Kaasragout – De ragout met vlees, kip, paddenstoelen en dergelijke kent iedereen wel. Maar wist je dat je ook een heerlijke ragout kunt maken met kaas?
In een pasteitje of over de pasta?
Je kunt gewoon een basis kaasragout maken en die in een bladerdeegpasteitje serveren. Maar de ragout is ook erg lekker met pasta. Je kunt de basisragout uitbreiden met een toevoeging als uitgebakken salami, spekjes of blokjes ham. Wil je het vegetarisch houden, dan kun je wat gebakken paddenstoelen toevoegen.
Welke kaas maak je kaasragout?
In onderstaand recept voor kaasragout is oude kaas gebruikt, gecombineerd met Grana Padano. Dit is een harde, Italiaanse kaas die wel wat lijkt op Parmezaanse kaas. Die twee kazen samen geven een stevige kaassmaak aan de ragout. Als je dat te heftig vindt, kun je natuurlijk ook belegen kaas, of jong belegen of iets dergelijks gebruiken. Of als het nog wel iets pittiger mag, een stukje blauwe kaas kan ook! Eigenlijk kun je elke goed smeltende kaas wel gebruiken. Kaasragout is dus ook heel geschikt om stukjes overgebleven kaas te verwerken.
Kaas
Kaas recepten, de handigste tips en de leukste verhalen over kaas vind je op Lekker Tafelen. Ontdek hoe kaas je leven mooier maakt!
Kaasragout – De ragout met vlees, kip, paddenstoelen en dergelijke kent iedereen wel. Maar wist je dat je ook een heerlijke ragout kunt maken met kaas?
In een pasteitje of over de pasta?
Je kunt gewoon een basis kaasragout maken en die in een bladerdeegpasteitje serveren. Maar de ragout is ook erg lekker met pasta. Je kunt de basisragout uitbreiden met een toevoeging als uitgebakken salami, spekjes of blokjes ham. Wil je het vegetarisch houden, dan kun je wat gebakken paddenstoelen toevoegen.
Welke kaas maak je kaasragout?
In onderstaand recept voor kaasragout is oude kaas gebruikt, gecombineerd met Grana Padano. Dit is een harde, Italiaanse kaas die wel wat lijkt op Parmezaanse kaas. Die twee kazen samen geven een stevige kaassmaak aan de ragout. Als je dat te heftig vindt, kun je natuurlijk ook belegen kaas, of jong belegen of iets dergelijks gebruiken. Of als het nog wel iets pittiger mag, een stukje blauwe kaas kan ook! Eigenlijk kun je elke goed smeltende kaas wel gebruiken. Kaasragout is dus ook heel geschikt om stukjes overgebleven kaas te verwerken.
Kaas
Kaas recepten, de handigste tips en de leukste verhalen over kaas vind je op Lekker Tafelen. Ontdek hoe kaas je leven mooier maakt!
Kaasragout
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 500 ml groentebouillon
- 1 teentje knoflook, zeer fijngehakt
- 100 gram oude (boeren)kaas, vers geraspt
- 60 gram Grana Padano
- peper
- optioneel: extra vulling: blokjes ham, stukjes uitgebakken salami, paddenstoelen
- optioneel: wat gehakte groene kruiden ter garnering
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je kaasragout:
Smelt de boter op een laag vuur. Laat hem niet bruin worden. Als de boter gesmolten is voeg je in een keer de bloem toe. Roer de bloem en boter heel goed door elkaar, en voeg dan de gehakte knoflook toe. Je hebt nu een roux. Laat het mengsel een paar minuten zachtjes bakken om de bloem te laten garen. Blijf roeren om te voorkomen dat het aanbrandt.
Voeg dan een scheut bouillon toe en roer die door de roux. Als de bouillon is opgenomen voeg je weer een scheut toe. Zo ga je door tot alle bouillon op is.
Vervolgens roer je de kaas door de ragout. Als de kaas gesmolten is, breng je de kaasragout op smaak met wat peper. Voeg dan de eventuele extra vulling toe.
Serveer de kaasragout in een pasteitje of met wat pasta. Garneer met wat gehakte peterselie, bieslook, etc.
Tafel lekker !!