Kalfsragout – De lekkerste ragout maak jezelf. Ragout maken is helemaal niet moeilijk en het effect is vaak geweldig. Je vindt een fijn recept voor een heerlijke kalfsragout. Leuk voor een etentje, bijvoorbeeld als voorgerechtje. Maar misschien is het nog wel leuker om een ragout in te zetten voor heel gewone, dagelijkse maaltijden!
Serveer ragout eens op een andere manier
Kalfsragout is een vleesgerecht dat vaak wordt geserveerd bij feestelijke gelegenheden, zoals kerst of andere feestdagen. Meestal wordt het dan in een pasteibakje geserveerd, of in een rijstrand en dat ziet er dan prachtig uit. Je zou ook eens op een andere manier naar ragout kunnen kijken, en het eens vaker op tafel zetten. Want eigenlijk is ragout gewoon comfortfood. Daarnaast is ragout een gerecht bij uitstek dat je kunt maken van restjes vlees, die misschien niet meer zo lekker zijn om op een andere manier te gebruiken. Denk dan aan vlees dat je gebruikt hebt om bouillon van te trekken. Het vlees dat is gebruikt voor de kalfsragout in het recept hier onder, heeft eerst dienst gedaan bij het trekken van een lekkere kalfsbouillon. Vervolgens is er als bonus een heerlijke ragout van dat vlees gemaakt. Ragout kun je ook op andere manieren serveren dan in een pasteibakje. Je kunt er natuurlijk kalfskroketten van maken. Maar het kan ook veel simpeler, gebruik de ragout als pastasaus, succes verzekerd. Of nog eenvoudiger, eet eens een boterham met kalfsragout als lunch.
Kalfsbouillon is de basis van kalfsragout
Trek eens een pan krachtige, geurige bouillon van kalfsbotten en kalfsvlees. Je maakt dan een fantastische basis voor allerlei soepen en sauzen, maar ook voor het klaarmaken van een heerlijke kalfsragout. Het vlees dat je overhoudt na het trekken van de bouillon is namelijk bijzonder geschikt voor het maken van ragout. Zo sla je twee vliegen in een klap en maak je meerdere fijne gerechten.
Kalfsvlees; waarom eten we dat niet vaker?
In Nederland wordt wel kalfsvlees geproduceerd, maar weinig gegeten. Toch is het erg lekker, dus tijd voor kalfsvlees!
Kalfsragout
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 450 gram gaar kalfsvlees
- 100 gram bloem
- 80 gram roomboter
- 800 ml kalfsbouillon
- 2 eetlepels Worcestershiresauce
- 2 eierdooiers
- 75 ml kookroom
- 2,5 eetlepels peterselie, gehakt
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je kalfsragout:
Snijd het kalfsvlees in stukjes en trek het met twee vorken een beetje uit elkaar.
Vervolgens maak je de roux. Dit is de basis van de ragout. Laat de boter smelten in een pan en laat ze niet bruin worden. Voeg in een keer alle bloem bij de boter. Zet het vuur iets lager en roer de bloem goed door de boter heen. Dit gaat het beste met een rubberen spatel. Blijf roeren en bak zo in een ongeveer 3 minuten de bloem gaar. Dit is heel belangrijk, want als je de bloem niet goed laat garen krijgt de kalfsragout een meelsmaak en dat is echt niet lekker.
Als de bloem gaar is, schenk je een scheut koude bouillon bij de roux. Roer die er goed doorheen zodat het vocht opgenomen wordt. Dit blijf je herhalen tot de bouillon op is. Zet het vuur dan heel laag en roer de eierdooiers en de kookroom erdoor.
Schep vervolgens het kalfsvlees en de peterselie door de ragout. Breng de kalfsragout op smaak met de Worcestershiresauce, zout en peper. Hoeveel zout je moet gebruiken is afhankelijk van hoe zout de bouillon is. Controleer dit door te proeven.
Serveer de kalfsragout als voorgerecht in een pasteibakje van bladerdeeg, als hoofdmaaltijd met rijst of pasta en een groene salade of doe het gewoon lekker op een boterham.
Tafel lekker !!