• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, september 30, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Ragout

Kippenragout met champignons (van een hele kip)

Een ouderwets lekker familierecept

door Connie Derks
in Ragout
0
2
kippenragout met champignons

Kippenragout met champignons – ouderwets lekker, gemaakt met hele kip.

Kippenragout maak je van een hele kip

Dit recept bewijst al jaren dat je de lekkerste kippenragout niet van kipfilet maakt, maar van een hele kip. Door de hele kip te gebruiken heb je verschillende soorten vlees wat veel lekkerder is dan dat je alleen de filet zou gebruiken. Op deze manier krijgt je een kippenragout met champignons met een echte volle smaak.

Gebruik de ontstane kippenbouillon ook voor ander lekkers

Door met de kip een bouillon te maken krijg je kippenvlees met een superzachte structuur. Een gedeelte van de bouillon gebruik je voor de roux, van de rest maak je een heerlijke kippenbouillon of groentesoep, maar ook als basis voor bijvoorbeeld een champignonsoep of een saus is deze bouillon ideaal. Zo heb je twee keer plezier van een enkele soepkip.

Een soepkip weegt vaak rond een kilo, maar bedenk dat je iets minder dan de helft aan vlees overhoudt. De rest is botten en vel. Die geven dan weer extra smaak aan de bouillon.

Gebruik mooie blanke champignons in de kippenragout

Champignons willen nogal snel verkleuren. Zorg er daarom voor dat je lekker verse champignons hebt en dat je ze direct na het snijden kunt verwerken. In dit recept worden ze gegaard in de bouillon die we ook gebruiken voor de roux, zo blijven alle smaken behouden. Door de pas gesneden champignons met een beetje citroensap in de hete bouillon te garen krijgen ze geen kans om te verkleuren.

Een basis om op terug te vallen

Omdat je niet altijd dezelfde hoeveelheid ragout maakt geven we je een handige leidraad. De verhouding voor de kippenragout met champignons is net zo veel vlees als champignons. Hieronder de verhouding van de ingrediënten voor 1 persoon zodat je makkelijk om kunt rekenen.

75 gram gaar kippenvlees – 75 gram champignons – 10 gram boter – 10 gram bloem – 100  ml vocht waarvan +/- 1/3 room

Kip

Kip; laat je uitdagen met deze heerlijke recepten

Er wordt ontzettend veel kip gegeten. We willen je daar graag wat meer over vertellen. En we delen natuurlijk de lekkerste recepten met je!

recepten met champignons

Recepten met champignons; genieten van verse paddenstoelen

Champignons zijn de meest verkochte en meest gebruikte paddenstoelen. Laat je inspireren door onze verrassende recepten met champignons.

Kippenragout met champignons

Porties: 6 porties
Bereidingstijd: 90 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 soepkip +/- 1 kg
  • 1 wortel
  • het groene gedeelte van 1 prei
  • een stukje knolselderij
  • 1 ui
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 theelepel citroensap
  • zout / peper
  • nootmuskaat
  • 450 gram champignons
  • 60 gram boter
  • 60 gram bloem
  • 400 ml bouillon
  • 200 ml kookroom

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je kippenragout met champignons:

Neem een grote pan en doe hierin de soepkip, en de in grove stukken gesneden wortel, prei, knolselderij en ui. Doe er de laurierblaadjes bij en een theelepel zout en een klein beetje peper. Giet hier water bij tot de kip bijna volledig onder staat. Breng aan de kook en zet het vuur laag. Houdt dit met de deksel op de pan tegen de kook aan tot de kip van de botten valt, dit zal ongeveer 1 uur zijn.

Haal de kip uit de bouillon en leg op een bord om een beetje af te koelen. Zeef de bouillon en weeg hier 350 gram van af. Doe dit in een pan met een theelepel citroensap en breng aan de kook. Snijd de champignons in plakjes en doe deze direct in de hete bouillon. Kook ze in ongeveer 5-10 minuten gaar. Giet de inhoud door een zeef en vang het vocht op, vul aan tot 400 ml. Dit gebruiken we voor de roux.

Haal het vlees van de botten en snijd in grove stukken, het zal door het roeren nog verder uit elkaar vallen.

Verhit een grote pan en smelt hierin de boter, voeg er de bloem aan toe en laat dit even garen. Voeg er in gedeeltes de bouillon aan toe. Roer steeds goed tussendoor. Laat even 2 minuten door koken. Voeg er de kookroom aan toe tot er een dik lopende saus ontstaat. Breng op smaak met zout, peper en een beetje nootmuskaat. Bedenk hierbij dat de vulling niet veel kruiden bevat. Voeg er de kip en de champignons aan toe en roer stevig door. Proef nogmaals en breng op smaak.

De ragout is een dag erna het lekkerst. De kippenragout met champignons zal ook nog verder opstijven. Als je deze verwarmt, kun je eventueel een beetje water, melk of bouillon toevoegen tot de gewenste dikte is bereikt.

Tafel lekker !!

DeelPin58Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Mosselen in gele curry
Visgerechten

Mosselen in gele curry

quiche met paddenstoelen
Quiche

Quiche met paddenstoelen; Zet de seizoenen op tafel!

Fruitige roombotercake met peer en gember
Cake

Fruitige roombotercake met peer en gember

Raita
Saus

Raita; uit de Indiase keuken

Groene currypasta
Kookschool

Groene currypasta; vers gemaakt het lekkerst!

Gevulde paddenstoelensoep met Cabrales
Maaltijdsoep

Gevulde paddenstoelensoep met Cabrales

Champignons à la grecque
Bijgerecht

Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder

Bananencake met kokos en chocolade
Cake

Bananencake met kokos en chocolade

Reacties 2

  1. Petra Sweron-janssen says:
    7 maanden geleden

    Lijkt me een heerlijk recept, ik ga het zeker maken
    Maar er zijn wat onduidelijkheden in het recept die mij opgevallen zijn
    Ik begin elk recept met het snijden van de ingrediënten, dat staat hier niet vermeld
    Ook niet hoeveel water erbij moet, ik neem aan als alles onder water staat?
    Voor ervaren kookfans moet dit geen probleem zijn maar voor iemand die nog nooit ragout heeft gemaakt is het wat verwarrend
    Misschien kunt u het recept aanpassen om het ook voor beginnende koks duidelijk te maken
    Hartelijk dank voor al die heerlijke gerechten en een fijne dag gewenst

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      7 maanden geleden

      Hoi Petra dank je voor je feedback. Het snijwerk staat vermeld en is vooral bij de bouillon niet heel belangrijk hoe grof of fijn er gesneden word, zou dit wel belangrijk zijn staat het vermeld zoals bij de champignons. Het water was ik inderdaad vergeten te vermelden maar dit is nu aangepast.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

gerookte vis
Specials

Gerookte vis

Met gerookte vis zet je altijd iets lekkers op tafel. Voor inspiratie, een recept of tips ben je hier op de goede plek.

Check het recept of lees de info
karnemelk

Karnemelk; ook dat is een musthave in je koelkast

Krieltjes

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Sucadelappen

Sucadelappen; minder vet dan riblappen

Recept in de picture

Mosselen in gele curry
Visgerechten

Mosselen in gele curry

Mosselen worden vaak gekookt in wijn, bier of visbouillon. In een gele curry moet je zeker ook eens proberen. Zo pittig als je zelf wilt.

Check het recept of lees de info
quiche met paddenstoelen

Quiche met paddenstoelen; Zet de seizoenen op tafel!

Fruitige roombotercake met peer en gember

Fruitige roombotercake met peer en gember

Handige kooktips

Groene currypasta
Kookschool

Groene currypasta; vers gemaakt het lekkerst!

Eet je graag curry? Maak hem dan eens helemaal vers, dus ook de currypasta. We hebben het recept van een heerlijke groene currypasta voor je!

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Redactie op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Ria op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Redactie op Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder
  • An Quaghebeur op Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder
  • Hans op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Elise de Haan op Gehaktbrood met verse kruiden
  • Peter op Gehaktbrood met verse kruiden
  • Connie Derks op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Currysoep met courgette

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen