• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, juli 4, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten

Reebout rollade van de barbecue

door Redactie
in Recepten
0
2
Reebout rollade van de barbecue

Reebout rollade van de barbecue – De barbecue hoort bij de zomer, klopt helemaal. Maar we zien steeds vaker dat er later in het jaar nog steeds gebruik gemaakt wordt van dit fijne apparaat. Er zijn zelfs mensen die het hele jaar rond de barbecue aansteken, zoals ik. Voeten in de sneeuw, een mooi stuk vlees op het vuur en genieten met een dikke jas aan en sjaal om. En waarom niet, de barbecue geeft een specifieke smaak die ook perfect past bij kouder weer.

Wild is ook erg geschikt voor een stoere winterbarbecue met vrienden of familie. Genieten van een robuust eerlijk stuk vlees dat weinig toevoeging nodig heeft. Een stevige reebout is een goed stuk wild voor een winterbarbecue. Een ree voedt zich met noten, grassen en kruiden en dat proef je dan ook direct terug in het vlees. Reken voor deze rollade een flinke gaartijd, zo’n 4 tot 6 uur. Begin daarom al vroeg met het klaarmaken van het vlees en het aanzetten van de barbecue.

reeboutBenodigdheden voor een reebout rollade voor 4 tot 6 personen:

  • 1 reebout van de slager, 2 kilo met been, ongeveer 1 kilo zonder been. TIP, durf je het niet zelf aan om te uitbenen, vraag dan aan de slager of hij/zij dit voor je doet.
  • 2 tenen knoflook
  • 1 bosje tijm
  • vers gemalen peper en zout
  • evt. wat honing om af te lakken
  • slagers touw om een rollade ervan te maken (verkrijgbaar bij de slager of kookwinkels)
  • vleesthermometer, alleen als je geen ingebouwde thermometer hebt
  • een heel klein handje houtsnippers (verkrijgbaar in de kookwinkels of via gespecialiseerde webshops).

Voorbereidingen:
Indien je de reebout nog moet uitbenen, pak dan een scherp mes en snijd langs het bot het vlees in maar niet helemaal door. Het vlees moet één geheel blijven. Snij voorzichtig het bot los van het vlees. Als je met beleid en voorzichtig werkt kan je het zelf. Maar twijfel je, vraag het dan echt aan je slager.

Hoe snij je het bot uit: leg het vlees voor je op de snijplank en neem een dun en vlijmscherp fileermes of flexibel mes. Begin bij het dunne stuk en snij het vlees in aan de bovenkant tot aan het bot. (Let op, niet helemaal doorsnijden aangezien het vlees in een stuk moet blijven). Snij nu voorzichtig langs het bot door naar het brede stuk toe. Bij een reebout heb je in feite altijd het dijbeenbot en een stuk bot van de poot die aan elkaar verbonden zijn. Als je de beide botten hebt gevonden, snij je voorzichtig rond het bot heen totdat je het bot los kunt trekken. Zorg dat je zo schoon mogelijk snijdt rond het bot zodat er zo min mogelijk vlees aan het bot vast blijft zitten. Doe geen moeite om het vlies weg te halen, dit smelt weg als het zolang op de barbecue ligt. Doe dit voorzichtig en neem hier rustig de tijd voor. Leg het bot nu apart om hier eventueel later een mooie bouillon van te maken eventueel later. Om er zeker van te zijn dat al het bot er uit is, duw je het vlees even goed in om te voelen of er nog bot aanwezig is of niet.

Leg het vlees nu plat voor je op de snijplank en bestrooi lichtjes met versgemalen peper en een beetje zout. Wees hier matig mee, het vlees heeft al een prachtige smaak van zichzelf en heeft niet veel meer nodig. Rol het vlees stevig op tot een mooie rol.

Bind het vlees op tot een rollade. Knop om de 10 cm een stuk slagerstouw om de rol heen. Let op dat je het touw het niet te strak aantrekt, aangezien het vlees nog wat zal uitzetten.

IMG_1345Bind tot slot twee of drie stukken touw in de lengte om het vlees om en je hebt een mooie rollade.

Snij een teen knoflook in lange plakjes en pak wat takjes tijm.
Maak met een klein scherp mes een aantal diepe kleine inkepingen in de rollade en steek daar de knoflook en de tijm in.

Leg ondertussen de houtsnippers minimaal een half uur in een bakje water om te weken. Dit zorgt er voor dat de houtsnippers niet direct verbranden maar langzaam weg smeulen en de rook afgeven, die in het vlees trekt.

De barbecue

Ik gebruik voor deze reebout een ‘ouderwetse’ barbecue en gebruik kokosbriketten. Wil je low en slow op de barbecue aan de gang dan gebruik je eigenlijk altijd briketten. Het verschil tussen briketten en kolen is dat kolen sneller opbranden, maar een hogere temperatuur geven. Briketten gaan veel langer mee maar geven een minder hoge temperatuur. Voor Low & Slow gebruik ik daarom altijd briketten. Ga je iets langere tijd op de barbecue leggen, dan kan je ook kiezen voor kokosbriketten. Deze hebben een nog langere brandtijd.

Voor deze reebout richt je de barbecue in op indirecte hitte. Dit doe je door de kolen/briketten aan 1 kant te leggen en het vlees aan de andere kant. Zorg ervoor dat de temperatuur tussen de 110 en 120 graden Celsius blijft. Heeft jouw barbecue geen ingebouwde thermometer, dan kan je ook een losse oventhermometer gebruiken. Strooi op het moment dat de reebout er op gaat, de natte houtsnippers tussen de briketten om zo de rooksmaak mee te geven aan het vlees.

IMG_1359Het geheim van goed gaar vlees is een correcte kerntemperatuur. In dit geval is het vlees gaar als het een kerntemperatuur van 70 graden heeft.

Het is van belang dat het vlees langzaam gaar wordt dus als het te snel gaat, kan je de deksel iets open zetten of indien je een barbecue hebt met regelbare luchtinlaat, deze iets open of dicht schuiven. Houd in ieder geval de temperatuur van barbecue zoals gezegd rond de 120 graden. Houd dit goed in de gaten en leg er één of twee nieuwe briketten op als je merkt dat de temperatuur na verloop van tijd daalt.

Bij een rollade als deze kun je rekenen op een minimale gaartijd van 4 uur met een uitloop naar 6 uur.

Lak met een kwastje na ongeveer 3 uur garen de rollade met een dun laagje honing. Niet te veel want de zoete honingsmaak moet niet overstemmen.

Als de kerntemperatuur 70 graden Celcius heeft bereikt, is de rollade klaar. Het vlees is heerlijk sappig en heeft van zichzelf al een nootachtige smaak en heeft dus absoluut geen saus of andere toevoeging nodig om het hoogtepunt op tafel te zijn.

TIP: Dit gerecht gaat goed samen met winterse gepofte kastanjes. Snij de tamme kastanjes voorzichtig in met een scherp mes en leg de kastanjes 15 minuten voordat het vlees van de barbecue afgaat ongeveer direct boven het vuur om deze te poffen. Hierna kan je ze pellen.

Tags: Vlees
DeelPin4Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Beef back rib van de BBQ
Vleesgerechten

Beef back ribs van de BBQ; oftewel runderspareribs!

Gefrituurde kippenvleugeltjes
Hapjes

Gefrituurde kippenvleugeltjes, die maak je zelf!

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta
Bijgerecht

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta

romig dessert met frambozen
Nagerecht

Romig dessert met frambozen en rabarber

Ovenpasta met koolrabi en graskaas
Pastagerechten

Ovenpasta met koolrabi en graskaas

Salade van lollo rosso en lollo bionda
Salade

Salade van lollo rosso en lollo bionda

bavarois van kwark
Nagerecht

Bavarois van kwark; een fantastisch basisrecept

Garnalen in tequilamarinade
Visgerechten

Garnalen in tequilamarinade; van de barbecue

Reacties 2

  1. Steven says:
    4 jaar geleden

    Goedendag,

    Het recept gevolgd maar niet te vreden met het resultaat ( tenzij het zo hoort). Het vlees bereikte een kern temp. van 70 na 5 uur. De geur was goed en het vlees nuet erg droog. Wel viel het snel uit elkaar en had het de textuur van pastei/stoofvlees achtig en niet als rollade zelf. plakken snijden kon niet. Hoort dit of is er iets fout gegaan. wel moet ik bekennen de reebout in de vriezer te hebben gelegen.

    Beantwoorden
    • Simon says:
      2 jaar geleden

      Dit recept is tamelijk bizar qua kooktijd en garingsperiode. Dit is vlees cremeren ipv garen. De rollade maken volgens dit recept is prima. Indirect op de BBQ op 120 graden is ook goed. Vanaf 15 min de thermometer in het vlees, bij 50 graden is ie rare, bij 55 graden is ie medium. Daarboven klaar voor de vuilnisbak!

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Steenfruit
Specials

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Prachtige kleuren, zoet en zuur, in de zomer is er volop Steenfruit. Kersen, Perziken, Nectarines, Abrikozen en Pruimen. Kies voor vers fruit!

Check het recept of lees de info
Broodje Hamburger

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

gekruide aardappelen header bovenaaf

Gekruide aardappelen; zo maak je ze spannend

Recept in de picture

Beef back rib van de BBQ
Vleesgerechten

Beef back ribs van de BBQ; oftewel runderspareribs!

Je hebt ongetwijfeld wel een spareribs van de BBQ gegeten. Maar neem eens runderspareribs. De beef back ribs van de BBQ zijn óók lekker!

Check het recept of lees de info
Gefrituurde kippenvleugeltjes

Gefrituurde kippenvleugeltjes, die maak je zelf!

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta

Handige kooktips

marineren in karnemelk
Kookschool

Marineren in karnemelk

Wat zijn de voordelen van marineren in karnemelk? We geven uitleg, tips en een paar lekkere recepten met karnemelk marinade.

Check het recept of lees de info
Kernhem

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Port Salut

Port-du-Salut; Een Franse kaas met een Zwitserse achtergrond

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • gerrit schout op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen