• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, juli 4, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bijgerecht

Zwarte bonen en refried beans, gebakken bonenpuree

door Redactie
in Bijgerecht, Recepten
0
2
Refried beans, gebakken bonenpuree- zwarte bonen

Zwarte bonen en refried beans, gebakken bonenpuree

Zwarte bonen, ik vind ze er zo heerlijk dramatisch uitzien. Ik weet niet waarom, maar de kleur spreekt me aan. Wij eten ze regelmatig, meestal in Mexicaans getinte maaltijden. En tja, gebakken bonenpuree, frijoles refritos, op zijn Mexicaans, dat hoort er sowieso helemaal bij als je Mexicaans wil koken of de Tex-Mex stijl aanhoudt. De bonenpuree is een goede (en goedkope) maagvuller en als zodanig erg populair in Mexico. Een smakelijke maagvuller ook, mits goed klaargemaakt. Je kunt hem eventueel vegetarisch bereiden met plantaardige olie, maar eigenlijk moet je reuzel gebruiken om de bonen in op te bakken. Reuzel is de laatste jaren een min of meer verboden ingrediënt geworden in de Nederlandse keuken, maar als je authentiek Mexicaans wil koken, hoort reuzel er gewoon bij. Toevallig las ik laatst ergens dat het gebruik van dierlijke vetten weer schijnt te mogen, omdat ze uiteindelijk minder ongezond blijken te zijn dan we lange tijd dachten. Komt dat even goed uit! Afijn, wat voedingsleer betreft: ik brand mijn vingers er liever niet aan, want inzichten op dat gebied komen en gaan.

De ingeblikte refried bonen die je in de supermarkt kunt kopen, vinden wij niet lekker. Voorheen gebruikte ik een blikje chilibonen als alternatief. Dat leverde, geprakt en zachtjes opgebakken, een prutje op dat we wel lusten. Maar nu ik gedroogde zwarte bonen heb gevonden, maak ik de refried beans helemaal zelf. Dus, bonen weken, bonen koken en vervolgens opbakken. Ik gebruik graag zwarte bonen, maar je kunt ook andere bonen opbakken, bijvoorbeeld kievietsbonen (pintobonen) of kidneybonen en zelfs bruine bonen. In de gewone supermarkten heb ik nog nooit gedroogde zwarte bonen gezien, maar Turkse refried beans, gebakken bonenpureeen Marokkaanse winkels hebben vaak een verrassend groot assortiment peulvruchten en ook in de Aziatische supermarkten van Amazing Oriental  kun je ze kopen.

De gebakken bonenpuree is lekker bij vrijwel iedere Mexicaanse maaltijd. Wat kaas erbij en tortillachips, een beetje zure room en dippen maar. Of maak de feestelijke schotel Nacho’s Especial eens. Uiteraard kan je de gekookte zwarte bonen ook eten zonder ze op te bakken. Ze zijn erg lekker bij de groene rijst uit dit recept , hier op de foto met een stukje gevlinderde kip.

Om de bonen te koken:

  • 250 gram gedroogde (zwarte) bonen
  • 4 knoflooktenen
  • snufje anijspoeder
  • enkele takjes tijm en oregano
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 ui in grove stukken gesneden
  • zout naar smaak

Was de bonen en week ze 8 uur tot een nacht in een ruime hoeveelheid water. Giet het weekvocht af en doe de bonen in een grote pan met zoveel schoon water dat ze 5-10 cm onder staan.

Plet de knoflooktenen en doe ze samen met de ui en de kruiden bij de bonen. Breng het water rustig aan de kook en kook de bonen in 1- 2 uur gaar op een zacht vuurtje. Voeg het zout pas op tegen het einde van de kooktijd toe anders worden de bonen niet goed gaar. De kooktijd varieert afhankelijk van de weektijd en de versheid van de bonen, controleer dus tussentijds.  Giet de bonen af, maar bewaar het kookvocht. Verwijder kruiden, knoflook en ui.

Refried beans maken:

  • refried beans, groene rijst en habanero salsa1 portie gekookte zwarte bonen (+ een gedeelte kookvocht)
  • 50 gram reuzel (eventueel plantaardige olie)
  • 1 kleine ui, fijngehakt
  • 2 knoflooktenen, fijngehakt
  • zeezout en zwarte peper
  • 1 el koriandersteeltjes, fijngehakt
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 gedroogd rood pepertje, verkruimeld (naar keuze)

Erbij:

  • zure room
  • oude brokkelkaas, cheddar of feta, verkruimeld
  • korianderblaadjes, grof gehakt
  • tortillachips (totopos)

Pureer de bonen in een keukenmachine of met behulp van een staafmixer. Voeg een beetje kookvocht toe, zodat een dikke puree ontstaat.

Verhit de reuzel in een pan met een dikke bodem. Voeg de uisnippers toe als het vet lichtjes begint te schuimen. Strooi er peper en zout over en bak de ui zachtjes aan tot hij glazig ziet. Voeg dan knoflook en kruiden toe (het pepertje als je van pit houdt) en bak alles nog enkele minuten door.

Voeg de gepureerde bonen toe en bak ze al roerend op een zeer laag vuur circa 10 minuten door. Pas goed op dat de bonen niet aanbranden. Voeg telkens een klein beetje van het kookvocht toe, zodat je een mooie, gladde puree krijgt. Proef en breng de puree op smaak met zout en peper.

Serveer de refried beans met de zure room, de verbrokkelde kaas en tortillachips. Garneer met verse koriander.

Mexicanen gebruiken het kruid epazote. In dit recept is de epazote vervangen door andere kruiden omdat het in Nederland niet of nauwelijks bekend is. Je kunt het in gedroogde vorm bestellen via de webshop van Mexworld.

Gedroogde bonen handige tips en heerlijke recepten

Gedroogde bonen; Handige tips en heerlijke recepten

Ze zijn lekker, ze zijn gezond en je kunt er heel gevarieerd mee koken. We hebben het over gedroogde bonen! Zelf koken is het lekkerst!

Tags: GroenteKleurrijk kokenMexicaansPuree
DeelPin14Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Beef back rib van de BBQ
Vleesgerechten

Beef back ribs van de BBQ; oftewel runderspareribs!

Gefrituurde kippenvleugeltjes
Hapjes

Gefrituurde kippenvleugeltjes, die maak je zelf!

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta
Bijgerecht

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta

romig dessert met frambozen
Nagerecht

Romig dessert met frambozen en rabarber

Ovenpasta met koolrabi en graskaas
Pastagerechten

Ovenpasta met koolrabi en graskaas

Salade van lollo rosso en lollo bionda
Salade

Salade van lollo rosso en lollo bionda

bavarois van kwark
Nagerecht

Bavarois van kwark; een fantastisch basisrecept

Garnalen in tequilamarinade
Visgerechten

Garnalen in tequilamarinade; van de barbecue

Reacties 2

  1. Margreet Anceaux says:
    2 weken geleden

    Reuzel kocht ik recent bij een ambachtelijke slager; wordt verkocht als ‘worstje’,

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 weken geleden

      Bij de slager inderdaad. Ergens anders zul je reuzel waarschijnlijk niet vinden.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Steenfruit
Specials

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Prachtige kleuren, zoet en zuur, in de zomer is er volop Steenfruit. Kersen, Perziken, Nectarines, Abrikozen en Pruimen. Kies voor vers fruit!

Check het recept of lees de info
Broodje Hamburger

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

gekruide aardappelen header bovenaaf

Gekruide aardappelen; zo maak je ze spannend

Recept in de picture

Beef back rib van de BBQ
Vleesgerechten

Beef back ribs van de BBQ; oftewel runderspareribs!

Je hebt ongetwijfeld wel een spareribs van de BBQ gegeten. Maar neem eens runderspareribs. De beef back ribs van de BBQ zijn óók lekker!

Check het recept of lees de info
Gefrituurde kippenvleugeltjes

Gefrituurde kippenvleugeltjes, die maak je zelf!

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta

Handige kooktips

marineren in karnemelk
Kookschool

Marineren in karnemelk

Wat zijn de voordelen van marineren in karnemelk? We geven uitleg, tips en een paar lekkere recepten met karnemelk marinade.

Check het recept of lees de info
Kernhem

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Port Salut

Port-du-Salut; Een Franse kaas met een Zwitserse achtergrond

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • gerrit schout op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen