Rillette van makreel: heerlijk voor bij de borrel – Op zoek naar een feestelijk, maar gemakkelijk (en goedkoop) hapje om te serveren bij het aperitief? Dit is de oplossing: rillette van makreel. Simpel en lekker, trouwens dit kan je een paar dagen vooraf maken.
Wat is rillette?
Rillette komt van het Franse woord rillettes, wat weer afgeleid is van rille, wat vroeger een stuk varkensvlees betekende. Rillettes is een smeuïge pastei die in oorsprong alleen van fijngemaakt en daarna langzaam gekookt varkensvlees werd gemaakt, maar tegenwoordig ook van eend, wild, konijn of zelfs vis gemaakt wordt, en die heerlijk op stokbrood smaakt. Gerookte makreel is een heerlijke en gezonde vette vis, die een beetje smaakt naar gerookte paling, maar beduidend goedkoper is!
Makreel; De handigste tips en lekkerste recepten
Makreel is super gezond vanwege het hoge gehalte omega-3 vetzuren. Een vette vis dus en dan hebben we het over gezonde vetten.
Wist je dat makreel heel veel gezonde omega 3 vetzuren bevat? Makreel is een vette vissoort en heeft een positieve werking op hart- en bloedvaten. Bovendien levert makreel ook een flinke hoeveelheid vitamine B12. Deze rillette van makreel met een stukje goed brood is echt een gezonder optie dan de bekende zak chips.
Rillette van makreel
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 gerookte makreel
- sap van een halve citroen
- 4 eetlepels gesnipperde peterselie
- ½ sjalot gesnipperd
- de schil van 1 citroen
- 80 gram ganzenvet (poelier)
- 1 soeplepel zure room
- cayennepeper
Bereidingswijze van dit recept
Rillette van makreel maak je zo:
De schil van de citroen in fijne reepjes snijden en blancheren in kokend water, erna laten schrikken met koud water en laten uitlekken. Ontdoe makreel van kop, vel en graten. Scheur het makreel vlees is stukjes en zorg dat alle graten verwijderd zijn. Trek het visvlees met een vork uit elkaar. Het is de bedoeling dat het visvlees fijner wordt, zonder dat je deze gaat mixen. Verwarm het ganzenvet tot deze gesmolten is. Voeg langzaam aan je vis massa toe. Alles goed mengen. Vervolgens de peterselie, het sap van de citroen, zure room ,sjalot en schil van citroen (fijn gesnipperd) toevoegen en naar smaak kruiden met cayennepeper. Nu mag de massa in een kommetje geschept worden en laat je minstens 2 uur opstijven in de koelkast. Rillette van makreel is erg lekker op stokbrood of geroosterd brood.
Tafel lekker !!
Geachte,dit ga ik zeker maken met kerst.Ik vind makreel zo lekker
en zeker onder de bereiding:RILLETTE.
Wat kan ik anders gebruiken ipv ganzenvet?
Mieke, je kan natuurlijk ook geklaarde boter of reuzel gebruiken.
Maar ganzenvet geeft uiteraard meer smaak, deze zijn te koop in een zelfbedieningsgroothandel.