Het is begin januari. De goede voornemens vliegen je om de oren. Detoxen, geen suiker meer, geen gluten of andere hulpstoffen. Ik doe daar nooit aan mee. Want voor je het weet is het maandag 19 januari en black Monday. Dan krijgen we trek in alle dingen die we drie weken daarvoor hebben afgezworen. Ben ik nu helemaal voornemenloos. Welnee. Ik ga meer gebruik maken van wat ik aan verse waar in huis heb. Een of twee maal in de week naar de Ten Katemarkt voor het groen en voor vlees naar de slager in de Kinkerstraat. Koffietje in de hippe foodhallen. Wat wil een mens nog meer. En dan begint het . Ik maak tegelijkertijd kippensoep van bouten voor de lunch en risotto voor de volgende dag. Zelfs de afgesneden steeltjes van de champignons trekken mee in de bouillon. No waste. Zo eet je vers en bespaar je. Ik drink er een stevig glas rode Fitou uit de Languedoc erbij
Risotto met kip en champignons
Nodig 4 personen:
- 1 bakje champignons
- 400 risotto rijst
- 3 stengels bleekselderij
- 1 grote kippenbout
- 2 tenen knoflook
- boter
- olie
- 1 glas witte wijn
- 50 g geraspte parmezaan
- rucola
- zout en peper
Borstel de champignons schoon en snijd de steeltjes eraf. Maak er mooie dunne plakjes van. Bak deze plakjes even kort aan met een teentje knoflook. Zet apart. Doe de kippenbout, een bleekselderijstengel, een teen knoflook, de champignonsteeltjes in een pan met water. Breng aan de kook. Voeg eventueel nog zout en een funghi porcini bouillonblokje toe. Laat het geheel trekken tot een krachtige bouillon. Haal de kippenbout eruit en haal het vlees eraf. Zet apart.
Verhit wat olie in de pan en bak hierin kort de rijst aan tot lichtbruin. Blus af met glas witte wijn. Voeg de geneden bleekselderij toe. Voeg nu beetje bij beetje al roerend de krachtige bouillon toe. Blijf dit doen totdat de rijst gaar is (25 minuten) Voeg de kip en champignons toe. Al laatste voeg je een flinke klont boter toe en de parmezaanse kaas. Deksel op de pan. Serveer de risotto daarna op een bord met een handje rucola.