Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Risotto met poon; Zo simpel is een visje van de markt

Een heerlijke middag op de Utrechtse streekmarkt leverde deze risotto met poon op. Vers gerookten poon van de markt. Gezond, maar vooral heel smaakvol.

0 1.473

Risotto met poon; Zo simpel is een visje van de markt – Een middagje zonovergoten shoppen op de Utrechtse streekmarkt leverde het volgende resultaat. Drommen mensen, een heerlijke geur en daar wil je natuurlijk even kijken. Wow, daar staan ze gewoon verse poon te roken. Rode poon is vers al heel lekker, maar hier worden ze door tijsenvis gewoon zo uit de rookton gehaald. Vers gerookt waar je bij staat. Die geur is ongelooflijk, dat kunnen we je hier helaas niet vertellen, de uitstraling van de kraam is eenvoudig, maar echt ambachtelijk. Dat is wat van ons echt ambacht mag heten.

De rookton van tijsenvis draait zo’n beetje overuren. Want het is echt razend druk bij deze kraam. Wat zouden al die mensen maken van de gerookte poon? We luisteren eens om ons heen, en horen dat de meeste poon zo uit de rookton weggesnoept wordt op een broodje. We besluiten om ook vers gerookte poon aan te schaffen en maar eens te kijken wat we er mee kunnen. Nu heb ik het probleem dat ik thuis echt niet met vis aan hoef te komen, dus ik moet het in m’n uppie doen. Maar, juist zo’n vers visje leent zich daar prima voor. De huisgenoten ten spijt, ik ga aan de slag met poon.

Thuis ga ik eerst eens even lekker achterover  op de bank. Bordje op schoot en heerlijk genieten van de rijke smaak van deze vers gerookte poon. Biertje ernaast en echt, dit zou je vaker moeten doen. Die zak chips kan in de kast, of in de winkel blijven, want gewoon een poontje peuzelen is echt reuze gezond. Poon bevat namelijk bijzonder veel gezonde vetten.

Dan toch maar aan de slag. Ik wil het even ontdekken dus hou het simpel. Het resulteert in een heerlijk volle risotto met gerookte poon en doperwten. Simpel, lekker, vers en terwijl de piepers opstaan voor de huisgenoten draai ik een verse risotto in elkaar.


Risotto met poon

hoofdgerecht voor 2 personen

  • 175 gram risotto rijst (arborio is een aanrader)
  • 3 gerookte rode ponen
  • ‘4 dl.  groentenbouillon
  • 2 eetlepels olijfolie
  • scheutje witte wijn
  • flinke hand doperwten (diepvries)

Maak de rode ponen schoon. Verwijder huid en graat. Verdeel het visvlees grof in stukken.

Verhit de olie in een braadpannetje. Voeg de risottorijst toe, bak de rijstkorrels even glazig in de olie. Blus af met een flinke scheut witte wijn. Voeg al roerend de bouillon in delen toe. Steeds een soeplepel bouillon tot deze volledig is opgenomen. Kook de risotto in krap 20 minuten gaar. Voeg de laatste vijf minuten de doperwten toe zodat deze even goed meewarmen. Haal de pan van het vuur en schep de rode poon door de risotto.

Eet smakelijk

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer