Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Risotto uit de oven met spinazie, feta en pijnboompitjes

0 3.276

Risotto uit de oven met spinazie, feta en pijnboompitjes

Voorzichtig bevochtig je de glanzende korrels. Af en toe ontsnapt er een kleine zucht, ‘pfft’. Je roert, je kijkt en je glimlacht naar de witte ‘lijfjes’ die steeds boller worden, tevreden slurpend van het vocht dat jij hen met tussenpozen toedient. Je bent alert, toegewijd en vol genegenheid, al je zintuigen staan op scherp. Eigenlijk sta je een beetje verliefd te zijn…. als je risotto maakt.

Hoe je een risotto moet bereiden volgens de traditionele regelen der kunst hebben we beschreven in het artikel ‘Risotto. Italiaanse passie in jouw keuken’ De risotto wordt in vijf stappen bereid. Stappen waarvoor de Italianen nog aparte namen hebben ook: soffrito, tostatura, sfumare, brollo en mantecatura. Het sleutelwoord bij de bereiding van een goede risotto is ‘roeren’. Risotto moet je geduldig blijven roeren, aldus de Italianen. Zó heb ik het geleerd en zó heb ik het ook altijd zelf gedaan.

Donna Hay- De basics- De beste recepten in een handomdraaiMaar nu heb ik het kookboek van Donna Hay in huis, getiteld ‘Donna Hay de basics. De beste recepten in een handomdraai’.  Donna maakt ook risotto, maar ze doet het op háár manier. Risotto maakt ze in de oven. ‘Meneer Lekker Tafelen’ viel van schrik bijna van zijn stoel af toen ik hem vertelde dat ik ervoor gekozen had om risotto uit de oven te maken op de wijze van Donna Hay; het druist namelijk in tegen onze principes, van hoe het hoort… Maar juist omdat ik zelf ook altijd risotto op de klassieke manier bereid, wilde ik het eens op Donna’s manier doen…

Net als bij de originele Italiaanse manier moet je ook (even) wachten op Donna’s risotto. Risotto vraagt namelijk altijd tijd; zelfs van een vrouw als Donna Hay die ingewikkelde receptuur tot praktisch uitvoerbare, bijna minimalistisch recepten weet om te vormen. Het geduldig roeren en tuttelend  beetje bij beetje bouillon toevoegen, daar doet ze niet aan. Ze bereidt de risotto in twee stappen. Rijst en bouillon, hup in de oven en daarna de overige ingrediënten erdoor. En het resultaat, na zo’n 40 minuten? Ik moet zeggen (bijna tot mijn spijt), dat de risotto ons uitstekend smaakte. Met een pefecte bite, de korrels mooi zacht, maar niet aan de tanden plakkend. Romig, maar niet te papperig. Lekker hoor met die nog iets knapperige spinazie en de feta erin.

Tip van de kok

Weersta de verleiding de rijst te wassen, want dan spoel je het zetmeel weg dat zorgt voor een heerlijk romige structuur. Roer de kaas er altijd voorzichtig door. Als je wild roert kan de risotto zijn ideale bite verliezen.

Risotto uit de oven met spinazie, feta en pijnboompitjes

gepubliceerd met toestemming van de uitgever

naar het recept van Donna Hay- voor 4 personen

  • 300 gram arboriorijst
  • 1 1/8 liter kippenbouillon
  • 80 gram geraspte parmezaan
  • 40 gram boter
  • zeezout en grofgemalen zwarte peper
  • 50 gram jonge spinazieblaadjes
  • 100 gram feta, verkruimeld
  • 50 gram geroosterde pijnboompitjes

Verwarm de oven voor op 180 ⁰C/gasstand 4. Doe rijst en bouillon in een ovenschaal van 2 ½ liter en roer om. Dek zorgvuldig af met aluminiumfolie en zet 40 minuten in de oven of tot de meeste bouillon is opgenomen en de rijst beetgaar is. Meng er de parmezaan, boter, zout en peper, de spinazie, feta en pijnboompitten door en roer tot de boter gesmolten is. Dien onmiddellijk op.

Donna Hay- de basics- De beste recepten in een handomdraai

ISBN 978 90 00 33715 6 

Van Dishoeck

Uitgeverij Unieboek/ Het Spectrum bv, Houten

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer