Rode Bessen jam. Omdat het momenteel bessentijd is en de bessen met dit weer zo snel rijpen, moest ik weer iets bedenken om weer wat bessen te verwerken. 2 struiken in mijn tuin hangen vol met deze rode sappige parels die erom schreeuwen om geplukt te worden. Mijn emmertje vol plukkende bedacht ik dat ik wel eens jam kon maken. Lekker en zo gebeurd.
Omdat ik zelf niet van zo’n zoete jam houd heb ik deze variant gemaakt. Fruitig en zeer fris niet alleen door minder suiker te gebruiken maar zeker ook door de toevoeging van citroensap.
Zorg ervoor dat de potten die je gebruikt goed schoon zijn door ze met heet water of in de vaatwasser te wassen.
Rode Bessen jam
- 1250 gram rode bessen,
- 500 gram (van Gilse) Geleisuiker speciaal (speciaal voor het maken van minder zoete jam)
- 1 citroen (sap)
Ris de bessen van de trosjes (je kunt hiervoor een vork gebruiken). Was de bessen meerdere keren totdat ze goed schoon zijn.
Meng de bessen met de suiker en doe er het citroensap bij. Breng het geheel aan de kook en laat het goed doorkoken (3 minuten). Plet ondertussen de bessen tegen de rand van de pan met behulp van een pollepel. Vul de glazen potten tot net onder de rand en draai de deksel er goed strak op. Zet de potten ondersteboven (5 minuten). Na 5 minuten zet je de potten weer recht en pas als ze volledig afgekoeld zijn zul je merken dat de jam pas stevig wordt. Bewaar de potten jam bij voorkeur in de kelder of op andere koele donkere plaats. Geopende potten dienen in de koelkast bewaard te worden en zijn na opening nog beperkt houdbaar.
TIP: Omdat deze jam niet zo zoet is, is het de ideale basis voor het maken van bessensaus bij vleesgerechten, wildgerechten en stoofpotjes.
vind lekker