Rode bietendip met za’atar
Om je een idee te geven wat je zoal kunt doen met de specerijenmelange “za’atar”, (Original Spices door Jonnie Boer) maakte ik een rode bietendip met za’atar als belangrijk ingrediënt. Het is echt een verrukkelijke dip voor Turks brood, pitabrood, eigenlijk al het brood waar je mee kan dippen. Ik kan ook van harte aanraden om een flinke schep van de dip op platbrood/pannenkoeken van kikkerwtenmeel (socca) te scheppen en deze samen met (andere) geroosterde groenten, (geiten)kaas en/of hazelnoten op te rollen tot een wrap. Je kunt deze dip evengoed serveren als groente (bijgerecht) bij je hoofdgerecht, zeker als ook dat hoofdgerecht een Arabische tintje heeft.
Lees hier meer over Original Spices by Jonnie Boer
Het beste resultaat krijg je als je de (rauwe bietjes) in de oven gaar poft. Gepofte en/of geroosterde bieten behouden hun smaak beter dan gekookte bietjes. Hoe lang de bietjes nodig hebben om gaar te worden, hangt sterk af van de versheid van de bieten. Jonge zomerbietjes zijn doorgaans veel sneller gaar dan de bieten die je in de winter koopt. Trek 45 minuten tot een uur uit voor het poffen van de (oudere) biet. Je hebt er geen extra werk aan, het kost alleen wat tijd. Bovendien kan je het poffen van de bietjes ruim van te voren doen en de gepofte bietjes bewaren tot later. Mocht je geen zin hebben in deze poespas, dan kan je natuurlijk smokkelen met (voor)gekookte bieten.
- 450 gram rode bietjes (ongekookt/rauw)
- 1 knoflookteen, fijngehakt
- ½ -1 rood pepertje, gesnipperd
- 450 ml dikke (Turkse of Griekse) yoghurt
- 1 ½ -2 el olijfolie
- ½ el za’atar
- ½ – 1 el ahornsiroop, dadelsiroop of honing
- snufje zout
- aluminiumfolie
voor de garnering:
- 50 gram feta (of meer, naar smaak)
- het groen van 4 bosuitjes, in ringetjes gesneden
- (en eventueel 60 gram hazelnoten)
De werkwijze is heel simpel.
Verwarm de oven voor op 200°C. Boen de ongeschilde bietjes schoon en verwijder eventuele ongerechtigheden. Pak de bietjes los van elkaar in met aluminiumfolie en leg ze op de bakplaat. Laat de oven zijn werk doen. Af en toe even prikken om te bepalen hoe ver het garingsproces is.
Als de bietjes gaar zijn, laat je ze ietsje afkoelen tot ze enigszins te hanteren zijn. Verwijder nu de schillen van de bietjes. Pureer de geschilde bieten samen met de knoflook en een hoeveelheid rode peper naar smaak in een blender of keukenmachine. Roer een gedeelte van de yoghurt erdoor, de za’atar, een snufje zout, een beetje zoetstof (honing, ahornsiroop of dadelsiroop) en een eetlepel olijfolie. Het is de bedoeling om een zijdeachtig, glanzende dip te creëren. Voeg daarom, nadat je geproefd hebt, geleidelijk naar smaak nog meer zoetstof, yoghurt en/of olie toe, tot het resultaat je bevalt. Laat de dip telkens even kort draaien in de blender, zodat alle ingrediënten goed vermengd worden. Je kunt de rode bietendip nu (afgedekt) bewaren tot gebruik of direct verder gaan met de opmaak van het gerecht.
Kies een mooie schaal om de spectaculair ogende dip in te serveren. Zoals je op de foto ziet, garneer je de bietendip met wat verkruimelde feta en het groen van de bosuitjes. Ook geroosterde, en daarna grofgehakte hazelnoten zijn een prima toevoeging, maar geen must. Hazelnoten rooster je in ongeveer 8 minuten goudbruin in een oven van rond de 190°C. Dit kan je dus direct na het poffen van de bieten doen. Garneer de bietendip liever niet te lang van te voren, maar vlak voor je gaat eten. Het rood van de bieten trekt namelijk vrij snel in de uitjes en uiteindelijk ook in de feta en dat bederft het prachtige kleureneffect dat je gecreëerd had.
Rode bieten; kleur op je bord!
Een groente die kleur op je bord brengt? Dan moet je rode bieten hebben, of gele, gestreepte of witte natuurlijk. Leef je uit met bietjes!