Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Rode uienchutney met rode port

Deze makkelijke rode uienchutney met rode port smaakt voortreffelijk bij een kaasplankje, maar ook bij een bal gehakt. Genoeg voor een heleboel potjes!

Rode uienchutney met rode port –  Nog niet zo lang geleden zat ik op één van die leuke marktjes te genieten van een kaasplankje met heerlijke Hollandse kazen. Als extra smaakmaker lag er een heerlijke uienchutney bij. Heerlijk, bijna een jam. Je kan het zelfs zo op je boterham smeren en ik heb meteen een extra bakje meegenomen.

Maar hoe moeilijk kan het maken van een chutney nu zijn? Ui, suiker en azijn en dan kom ik al een heel eind.

Chutney of relish?

Zoekend naar een basisrecept kom ik ook regelmatig “relish” tegen. Toevallig heb ik die ik de afgelopen week gemaakt van tomaten en wat is nu precies het verschil? Daar zijn de kookgeleerden het niet precies over eens. De één noemt de bereidingstijd waarbij een chutney flink wat langer moet koken en waardoor groente in een relish nog wat knapperig zijn, de ander noemt de vloeibaarheid. Weer een ander meent dat een chutney van fruit gemaakt wordt en een relish van groente. Mijn uienpasta heeft lang staan pruttelen, de groente is niet meer knapperig en het is een lekkere dikke saus. Ik houd het dus op een chutney.

Ik heb zoete rode uien gebruikt en niet de gewone ui. Ik houd van die wat zoete, milde smaak en wil hem bij kaasjes niet te scherp en overheersend laten zijn. Wel gesmoord met wat rode port. Wat is dat toch een heerlijk drankje om zo nu en dan in gerechten en sausjes te gebruiken. De chutney krijgt er net dat extra’s door en is heerlijk bij een lekker pittig stukje kaas of een mooie paté. Maar past ook prima bij bijvoorbeeld een gebakken visje of zet eens een bakje chutney naast de barbecue. Wil je geen alcohol in de chutney, gewoon weglaten, niet moeilijk doen. Is (bijna) net zo lekker.

Met dit recept vul je twee gesteriliseerde potten van 750 ml. Ik hield nog iets over dat niet meer in de potten kon en heb dat ‘s avonds meteen bij de bal gehakt op tafel gezet. Het was schoon op.

Rode uienchutney met rode port

Voor ruim 1,5 liter:

  • 12 rode uien, gehalveerd en in dunne ringen
  • 200 ml rode port
  • 125 ml zonnebloemolie
  • 100 gr rietsuiker
  • 125 ml rode wijnazijn

Verhit de olie in een grote pan en laat de uien hierin op middelhoog vuur langzaam garen tot ze zacht zijn. Dit duurt ongeveer een half uur. Blijft ondertussen regelmatig roeren. Doe dan de suiker erbij en laat de uien nog eens 30 minuten staan tot ze bruin beginnen te worden en gekarameliseerd zijn. Voeg dan de port en de azijn toe en laat de saus inkoken tot een dik mengsel. Ook hiervoor moet je wat geduld hebben, ook weer een minuut of 30. Is de saus nog te vloeibaar naar je zin doe dan een eetlepel maïzena met een beetje koud water in een kopje, roer dit goed en doe dit bij de uien. Blijf goed roeren, je saus zal nu snel dikker worden. Haal van het vuur en doe de rode uienchutney direct in de potten. Houd er rekening mee dat wanneer de chutney afkoelt, deze nog wat steviger zal worden, maak je saus dus niet te dik.

Eet lekker!

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

15 Reacties
  1. Bernard zegt

    Ik heb in de aanbieding 5 kilo uien gekocht voor €0,99. Niet duur, maar wel een goede bestemming geven. Ik dacht daarbij o.a. aan uiencompote. Ik wil dus een grote hoeveelheid maken in kleine potjes. Hoe te bewaren (buiten de koelkast)? De hete massa in de potjes doen en op de kop laten staan tot afgekoeld? Of moet er nog gesteriliseerd worden?

    1. Marlene Stolte zegt

      Hoi Bernard, de potjes moeten wel gesteriliseerd worden, het zou zonde zijn wanneer je na een paar weken de helft weg moet gooien. Ikzelf maak de potjes en deksels eerst schoon met een sopje van warm water en soda en spoel ze daarna af met heet water uit de waterkoker. Even omgedraaid op een theedoek laten uitlekken en ze zijn klaar voor gebruik. Er zijn ook methodes dat je ze in de oven, afwasmachine of magnetron kan steriliseren, maar dit werkt voor mij het snelst. Mooie aanbieding trouwens!

      1. bernard zegt

        Bedoel je dat de potjes eerst gesteriliseerd worden, of dat de potjes nadat ze zijn gevuld gesteriliseerd moeten worden?

        1. Marlene Stolte zegt

          Eerst steriliseren, het gaat om de binnenkant en die kan je niet meer schoonmaken wanneer ze gevuld zijn. Mors je heel erg bij het vullen en zit de buitenkant onder dan zou ik daar zeker even een doekje overheen halen.

          1. Berard zegt

            helemaal vergeten te melden dat alles is gelukt. 20 kleine potjes in een rij, met label en twee weggegeven. Smaak uitstekend en gegeten bij foie gras.

          2. Marlene Stolte zegt

            Leuk te horen! Inderdaad ook altijd leuk om wat potjes weg te geven, geniet ervan!

  2. Arjan zegt

    hoi ik maak me zorgen over die 125 deciliter. Dat is 12,5 liter azijn…. gaat dat wel goed? of is het een type foutje?

    1. Marlene Stolte zegt

      Hoi Arjan, je hebt helemaal gelijk, dan ben je azijn met een beetje port aan het maken en geen chutney;). Het moet natuurlijk 125 ml zijn. Ik ga het meteen aanpassen. Dank je wel voor je oplettendheid!

  3. dylan zegt

    als je leip wilt doen kan je ook aceto balsamico azijn pakken i.p.v. rode wijn azijn. ook ernstig lekker

  4. Soof zegt

    Hi!
    Wilde je graag laten weten dat ik dit recept als uitgangspunt en richtlijn heb gebruikt voor een heerlijke uienchutney die nu af staat te koelen! Een variatie met wat ik nog in de kast had staan:
    Ik had 6 normale uien. Dat was genoeg voor 2 hero jampotjes vol.
    Tegelijk met de uien deed ik er een cm verse heel fijngesneden gember bij.
    Suiker (220 gr?)
    port (200ml denk ik toch wel) gingen beetje op gevoel.
    Balsamico azijn (ong 100ml)
    Lavendel azijn (30ml)
    En helemaal aan het einde beetje kaneel.

    Tip:zodra je er suiker bij doet wordt ie ontzettend nat. Lekker half uurtje laten pruttelen. als hij dan nog zo nat is even op heel hoog vuur zetten tot het indikt. De suiker karameliseert niet goed als er nog te veel vocht bij zit. Daarna om af te blussen de port en azijn erbij. Weer laten indikken op hoog of laag vuur.

    Houd er ook rekening mee dat het iets dikker wordt zodra het afkoelt.

    1. Marlene Stolte zegt

      Hoi Sofia, leuk die twist die jij eraan geeft! Ik heb minder suiker gebruikt bij de rode uien die ik had dan jij. Die zijn al zoeter van zichzelf dan de gewone. Bijzonder lavendel azijn, moet ik ook eens proberen. En met Port mag het altijd op gevoel 😉

  5. alles beter zegt

    Heb het nog niet gemaakt maar doe dit beslist.
    Eerst moet de andere chutney op zijn.
    Het moet echt heerlijk zijn,want rode port ,geweldig

    1. Marlene Stolte zegt

      We gebruiken port nog te weinig om mee te koken, jammer want het is heerlijk. Laat je even weten wat je ervan vond?

  6. APPIE zegt

    lIJKT ME EEN HEERLIJKE CHUTNEY,GA HEM MORGEN GELIJK MAKEN.
    BEDANKT VOOR DE SUGGESTIE. AP

    1. Marlene Stolte zegt

      Leuk! Geniet ervan!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.