- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Rode uienchutney met rode port

Rode uienchutney met rode port –  Nog niet zo lang geleden zat ik op één van die leuke marktjes te genieten van een kaasplankje met heerlijke Hollandse kazen. Als extra smaakmaker lag er een heerlijke uienchutney bij. Heerlijk, bijna een jam. Je kan het zelfs zo op je boterham smeren en ik heb meteen een extra bakje meegenomen.

Maar hoe moeilijk kan het maken van een chutney nu zijn? Ui, suiker en azijn en dan kom ik al een heel eind.


Chutney of relish?

Zoekend naar een basisrecept kom ik ook regelmatig “relish” tegen. Toevallig heb ik die ik de afgelopen week gemaakt van tomaten en wat is nu precies het verschil? Daar zijn de kookgeleerden het niet precies over eens. De één noemt de bereidingstijd waarbij een chutney flink wat langer moet koken en waardoor groente in een relish nog wat knapperig zijn, de ander noemt de vloeibaarheid. Weer een ander meent dat een chutney van fruit gemaakt wordt en een relish van groente. Mijn uienpasta heeft lang staan pruttelen, de groente is niet meer knapperig en het is een lekkere dikke saus. Ik houd het dus op een chutney.

Ik heb zoete rode uien gebruikt en niet de gewone ui. Ik houd van die wat zoete, milde smaak en wil hem bij kaasjes niet te scherp en overheersend laten zijn. Wel gesmoord met wat rode port. Wat is dat toch een heerlijk drankje om zo nu en dan in gerechten en sausjes te gebruiken. De chutney krijgt er net dat extra’s door en is heerlijk bij een lekker pittig stukje kaas of een mooie paté. Maar past ook prima bij bijvoorbeeld een gebakken visje of zet eens een bakje chutney naast de barbecue. Wil je geen alcohol in de chutney, gewoon weglaten, niet moeilijk doen. Is (bijna) net zo lekker.

Met dit recept vul je twee gesteriliseerde potten van 750 ml. Ik hield nog iets over dat niet meer in de potten kon en heb dat ‘s avonds meteen bij de bal gehakt op tafel gezet. Het was schoon op.

Rode uienchutney met rode port

Voor ruim 1,5 liter:

Verhit de olie in een grote pan en laat de uien hierin op middelhoog vuur langzaam garen tot ze zacht zijn. Dit duurt ongeveer een half uur. Blijft ondertussen regelmatig roeren. Doe dan de suiker erbij en laat de uien nog eens 30 minuten staan tot ze bruin beginnen te worden en gekarameliseerd zijn. Voeg dan de port en de azijn toe en laat de saus inkoken tot een dik mengsel. Ook hiervoor moet je wat geduld hebben, ook weer een minuut of 30. Is de saus nog te vloeibaar naar je zin doe dan een eetlepel maïzena met een beetje koud water in een kopje, roer dit goed en doe dit bij de uien. Blijf goed roeren, je saus zal nu snel dikker worden. Haal van het vuur en doe de rode uienchutney direct in de potten. Houd er rekening mee dat wanneer de chutney afkoelt, deze nog wat steviger zal worden, maak je saus dus niet te dik.

Eet lekker!