• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zondag, mei 29, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten

Romige zoete aardappelsoep

Redactie door Redactie
in Recepten, Soep
0
0
Romige zoete aardappelsoep

Romige zoete aardappelsoep

Voor ik over het recept voor deze verrukkelijke, romige zoete aardappelsoep begin eerst het volgende:  Over de bataat oftewel de zoete aardappel hebben we al een informatief artikel op Lekker Tafelen. Misschien wil je het nog even lezen: “Gaat de bataat ook de Nederlandse keuken veroveren”.

In Nederland kan je de zoete aardappel met oranje vruchtvlees inmiddels in de supermarkt kopen; ze worden zelfs biologisch geteeld. Op de zoete aardappel met wit vruchtvlees maak je meer kans in toko’s en in islamitische winkels. Hoewel ze niet helemaal het zelfde smaken (die met het oranje vruchtvlees zijn bijvoorbeeld wat zoeter dan de witte variant), zijn ze onderling (in ieder geval in sommige gerechten)  redelijk uitwisselbaar.

De romige zoete aardappelsoep kan zowel van de oranje soort als van de witte soort gemaakt worden. Maar, eigenlijk vind ik hem net iets lekkerder, iets chiquer met de witte soort. Dit gezegd hebbende; als er geen zoete aardappels met paarse schil en wit vruchtvlees te koop zijn, maak ik hem toch zo nu dan van de oranje soort. Wij zijn namelijk nogal dol op deze soep; heerlijk vinden wij hem. Gezond kan ik hem niet noemen; er gaat een halve liter room in, maar feestelijk is ie wel. Dus, als wij iets te vieren hebben of gasten hebben, dan maak ik deze soep en dan smullen we ervan, ongeacht de kleur van de zoete aardappel. Een ding is zeker: de bataat heeft mijn keuken al lang veroverd en dat begon ooit met deze soep!

  • 300-400 gram zoete aardappelen, in blokjes
  • 1 sjalot, fijngehakt
  • 1 knoflookteen, uit de pers (optioneel)
  • klontje boter
  • 500 ml slagroom
  • 250 ml semi zoete witte wijn (Bergerac Moelleux of Graves Superieures Moelleux)
  • 250 ml water
  • cayennepeper
  • 1 ½ -2   bouillonblokjes, kip of vegetarisch

Schil de zoete aardappels en snijd ze in blokjes.

Smoor de sjalot (en eventueel de knoflook) in een soeppan in een beetje boter.

Voeg de blokjes zoete aardappel en een snufje cayennepeper toe. Bak even zachtjes mee.

Doe de wijn, slagroom, bouillonblokjes en 250 ml water in de soeppan en breng het geheel aan de kook. Kook de aardappelblokjes in ongeveer 20 minuten gaar op een zacht vuurtje.

Haal de pan van het vuur en pureer de soep glad met een staafmixer. Verdun de soep indien nodig met wat extra bouillon. Breng desgewenst verder op smaak met zout en peper.

De wijn kan je bij de slijter, maar ook in de supermarkt kopen.

Romige zoete aardappelsoep - met coquilles

De soep kan vooraf gemaakt worden en later zachtjes opgewarmd.  Ik serveer hem soms als amusesoepje in kleine glaasjes. Je kunt deze romige soep zo eten (zonder verdere toevoegingen), of je “kleed hem aan” met enkele grote garnalen die je gaar bakt (niet te lang!) in olijfolie met een snufje cayennepeper.  De delicate smaak van coquilles past trouwens ook uitstekend bij de zoete aardappelsoep. Ik bak de schelpdieren heel kort aan in een beetje vanilleolie. Coquilles zijn het lekkerst als je ze (bijna) rauw eet. Vanilleolie maak je eenvoudig zelf door een opengesneden en uitgeschraapt vanille stokje in een beetje olie te laten trekken op een heel zacht vuurtje met een warmhoudplaatje onder de pan.

 

Tags: GroenteGroente - KnolgroentenGroente - Knolgroenten - Zoete aardappelsoep als voorgerecht
DeelPin3Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Penne met verse zalm en verse spinazie
Pastagerechten

Penne met verse zalm en verse spinazie

Oosterse wokschotel met broccoli
Wokken

Oosterse wokschotel met broccoli

Gevulde aubergine
Hoofdgerecht

Gevulde aubergines; met een vulling van groenten en kikkererwten

Carpaccio van honingmeloen
Voorgerecht

Carpaccio van honingmeloen ( Voorgerecht )

Maaltijdsalade met garnalen en gerookte zalm
Salade

Maaltijdsalade met garnalen en gerookte zalm

Asperges met biefstuk
Vleesgerechten

Asperges met biefstuk; Smaakvol, puur en eenvoudig

Aardbeientaart met witte chocolade 17.19.19
Taart

Aardbeientaart met een zachte mousse van witte chocolade

Dressings op basis van yoghurt
Dressing

Dressings op basis van yoghurt

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Recepten met langoustines
Specials

Recepten met Langoustines; een feestje op je bord!

Als je van langoustines houdt, en je hebt inspiratie nodig kijk dan eens bij onze recepten met langoustines en leef je uit!

Check het recept of lees de info
Dressings op basis van yoghurt

Dressings op basis van yoghurt

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Aardappels van de barbecue

Aardappels van de barbecue

Recept in de picture

Penne met verse zalm en verse spinazie
Pastagerechten

Penne met verse zalm en verse spinazie

Eenvoudige en pure smaken vormen de basis van deze penne met verse zalm en verse spinazie, natuurlijk mogen de verse tomaten niet ontbreken.

Check het recept of lees de info
Oosterse wokschotel met broccoli

Oosterse wokschotel met broccoli

Gevulde aubergine

Gevulde aubergines; met een vulling van groenten en kikkererwten

Handige kooktips

verse zalm bakken
Kookschool

Zalm bakken of grillen doe je zo

De perfect malse zalm bakken of grillen is best makkelijk! Volg de stap-voor-stapinstructies en eet nooit meer droge zalm.

Check het recept of lees de info
Morbier

Morbier; Het fantastische verhaal achter een drielaags kaasje

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Ratatouille; Frans gerecht met Nederlandse groenten
  • Gerda op Ratatouille; Frans gerecht met Nederlandse groenten
  • Connie Derks op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Eliann Benneheij op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Peter op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Connie Derks op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Tineke Oud op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Redactie op Pizza met wilde spinazie en haloumi

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?
  • Adverteren

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen