• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, juni 11, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten

Romige zoete aardappelsoep

door Redactie
in Recepten, Soep
0
0
Romige zoete aardappelsoep

Romige zoete aardappelsoep

Voor ik over het recept voor deze verrukkelijke, romige zoete aardappelsoep begin eerst het volgende:  Over de bataat oftewel de zoete aardappel hebben we al een informatief artikel op Lekker Tafelen. Misschien wil je het nog even lezen: “Gaat de bataat ook de Nederlandse keuken veroveren”.

In Nederland kan je de zoete aardappel met oranje vruchtvlees inmiddels in de supermarkt kopen; ze worden zelfs biologisch geteeld. Op de zoete aardappel met wit vruchtvlees maak je meer kans in toko’s en in islamitische winkels. Hoewel ze niet helemaal het zelfde smaken (die met het oranje vruchtvlees zijn bijvoorbeeld wat zoeter dan de witte variant), zijn ze onderling (in ieder geval in sommige gerechten)  redelijk uitwisselbaar.

De romige zoete aardappelsoep kan zowel van de oranje soort als van de witte soort gemaakt worden. Maar, eigenlijk vind ik hem net iets lekkerder, iets chiquer met de witte soort. Dit gezegd hebbende; als er geen zoete aardappels met paarse schil en wit vruchtvlees te koop zijn, maak ik hem toch zo nu dan van de oranje soort. Wij zijn namelijk nogal dol op deze soep; heerlijk vinden wij hem. Gezond kan ik hem niet noemen; er gaat een halve liter room in, maar feestelijk is ie wel. Dus, als wij iets te vieren hebben of gasten hebben, dan maak ik deze soep en dan smullen we ervan, ongeacht de kleur van de zoete aardappel. Een ding is zeker: de bataat heeft mijn keuken al lang veroverd en dat begon ooit met deze soep!

  • 300-400 gram zoete aardappelen, in blokjes
  • 1 sjalot, fijngehakt
  • 1 knoflookteen, uit de pers (optioneel)
  • klontje boter
  • 500 ml slagroom
  • 250 ml semi zoete witte wijn (Bergerac Moelleux of Graves Superieures Moelleux)
  • 250 ml water
  • cayennepeper
  • 1 ½ -2   bouillonblokjes, kip of vegetarisch

Schil de zoete aardappels en snijd ze in blokjes.

Smoor de sjalot (en eventueel de knoflook) in een soeppan in een beetje boter.

Voeg de blokjes zoete aardappel en een snufje cayennepeper toe. Bak even zachtjes mee.

Doe de wijn, slagroom, bouillonblokjes en 250 ml water in de soeppan en breng het geheel aan de kook. Kook de aardappelblokjes in ongeveer 20 minuten gaar op een zacht vuurtje.

Haal de pan van het vuur en pureer de soep glad met een staafmixer. Verdun de soep indien nodig met wat extra bouillon. Breng desgewenst verder op smaak met zout en peper.

De wijn kan je bij de slijter, maar ook in de supermarkt kopen.

Romige zoete aardappelsoep - met coquilles

De soep kan vooraf gemaakt worden en later zachtjes opgewarmd.  Ik serveer hem soms als amusesoepje in kleine glaasjes. Je kunt deze romige soep zo eten (zonder verdere toevoegingen), of je “kleed hem aan” met enkele grote garnalen die je gaar bakt (niet te lang!) in olijfolie met een snufje cayennepeper.  De delicate smaak van coquilles past trouwens ook uitstekend bij de zoete aardappelsoep. Ik bak de schelpdieren heel kort aan in een beetje vanilleolie. Coquilles zijn het lekkerst als je ze (bijna) rauw eet. Vanilleolie maak je eenvoudig zelf door een opengesneden en uitgeschraapt vanille stokje in een beetje olie te laten trekken op een heel zacht vuurtje met een warmhoudplaatje onder de pan.

 

Tags: Groentesoep als voorgerecht
DeelPin6Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Lamsbiefstuk met verse salsa
Vleesgerechten

Lamsbiefstuk met verse salsa

fruitsalade met mango en kiwi
Salade

Fruitsalade met mango en een zalige dressing van limoen en munt

steak sandwich bavette
Ontbijt en lunch

Steak sandwich met rundvlees

lauwwarm slasoepje met Hollandse garnalen
Soep

Lauwwarm slasoepje met Hollandse garnalen

Andijviesalade met rauwkost en gerookte kip
Salade

Andijviesalade met rauwkost en gerookte kip

Toad in the hole
Vleesgerechten

Toad in the hole; Britse comfortfood

Aardbei mocktail mojito style
Drankjes

Een feestelijke aardbei mocktail in de stijl van een mojito

cordon bleu
Vleesgerechten

Cordon bleu maken

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

vijf × twee =

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info
Keukenpraatjes

Keukenpraatjes

Praat mee over…

  • Eieren van de boer
  • Hollandse nieuwe haring komt een beetje later dit jaar
  • Waarom liggen er appels uit Zuid-Afrika in de Nederlandse supermarkt?
  • Bloemkool 54% duurder volgens de consumentenbond.
  • Wat wil jij graag kopen bij een boerderijwinkel? Broccoli?

Uitgelicht

Kip op de barbecue
Specials

Kip op de barbecue; recepten die je niet wilt missen

Kip op de barbecue grillen, er zijn ontelbare manieren om dat te doen. Een kip op een bierblik, kipsaté, of kippenpoten, het kan allemaal!

Check het recept of lees de info
Varkensvlees op de barbecue

Varkensvlees op de barbecue; met deze recepten maak je vrienden

exotisch fruit

Exotisch fruit; lekker vers fruit uit de Tropen

rundvlees op de barbecue

Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten

Recept in de picture

Lamsbiefstuk met verse salsa
Vleesgerechten

Lamsbiefstuk met verse salsa

Van een sappige lamsbiefstuk met verse salsa wordt elke vleesliefhebber blij. Heerlijk lamsvlees met een Zuid-Amerikaans accentje!

Check het recept of lees de info
fruitsalade met mango en kiwi

Fruitsalade met mango en een zalige dressing van limoen en munt

steak sandwich bavette

Steak sandwich met rundvlees

Handige kooktips

Cheddar
Kookschool

Cheddar; maar dan de echte

Cheddar is een populaire en veelzijdige kaas. En dan bedoelen we niet de 'plastic' plakjes in de supermarkt. Wat weet jij van cheddar?

Check het recept of lees de info
Vers fruit bewaren

Vers fruit bewaren; dit moet je weten!

Rijst koken

Rijst koken; onze tips voor perfecte rijst

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Petra H op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Redactie op Uiensaus voor bij vlees of vis
  • J.F. Feunekes op Uiensaus voor bij vlees of vis
  • Redactie op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Nanette op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Redactie op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • pieter op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Redactie op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen