• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, mei 28, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten

Roomboter amandel letter; Voor een heerlijk avondje

door Connie Derks
in Recepten
0
1
roomboter amandel letter

Roomboter amandel letter – Roomboter amandel letter, natuurlijk ook het recept voor een roomboter amandelstaaf, een kerststaaf of een kerstkrans. Vandaag maakte ik voor jullie een Roomboter amandel letter om de sfeer van sinterklaas alvast te proeven. Met de initialen van Lekker Tafelen (LT) natuurlijk. Welke letter ga jij thuis maken?

Over de benamingen

Waarom roomboter amandel letter en geen banketletter of roomboter banketletter? De naam geeft ook de kwaliteit en de ingrediënten aan, heb je bij voorbeeld een banketletter dan is deze hoogstwaarschijnlijk gemaakt met bladerdeeg waar geen roomboter maar goedkope margarine in verwerkt is en de vulling is niet veel meer dan banketspijs wat duidelijk iets anders is dan amandelspijs. Amandelspijs is gemaakt van amandelen en suiker, en daardoor ook veel duurder omdat amandelen nogal duur zijn. Banketspijs wordt meestal gemaakt van witte bonen, abrikozen pitten, suiker en nog enige andere toevoegingen. Om het duidelijk te maken heb ik ze voor je op een rijtje gezet van goedkoop naar duur, misschien snap je dan ook waarom de banketletter bij de supermarkt ook zoveel goedkoper is dan dat je naar de bakker gaat voor een roomboter amandelletter. En echt, het verschil dat proef je!

Banketletter = bladerdeeg met banketspijs

Boterletter = roomboter bladerdeeg met banketspijs

Roomboter amandelletter = roomboter bladerdeeg met amandelspijs

banket lettersJe kan dit heerlijke stukje december gebak ook thuis maken. Neem er dan wel even de tijd voor want het maken van bladerdeeg is een tijdrovend klusje, maar het werk meer dan waard. Ook amandelspijs is zelf te maken, doe dit dan wel een paar dagen voordat je de letters gaat maken om de smaak goed tot zijn recht te laten komen. Is je dit teveel werk ga dan naar je bakker die zal het waarschijnlijk ook verkopen.

Amandelspijs zelf maken:

  • 350 gram blanke amandelen
  • 350 gram fijne suiker
  • 1 ei
  • 1 theelepel rasp van een citroen

Doe de amandelen, suiker, citroenrasp, in een keukenmachine met messen en draai dit tot een grof mengsel. Klop het ei los en doe dit er met beetjes bij. Laat de machine draaien tot het een stevige massa is,. Misschien hoef je er niet alle ei bij te doen, het moet een kneedbare massa zijn die in vorm blijft als je er een bal van draait. Er mogen best nog wat stukjes amandel inzitten dit is alleen maar lekker. Leg dit minimaal 4 dagen in de koeling om de smaken goed te laten doortrekken. Je kan amandelspijs in de vriezer bewaren.

Roomboter amandel letter

Voor 1 letter heb je nodig:

  • 350 gram amandelspijs
  • 250 gram bladerdeeg
  • 1 ei los geklopt met wat water

Rol van de amandelspijs een pil [worst] van 50 cm lang. Rol de bladerdeeg uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 1 ½ mm. Zorg ervoor dat de lap minimaal 54 cm bij 13 cm groot is. Snijd met een scherp mes de lap op maat [ 54cm x 13 cm] smeer deze dun in met het eimengsel en leg er de pil amandelspijs op. Rol de pil in de amandelspijs en zorg dat de naad aan de onderkant zichtbaar is. Vouw de zijkanten netjes dicht en plak dit vast met ei. Leg de letter op een bakplaat met bakpapier en smeer deze dun in met ei. Laat dit minimaal een half uur rusten en besmeer dan nogmaals met ei. Je kan eventueel met een vork een versiering aanbrengen door met de punten er strepen op te trekken. Bak de letter 30 minuten in een voorverwarmde oven van 210 graden Celsius.

Wil je liever staven maken dan kan dat ook rol dan 2 pillen van 25 cm en snijd de bladerdeeg in 2 stukken van 29 x 12 cm, volg verder het recept van de letters.

Tags: Sinterklaas recepten
DeelPin5Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Nacho´s uit de oven
Hapjes

Nacho’s uit de oven

Gebakken langoustines
Voorgerecht

Gebakken langoustines met chilimayonaise

Aardappelen met rozemarijn en knoflook
Bijgerecht

Aardappelen met knoflook en rozemarijn

Ovenschotel met heek en zalm
Ovenschotel

Ovenschotel met heek en zalm; serveer verse vis op z’n best

Lamsbiefstuk met uiencompote
Vleesgerechten

Lamsbiefstuk met uiencompote

Salade van botersla
Salade

Salade van botersla; met aardbeien, mozzarella en avocado

Avocadosalade met zalm
Hapjes

Avocadosalade met zalm; lekker op de borrelplank

Rucola salade met oude kaas
Salade

Rucola salade met oude kaas en amandelen

Reacties 1

  1. rinahah says:
    9 jaar geleden

    extra lekker als het ook nog gv is met schär millefoglie bladerdeeg

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

19 − 19 =

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info
Keukenpraatjes

Keukenpraatjes

Praat mee over…

  • Pasta met zalm saffraan en spinazie
  • De perfecte gehaktbal
  • Lavas
  • Hoe vaak eet jij thuis vis? En dan bedoelen we niet de afgehaalde kibbeling.
  • Geschilde asperges of ongeschilde asperges

Uitgelicht

rundvlees op de barbecue
Specials

Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten

Doe eens gek en leg een goed en stoer stuk rundvlees op de barbecue. Met deze recepten helpen we je op weg naar de ultieme BBQ-beleving.

Check het recept of lees de info
courgette met pasta

Courgette met pasta; dat biedt heel veel mogelijkheden

asperges met vis

Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie

Voorgerechten met gerookte zalm

Voorgerechten met gerookte zalm

Recept in de picture

Nacho´s uit de oven
Hapjes

Nacho’s uit de oven

De lekkerste snack? Dat zijn beslist deze nacho's uit de oven. Je maakt ze met verse ingrediënten en een heerlijke zelfgemaakte kaassaus!

Check het recept of lees de info
Gebakken langoustines

Gebakken langoustines met chilimayonaise

Aardappelen met rozemarijn en knoflook

Aardappelen met knoflook en rozemarijn

Handige kooktips

Vers fruit bewaren
Kookschool

Vers fruit bewaren; dit moet je weten!

Ga voedselverspilling tegen en bewaar vers fruit op de juiste manier, hier zie je in een oogopslag hoe je vers fruit het beste kunt bewaren.

Check het recept of lees de info
Rijst koken

Rijst koken; onze tips voor perfecte rijst

Kippenpoten kruiden met jouw zelfgemaakte kipkruiden of met een marinade

Kippenpoten kruiden; voor verbluffend lekkere kip

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Redactie op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Connie Derks op Waterijs van aardbeien; puur fruit op een stokje
  • Vera op Waterijs van aardbeien; puur fruit op een stokje
  • Redactie op Verse aspergesoep
  • Guido op Verse aspergesoep
  • Connie Derks op Sperziebonen als bijgerecht; maak het net even spannender
  • Susanne Hermsen op Sperziebonen als bijgerecht; maak het net even spannender
  • Elise de Haan op Stamppot met spinazie en bospeen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen