- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Roomboter amandel letter; Voor een heerlijk avondje

Roomboter amandel letter – Roomboter amandel letter, natuurlijk ook het recept voor een roomboter amandelstaaf, een kerststaaf of een kerstkrans. Vandaag maakte ik voor jullie een Roomboter amandel letter om de sfeer van sinterklaas alvast te proeven. Met de initialen van Lekker Tafelen (LT) natuurlijk. Welke letter ga jij thuis maken?

Over de benamingen

Waarom roomboter amandel letter en geen banketletter of roomboter banketletter? De naam geeft ook de kwaliteit en de ingredi├źnten aan, heb je bij voorbeeld een banketletter dan is deze hoogstwaarschijnlijk gemaakt met bladerdeeg waar geen roomboter maar goedkope margarine in verwerkt is en de vulling is niet veel meer dan banketspijs wat duidelijk iets anders is dan amandelspijs. Amandelspijs is gemaakt van amandelen en suiker, en daardoor ook veel duurder omdat amandelen nogal duur zijn. Banketspijs wordt meestal gemaakt van witte bonen, abrikozen pitten, suiker en nog enige andere toevoegingen. Om het duidelijk te maken heb ik ze voor je op een rijtje gezet van goedkoop naar duur, misschien snap je dan ook waarom de banketletter bij de supermarkt ook zoveel goedkoper is dan dat je naar de bakker gaat voor een roomboter amandelletter. En echt, het verschil dat proef je!

Banketletter = bladerdeeg met banketspijs

Boterletter = roomboter bladerdeeg met banketspijs

Roomboter amandelletter = roomboter bladerdeeg met amandelspijs

Je kan dit heerlijke stukje december gebak ook thuis maken. Neem er dan wel even de tijd voor want het maken van bladerdeeg [1] is een tijdrovend klusje, maar het werk meer dan waard. Ook amandelspijs is zelf te maken, doe dit dan wel een paar dagen voordat je de letters gaat maken om de smaak goed tot zijn recht te laten komen. Is je dit teveel werk ga dan naar je bakker die zal het waarschijnlijk ook verkopen.

Amandelspijs zelf maken:

Doe de amandelen, suiker, citroenrasp, in een keukenmachine met messen en draai dit tot een grof mengsel. Klop het ei los en doe dit er met beetjes bij. Laat de machine draaien tot het een stevige massa is,. Misschien hoef je er niet alle ei bij te doen, het moet een kneedbare massa zijn die in vorm blijft als je er een bal van draait. Er mogen best nog wat stukjes amandel inzitten dit is alleen maar lekker. Leg dit minimaal 4 dagen in de koeling om de smaken goed te laten doortrekken. Je kan amandelspijs in de vriezer bewaren.

Roomboter amandel letter

Voor 1 letter heb je nodig:

Rol van de amandelspijs een pil [worst] van 50 cm lang. Rol de bladerdeeg uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 1 ┬Ż mm. Zorg ervoor dat de lap minimaal 54 cm bij 13 cm groot is. Snijd met een scherp mes de lap op maat [ 54cm x 13 cm] smeer deze dun in met het eimengsel en leg er de pil amandelspijs op. Rol de pil in de amandelspijs en zorg dat de naad aan de onderkant zichtbaar is. Vouw de zijkanten netjes dicht en plak dit vast met ei. Leg de letter op een bakplaat met bakpapier en smeer deze dun in met ei. Laat dit minimaal een half uur rusten en besmeer dan nogmaals met ei. Je kan eventueel met een vork een versiering aanbrengen door met de punten er strepen op te trekken. Bak de letter 30 minuten in een voorverwarmde oven van 210 graden Celsius.

Wil je liever staven maken dan kan dat ook rol dan 2 pillen van 25 cm en snijd de bladerdeeg in 2 stukken van 29 x 12 cm, volg verder het recept van de letters.