Rösti uit de oven; ook voor een romantische avond – Rosti is gemakkelijk om te maken en als je het in de oven maakt nog gemakkelijker. Want in de tijd dat de rösti in de oven staat heb jij tijd om het aanrecht op te ruimen, je vlees te bakken of een lekkere salade te maken. Want dat past goed bij dit gezonde gerecht. Doordat rösti alleen uit aardappel, ui, zout en peper bestaat zitten er veel minder calorieën in dan in bijvoorbeeld een aardappelpannenkoek.
Voor de gelegenheid heb ik gekozen voor een mooi hartvormig bakblik. Maar je kunt de rösti ook prima maken in een gewone ovenschaal. Zorg wel dat je de ovenschaal goed invet. De baktijd kan wel enigzins verschillen per ovenschaal. Hoe dunner de rösti is, hoe sneller hij gaar is. En hoe dikker, hoe langer het duurt voor hij gaar is.
Waar je wel om moet denken met dit recept is dat je snel moet werken. Omdat je de aardappelen namelijk niet in water zet i.v.m. het zetmeel, worden ze snel bruin. De enige manier om dit te voorkomen is snel werken.
Rösti uit de oven; ook voor een romantische avond
Recept voor 4 personen
- 600 gr. iets kruimige aardappelen
- 2 uien
- 1 snuf peper
- 1 snuf zout
- boter om in te vetten
Extra nodig: een ovenschaal en een rasp of keukenmachine met raspfunctie
Verwarm als eerste je oven voor op 180 graden Celsius. Vet je ovenschaal vervolgens in met boter zodat je rösti straks goed los komt uit de schaal of bakvorm.
Maak de ui schoon en snipper deze zo fijn als je kunt. Schil vervolgens de aardappelen. Zolang ze nog heel zijn kun je ze in een teiltje met water zetten. Ik heb gekozen om gebruik te maken van een keukenmachine met raspfunctie, dit werkt namelijk het snelste. Maar als je deze niet hebt kun je het ook met de hand raspen op een blokrasp. Rasp de aardappelen helemaal op. Meng de ui, aardappelrasp, zout en peper in een kom en doe het mengsel in de ingevette ovenschaal. Druk het geheel aan zodat het overal even dik is.
Doe de ovenschaal in de oven en bak de rösti minimaal 25 minuten. Als de rösti overal gelijkmatig bruin is en je met een tafelmes makkelijk door de rösti drukt (op een onopvallende plek natuurlijk) dan is je rösti gaar. Mijn rösti uit de oven heeft 45 minuten nodig gehad om gaar te worden, om een voorbeeld te geven.
Tafel lekker!