Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Runderbouillon; Zelfgemaakt écht het lekkerst

Het is heerlijk om zelf runderbouillon te maken. De smaak van homemade runderbouillon is niet te vergelijken met die van een bouillontablet!

Vers gemaakt runderbouillon. Waarom denkt iedereen altijd dat het een wereldklus is om een verse bouillon te maken. Ja, als je het voor een pannetje van een halve liter moet doen wel. Maar let op, het meeste werk van een goede bouillon maken is wachten. Bovendien is het handig om direct een grote ketel te maken, de rest vries je namelijk makkelijk weer in.


Runderbouillon

Recept voor 2 a 3 liter

  • 2 kilo runderbotten met vlees (schenkel, ribben, etc.)
  • 1 kalfspoot
  • 5 eetlepels zonnebloemolie
  • 500 gram uien
  • 2 preien
  • 350 gram worteltjes
  • 2 kleine of 1 grote pastinaak
  • 1 1/2 eetlepel gedroogde tijm
  • 4 laurierblaadjes
  • 6 kruidnagels
  • 12 zwarte peper korrels
  • 6 takjes peterselie
  • 1 eetlepel zout
  • 175 gram tomatenpuree

Verhit de oven op 200 graden. Maak de kalfspoot schoon, splijt hem en leg hem met de runderbotten in de pan die zo groot is dat alle botten er in een laag in passen. Bak de botten 1 1/2 uur of tot het vlees erg bruin is. Draai de botten regelmatig om, giet zo nodig het vrijkomende vet af.

Snipper de ui fijn, maak de prei schoon en snijd het witte gedeelte in ringen, schrap de worteltjes en snijd ze in stukjes, schil de pastinaak en snijd ook deze in stukjes. Verhit de olie in een grote pan en bak uien, prei, worteltjes en pastinaak onder regelmatig roeren in 25 minuten mooi bruin.

Doe vlees, botten en groenten bij elkaar in een aparte pan. Giet 2,5 deciliter water in de pan waarin de botten gebakken zijn en zet die op hoog vuur. Schraap al het aanbaksel los van de bodem en de wand. Doe dit water bij de groenten en botten. Voeg zo nodig nog extra water toe zodat de ingrediënten onderstaan en zet de pan op middelhoog vuur. Schuim de bouillon af als hij begint te koken, draai het vuur zo laag dat de bouillon zachtjes kookt, zet een deksel schuin op de pan en laat de bouillon 4 uur trekken. Schuim af en toe af.

Zeef de bouillon, laat hem afkoelen en vries hem in. Schep voor gebruik de vetlaag van de koude of bevroren runderbouillon.

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 reactie
  1. Raf Baeyens zegt

    Waar in het proces worden de botten ingesmeerd met tomatenpuree? Halverwege de ovenfase?
    Met dank
    Raf

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More