• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
donderdag, september 21, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bakken Brood

Saffraanbroodjes; een feestelijk broodje bij een feestelijk ontbijt

door Samantha
in Brood, Lunch, Recepten
1
0
Saffraanbroodjes

Saffraanbroodjes; een feestelijk broodje bij een feestelijk ontbijt – Soms zijn er van die dagen die bij het ontbijt net iets extra’s verdienen, denk aan kerst of Pasen maar ook Moederdag, Vaderdag, Valentijnsdag of een verjaardag. Op dit soort dagen maak je een feestelijke ontbijt en vraag me niet waarom maar ik vind deze broodjes zoiets feestelijks hebben, misschien is het de mooie kleur of komt het door het gebruik van de saffraan, ik weet het echt niet maar wat mij betreft passen ze perfect bij zo’n feestelijk ontbijt.

Het deeg vormen

Het vormen van de broodjes is leuk om samen te doen, een feestje vier je per slot van rekening samen. Laat dat samen vieren alvast beginnen in de keuken. Het deeg maak ik de dag ervoor vast klaar en laat het een nacht in de koelkast staan. De volgende ochtend staan we iets eerder op en maken samen feestelijke broodjes voor bij het ontbijt. Voor Valentijnsdag zou je bijvoorbeeld hartjes van het deeg kunnen maken en voor Pasen paashaasjes.

Saffraanbroodjes oftewel “Saffron buns”

Voor het deeg van deze broodjes gebruik ik een recept van “Saffron buns” een bekend broodje in Zweden. Het gebruik van de saffraan geeft niet alleen een licht gekruid smaakje het geeft ook een prachtige gele kleur aan het deeg.

Saffraanbroodjes; een feestelijk broodje bij een feestelijk ontbijt

Voor 16 broodjes

  • 175 ml volle melk
  • 1/2 tl saffraandraadjes
  • 50 gram suiker
  • 21 gram verse gist / 7 gram gedroogde gist
  • 490 gram bloem (+/- 50 gram extra)
  • 1/2 tl zout
  • 55 gram zachte boter
  • 55 gram Griekse yoghurt
  • 3 eieren
  • 32 rozijnen

Zet een pan met dikke bodem op het vuur en doe hierin de melk, de saffraandraadjes en een tl suiker. Breng aan de kook en neem dan de pan van het vuur. Roer net zolang tot de suiker opgelost is. Laat nu afkoelen tot handwarm. Strooi of verkruimel de gist nu in de melk en laat 5 tot 10 minuten rusten totdat je ziet dat de gist zijn werk doet en de melk opschuimt.

Maak op je werkblad een berg van de bloem en de overige suiker. Strooi aan de buitenkant van de berg het zout. Maak in het midden een kuil en doe hierin de gistmelk, twee eieren, de boter en de yoghurt.  Meng het geheel door er steeds een beetje bloem vanaf de berg bij te voegen. Zo krijg je een steeds dikker papje wat uiteindelijk een deeg wordt. Zodra het zich tot een deeg gevormd heeft kneed je het, zeker 15 minuten, goed door.

Voeg zolang het deeg nog aan je handen blijft plakken iedere keer een eetlepel bloem toe net zo lang totdat het deeg nog wel plakkerig aanvoelt maar niet meer aan je handen blijft plakken.
Vorm van het deeg een bal en leg de bal deeg in een licht ingevette kom. Dek af met een stukje huishoudfolie en laat op een warme plek rijzen ongeveer 2 uur of totdat het in volume is verdubbeld. Maak je het deeg, net als ik deed, een dag van te voren dan is dit het moment om je deeg in de koelkast te plaatsen.

Druk de lucht uit je deeg en kneed het deeg nog even door. Verdeel het deeg nu in 16 gelijke stukken. Rol ieder stuk uit tot een lengte van ongeveer 40 cm en rol beiden kanten op naar het midden toe. De ene kant bovenlangs oprollen de andere kant onderlangs oprollen. Druk in het midden van de rollen een rozijn.
Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze nog een half uurtje afgedekt en op een warme plek, rijzen. Verwarm de oven voor op 200 graden. Kluts het overgebleven ei los en bestrijk de broodjes lichtjes met het ei. Plaats de broodjes in de voorverwarmde oven en bak ze in 10 à 12 minuten gaar. Neem uit de oven en laat ze even 5 minuten rusten.

Tafel lekker !!

DeelPin17Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Oesterzwammen op toast
Lunch

Oesterzwammen op toast

Pompoen cake met sinaasappel en rozijnen
Cake

Pompoencake met sinaasappel en rozijnen

smoothie met banaan
Specials

Smoothie met banaan

warm knoflookbrood met brie en gebakken champignons
Lunch

Warm knoflookbrood met brie en gebakken champignons

Appeltaart met peren
Taart

Appeltaart met peren en 5 spices – Het seizoen bij de koffie

chocoladebollen met slagroom
Gebak

Chocoladebollen met slagroom

eieren in beslag
Kookschool

Eieren in beslag; wat doen ze daar eigenlijk in?

Peren-amandelcake
Cake

Peren-amandelcake met kardemom

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Gebraden kip
Specials

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

Goede recepten voor gebraden kip inclusief tips voor de beste bereiding. Van schoonmaken tot vlinderen en het braden van een hele kip.

Check het recept of lees de info
haring

Haring, Maatjes of Hollandse Nieuwe; we gaan haringhappen!

smoothie met banaan

Smoothie met banaan

Kwark

Kwark; eerlijke en heerlijke zuivel

Recept in de picture

Wortelsalade
Bijgerecht

Wortelsalade; super simpel, super lekker!

Je denkt er niet snel aan, maar een zelfgemaakte wortelsalade is een snel en makkelijk bijgerecht. Met een wat zoet, maar ook een beetje pit.

Check het recept of lees de info
Oesterzwammen op toast

Oesterzwammen op toast

Ovenschotel met spruitjes

Ovenschotel met spruitjes, appel en rookworst

Handige kooktips

Mosselen bewaren
Kookschool

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Mosselen bewaren is in deze tijd eigenlijk helemaal niet nodig. Wil je je gekochte mosselen toch wat langer bewaren? Hier vind je tips.

Check het recept of lees de info
Aardappelen bewaren

Aardappelen bewaren; ontdek deze handige tips

karbonade bakken

Karbonade bakken; Tips voor de perfecte karbonade

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Aardappelbrood; snel je eigen brood bakken
  • Willy tenkink op Aardappelbrood; snel je eigen brood bakken
  • Connie Derks op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Linda Logtenberg op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Connie Derks op Aardappelmuffin van geraspte aardappel
  • Riet Zuidema op Aardappelmuffin van geraspte aardappel
  • Connie Derks op Aardappel-courgetteschotel met kaas
  • Ria op Aardappel-courgetteschotel met kaas
  • Redactie op Grootmoeders appelmoes, met tips van een Franse oma
  • Arno Tiemens op Grootmoeders appelmoes, met tips van een Franse oma

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen