Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Saffraanbroodjes; een feestelijk broodje bij een feestelijk ontbijt

Saffraanbroodjes gemaakt volgens het recept van de Zweedse “Saffron buns” De saffraan geeft de broodjes een mooie gele kleur en de licht kruidige smaak.

0 778

Saffraanbroodjes; een feestelijk broodje bij een feestelijk ontbijt – Soms zijn er van die dagen die bij het ontbijt net iets extra’s verdienen, denk aan kerst of Pasen maar ook Moederdag, Vaderdag, Valentijnsdag of een verjaardag. Op dit soort dagen maak je een feestelijke ontbijt en vraag me niet waarom maar ik vind deze broodjes zoiets feestelijks hebben, misschien is het de mooie kleur of komt het door het gebruik van de saffraan, ik weet het echt niet maar wat mij betreft passen ze perfect bij zo’n feestelijk ontbijt.


Het deeg vormen

Het vormen van de broodjes is leuk om samen te doen, een feestje vier je per slot van rekening samen. Laat dat samen vieren alvast beginnen in de keuken. Het deeg maak ik de dag ervoor vast klaar en laat het een nacht in de koelkast staan. De volgende ochtend staan we iets eerder op en maken samen feestelijke broodjes voor bij het ontbijt. Voor Valentijnsdag zou je bijvoorbeeld hartjes van het deeg kunnen maken en voor Pasen paashaasjes.

Saffraanbroodjes oftewel “Saffron buns”

Voor het deeg van deze broodjes gebruik ik een recept van “Saffron buns” een bekend broodje in Zweden. Het gebruik van de saffraan geeft niet alleen een licht gekruid smaakje het geeft ook een prachtige gele kleur aan het deeg.

Saffraanbroodjes; een feestelijk broodje bij een feestelijk ontbijt

Voor 16 broodjes

  • 175 ml volle melk
  • 1/2 tl saffraandraadjes
  • 50 gram suiker
  • 21 gram verse gist / 7 gram gedroogde gist
  • 490 gram bloem (+/- 50 gram extra)
  • 1/2 tl zout
  • 55 gram zachte boter
  • 55 gram Griekse yoghurt
  • 3 eieren
  • 32 rozijnen

Zet een pan met dikke bodem op het vuur en doe hierin de melk, de saffraandraadjes en een tl suiker. Breng aan de kook en neem dan de pan van het vuur. Roer net zolang tot de suiker opgelost is. Laat nu afkoelen tot handwarm. Strooi of verkruimel de gist nu in de melk en laat 5 tot 10 minuten rusten totdat je ziet dat de gist zijn werk doet en de melk opschuimt.

Maak op je werkblad een berg van de bloem en de overige suiker. Strooi aan de buitenkant van de berg het zout. Maak in het midden een kuil en doe hierin de gistmelk, twee eieren, de boter en de yoghurt.  Meng het geheel door er steeds een beetje bloem vanaf de berg bij te voegen. Zo krijg je een steeds dikker papje wat uiteindelijk een deeg wordt. Zodra het zich tot een deeg gevormd heeft kneed je het, zeker 15 minuten, goed door.

Voeg zolang het deeg nog aan je handen blijft plakken iedere keer een eetlepel bloem toe net zo lang totdat het deeg nog wel plakkerig aanvoelt maar niet meer aan je handen blijft plakken.
Vorm van het deeg een bal en leg de bal deeg in een licht ingevette kom. Dek af met een stukje huishoudfolie en laat op een warme plek rijzen ongeveer 2 uur of totdat het in volume is verdubbeld. Maak je het deeg, net als ik deed, een dag van te voren dan is dit het moment om je deeg in de koelkast te plaatsen.

Druk de lucht uit je deeg en kneed het deeg nog even door. Verdeel het deeg nu in 16 gelijke stukken. Rol ieder stuk uit tot een lengte van ongeveer 40 cm en rol beiden kanten op naar het midden toe. De ene kant bovenlangs oprollen de andere kant onderlangs oprollen. Druk in het midden van de rollen een rozijn.
Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze nog een half uurtje afgedekt en op een warme plek, rijzen. Verwarm de oven voor op 200 graden. Kluts het overgebleven ei los en bestrijk de broodjes lichtjes met het ei. Plaats de broodjes in de voorverwarmde oven en bak ze in 10 à 12 minuten gaar. Neem uit de oven en laat ze even 5 minuten rusten.

Tafel lekker !!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer