Salade met arganolie, hazelnoot en coquilles
- 40 gram blanke hazelnoten
- 75 gram rucola
- 75 gram veldsla
- 2 el grof gehakte kervel
- 12 coquilles
- neutrale olijfolie
voor de vinaigrette
- 2 el arganolie
- 2 el olijfolie extra vergine
- 1 el (witte) balsamicoazijn
- ½ teen knoflook uit de knijper
- zout en peper
Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan of in een oven van 190 ⁰C in een paar minuten goudbruin. Houd een paar noten apart en hak die grof, maal de rest tot een tamelijk fijn kruim.
Meng de ingrediënten voor de vinaigrette en maak op smaak met zout en peper.
Meng voor de salade de veldsla met de rucola en de kervel en werk er naar smaak (een gedeelte van) de vinaigrette door. Verdeel de salade over 4 borden.
Kwast de coquilles lichtjes in met wat neutrale olijfolie en bak ze in een (grill)pan in zo’n 4 minuten net gaar. Keer ze halverwege. Ik vind het zelf niet nodig om de coquilles te kruiden met zout en peper, maar dat kan je eventueel wel doen.
Leg de coquilles op de salade en werk de borden af met het hazelnootkruim en de grof gehakte hazelnoten. Sprenkel tot slot enkele druppels arganolie over de coquilles en serveer de salade direct.
Coquilles; de Sint Jacobsschelp op je bord
De prachtige Sint-jakobsschelpen, oftewel coquilles, bevatten heerlijk, zacht en verfijnd vlees. En ze zijn niet moeilijk zelf te bereiden!