Salade van biet, geitenkaas en veldsla – Bietjes en geitenkaas passen goed bij elkaar in deze frisse voorjaarssalade – Deze salade is heel simpel, maar goed op elkaar afgestemd. Het zoetige van de bietjes, het frisse en licht bittere van de veldsla en het zout-zurige van de geitenkaas: alle smaken komen als een ware harmonieuze explosie bij elkaar. Vooral als je er dan nog een lekkere dressing bij maakt……
Gepofte bietjes voor een optimale smaak
Om de smaak van de bietjes optimaal tot zijn recht te laten komen, adviseer ik je om geen voorgekookte voorverpakte bietjes te kopen, maar rauwe bieten, die je in de oven poft. Dat vergt dus even wat tijd, maar het enige wat je hoeft te doen is de bietjes in aluminiumfolie te wikkelen en de oven aan te zetten.
Salade van biet, geitenkaas en veldsla
Salade voor 3 à 4 personen:
- +/- 500 gr. bietjes
- 150 à 200 gr. zachte (verse) geitenkaas
- een zakje veldsla
- 2 el olijfolie
- 2 el wittewijn- of ciderazijn
- 1 tl. scherpe mosterd
- 1 tl. honing
- peper en zout
Was de bietjes, dep ze droog en wikkel ze in aluminiumfolie. Stop ze in de oven en zet deze op 180 graden. Laat de bietjes daarin 2 uur poffen als ze groot zijn, anderhalf uur wanneer ze klein zijn.
Ondertussen kun je de veldsla vast wassen en in een slacentrifuge droogslingeren. Verwijder de worteltjes van de veldsla, zodat de blaadjes los komen te zitten. Laat eventueel één plukje over ter decoratie.
Je kunt ook vast de dressing maken: meng 1 el. azijn met de olie, mosterd en honing en klop alles met een vork in een kommetje op tot een dikke, homogene dressing. Voeg naar smaak peper en zout toe.
Zodra de bietjes gaar zijn, even laten afkoelen totdat je ze kunt vastpakken en snijd dan de schil er van af. Snijd de bietjes in partjes of plakjes (wat je zelf het fijnste vindt) en overgiet ze met 1 el. azijn.
Nu snijd je de kaas in plakjes en kun je de sla opmaken: eerst de veldsla erin, mengen met de dressing. Dan de bietjes erover en tot slot de kaas. Desgewenst voeg je nog croutons of geroosterde pijnboompitjes toe voor een knapperige mondsensatie.