Salade van watermeloen, feta en munt
Watermeloen, feta en munt vormen wat mij betreft een soort heilige drie-eenheid. Smaken die perfect samen gaan, dus. Toen ik voor het eerst een recept tegenkwam met deze ingrediënten bijeen dacht ik direct: “Waarom heb ik dit niet eerder zelf verzonnen?!” Hoe is het mogelijk dat ik er nu pas achter kom; deze combinatie is zo volstrekt logisch. Echt, ik had het zelf moeten bedenken.” Misschien lag het aan het feit dat mijn kinderen niet van kaas houden, dat ik er daarom niet eerder (zelf) op gekomen was. Maar hoe dan ook, ik vond het gewoon stom van mezelf. Het doet er nu uiteraard niet meer toe. Ik vertel het alleen maar om duidelijk te maken wat een openbaring deze salade van watermeloen, feta en munt destijds voor mij was en om anderen die dit nog niet ontdekt hebben wakker te schudden! Doen hoor, maken die salade! Lekker als lunch, als bijgerecht bij de barbecue, als bijgerecht bij van alles eigenlijk.
De verhoudingen zijn geen wet van Meden en Perzen. Ik snijd meestal gewoon een flink stuk watermeloen af en de rest gaat zo’n beetje op gevoel. Met die “rest” kan je trouwens ook nog een beetje spelen/variëren. Ik gebruik graag wat verse koriander naast de munt, maar als je niet van koriander houdt, kan je ook verse peterselie toevoegen. Ik heb ook recepten gezien waarin mensen basilicum gebruiken naast de munt. Je kan er een vers pepertje doorheen snipperen of juist niet- je kunt er wat rode ui bij doen, of niet . En je kan nog kiezen of je er wel of geen zwarte olijven aan toevoegt. De basis blijft overeind: Salade van watermeloen, feta en munt, watermeloen, feta, munt, watermeloen, feta, munt…
Een basisrecept waar je naar eigen inzicht van af kunt wijken:
- 1 kleine rode ui, in dunne maantjes
- 2 limoenen, uitgeperst
- 300 gram watermeloen (netto gewicht)
- 100 gram feta
- een half bosje koriander, grof gehakt
- 10 blaadjes verse munt (meer of minder naar smaak) fijngehakt
- olijfolie
- zwarte peper uit de molen
- handje zwarte olijven
Halveer de rode ui en snijd de helften in dunne maantjes. Leg de halve maantjes 10 minuten in het limoensap, zodat de smaak iets milder wordt.
Snijd de meloen en de feta in ongeveer even grote blokjes en doe ze in een salade kom. Schep de gemarineerde uien door het meloen-feta mengsel en voeg de gehakte kruiden en de olijven toe. Giet naar smaak alle limoensap of een gedeelte ervan over de de salade (de ene limoen geeft veel meer sap dan de andere) en doe er een scheut olijfolie bij. Maal er verse zwarte peper over en gebruik je handen om de salade voorzichtig om te scheppen. Klaar, zo simpel is het.
Leuk als ik bij een recept op print dit artikel druk om het uit te printen krijg ik een artikel over printen in de keuken….Zie het nut hier niet van in….wil graag gewoon kunnen printen…
vriendelijke groet
We zijn op de hoogte Francis. Excuus voor het ongemak, er wordt aan gewerkt