Aardappelsalade met asperges – Verse witte asperges horen bij het voorjaar. Vaak is dat ook de tijd dat de barbecue weer voor het eerst aangestoken wordt. Een aardappelsalade is dan een welkom bijgerecht. Wil je eens een echt voorjaarstintje aan een aardappelsalade geven? Ga dan eens voor de variant met asperges. Het is meteen eens een andere manier om asperges te eten. Een mooie bijkomstigheid is meteen dat de aardappelsalade, die vaak vrij machtig is, er een stuk lichter door wordt. De salade wordt op smaak gebracht met een honing-mosterdvinaigrette. Dat geeft ook eens een heel andere draai aan de asperges, die traditioneel vaak gecombineerd worden met ham en ei.
Verse asperges, dat betekent voorjaar!
Als het voorjaar begint steken ze hun kopjes weer boven de aarde. De liefhebbers kunnen vaak niet wachten tot die tijd weer is aangebroken. Het is weer tijd voor asperges, de koningin onder de groenten. In het begin van het seizoen zijn ze vaak nog wat prijzig, maar voor de aardappelsalade met asperges heb je niet de mooiste exemplaren nodig. Ze worden tenslotte in stukjes gesneden. Dus kun je voordelig aan gebroken asperges komen, stop ze dan eens niet in de soep, maar in de aspergesalade. Daar ga je geen spijt van krijgen.
De aardappels in de aardappelsalade met asperges
Als je aardappels gaat kopen voor in de salade, kies dan een vastkokende soort. Dan vallen ze niet uit elkaar tijdens het koken, en blijven de stukjes in de aardappelsalade mooi heel. Dat voorkomt dat de salade een kleffe boel wordt. Wij hebben voor dit gerecht Malta’s gebruikt en dat was een prima combinatie met de asperges. Malta’s zijn een van de vroegste nieuwe aardappels in het voorjaar en dat past natuurlijk goed in een voorjaarssalade. Uiteraard kun je de aardappelsalade met asperges ook maken met een andere vastkokende aardappel.
Aardappelsalades; zelfgemaakt het allerlekkerst
De allerlekkerste aardappelsalades zijn huisgemaakt. Kies je aardappel, kies je verse ingrediënten en kies je dressing of vinaigrette.
Aspergesalades; lekker anders
Eet asperges eens anders dan met aardappels, ei en ham. In een salade dus. Lekker Tafelen presenteert je de lekkerste aspergesalades!
Aardappelsalade met asperges
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo vastkokende aardappels, geschild, in blokjes
- 400 gram witte asperges, geschild, in stukjes van ongeveer 3 cm
- 6 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels appelazijn
- 3 theelepels milde (Zaanse) mosterd
- 1 eetlepel honing
- 2 kleine bosuitjes of 1 grote, in dunne ringetjes
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een aardappelsalade met asperges:
Kook de aardappels gaar in water met zout. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Giet de aardappels af en laat ze uitdampen en afkoelen.
Kook de aspergestukjes beetgaar in water met zout. Dat zal ongeveer 10 minuten duren, afhankelijk van de dikte van de asperges. Let er op dat ze beetgaar blijven en niet te zacht gekookt worden. Laat ze uitlekken in een zeef en spoel ze koud onder de kraan.
Meng in een kom de olijfolie met de appelazijn, de mosterd en de honing tot een vinaigrette. Breng die op smaak met wat zout en eventueel peper. Proef ze even voor je peper toevoegt, als de gebruikte mosterd al wat pittig is, kun je de peper beter weg laten.
Doe de aardappels in een grote schaal en schep de asperges en de bosui er voorzichtig door heen.
Vervolgens kun je twee dingen doen. Je schept de honing-mosterdvinaigrette door de salade en serveert die zo. Of je serveert de vinaigrette apart van de aardappelsalade, zodat ieder die naar eigen smaak kan toevoegen.
Tafel lekker !!