Aardappelsalade met tuinbonen en gerookt spek – Aardappelsalade, salade gemaakt van aardappels. Dat klinkt simpel, maar dat hoeft het niet te zijn. Natuurlijk kun je een salade maken van alleen aardappels, maar er zijn zoveel ingrediënten waar je uit kunt kiezen om er eens iets bijzonders van te maken. In de salade uit dit artikel zijn naast aardappels, tuinbonen en gerookt spek gebruikt, om er eens een heel andere draai aan te geven. De boontjes geven een zomerse touch aan en het gerookt spek zorgt voor hartige noot.
Dit is een heerlijke salade als bijgerecht bij een barbecue, maar ook als maaltijdsalade of lunchsalade is hij heel geschikt.
Zelf gedopte boontjes en vastkokende aardappelen
Je gaat in die heerlijke aardappelsalade met tuinbonen en gerookt spek natuurlijk geen tuinbonen uit een pot of uit de diepvries stoppen. Van eind april tot en met augustus zijn er verse tuinbonen op de markt. Dus grijp je kans en geniet van die verse groente nu het kan. Het is wel even wat meer werk om je eigen boontjes te doppen voor in dit gerecht, maar daar ga je geen spijt van krijgen. De kans is groot dat als jij eenmaal verse tuinbonen hebt geproefd, je voortaan geen potjes meer opendraait!
Als je een aardappelsalade gaat maken, kies er dan voor om vastkokende aardappels te gebruiken. Die blijven nadat je de aardappels gekookt hebt mooi heel. De blokjes of schijfjes waarin je ze gesneden hebt blijven in model en zullen niet uit elkaar vallen. Zo blijft de salade mooi luchtig en wordt het geen compacte massa.
Als je een aardappelsalade gaat maken, kies er dan voor om vastkokende aardappels te gebruiken.
Je kunt de aardappelsalade met tuinbonen en gerookt spek van tevoren klaarmaken. Dat is zeker als je hem als bijgerecht bij een barbecue serveert wel zo handig. Wacht dan wel met het toevoegen van het uitgebakken spek en de dressing tot het moment dat je wilt gaan eten. Zo blijven de spekjes lekker knapperig!
Aardappelsalades; zelfgemaakt het allerlekkerst
De allerlekkerste aardappelsalades zijn huisgemaakt. Kies je aardappel, kies je verse ingrediënten en kies je dressing of vinaigrette.
Tuinbonen! Dop jij je eigen boontjes?
Die enorme bergen grote groene peulen die je op de markt of bij de groenteboer ziet liggen, dat zijn tuinbonen! Dop jij je eigen boontjes?
Aardappelsalade met tuinbonen en gerookt spek
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 800 gram vastkokende aardappels, in blokjes
- 200 gram gedopte tuinbonen
- 200 gram gerookte spekblokjes of reepjes
- een paar takjes verse salie, de blaadjes in stukjes gescheurd
- 5 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels citroensap
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je aardappelsalade met tuinbonen en gerookt spek:
Kook de aardappels gaar in water met wat zout. Dit zal 15 minuten duren. Giet ze af en laat ze afkoelen.
In de tijd dat de aardappels koken, bak je de spekjes uit op een laag vuur. Laat ze uitlekken op een bord waarop je wat keukenpapier hebt gelegd.
Klop een dressing van de olijfolie en het citroensap. Breng ze op smaak met wat zout en peper.
Ondertussen kook je ook de tuinbonen gaar. De kooktijd is afhankelijk van hoe groot en hoe jong de tuinbonen zijn. Het kan variëren van 5 tot 15 minuten. Proef na 5 minuten even hoever de boontjes gaar zijn. Als ze gaar zijn spoel je ze koud onder de kraan. Laat ze goed uitlekken.
Schep de aardappelblokjes, de tuinboontjes, de salieblaadjes en het uitgebakken spek voorzichtig door elkaar.
Meng de dressing door de salade en serveer meteen.
Tafel lekker !!