Aardappelsalade met Hollandse garnalen – Lekker van dichtbij? Dit is zo’n fantastische aardappelsalade met gewoon Hollandse ingrediënten. Aardappeltjes uit de Hollands klei, Hollandse garnaaltjes uit de waddenzee en misschien maak je ook de mayonaise wel zelf met scharreleitjes van de boerderij om de hoek.
Gewoon aardappels
Luie koks. Wij Nederlanders staan erom bekend. De aardappel is het grote voorbeeld. Steeds minder mensen schillen zelf hun aardappels. We kopen ze geschild of uit de diepvries en anders vervangen we ze door rijst of pasta. Gek toch eigenlijk? Want eventje met twee pannetjes op je tuinstoel ploffen om aardappels te schillen is niet zo vervelend, we noemen het liever ontspannend. Het leven is echt al jachtig genoeg. Maar belangrijker nog is dit:
De aardappel is het hoofdingrediënt in een aardappelsalade. Neem dan een lekkere aardappel!
Wat is dan een lekkere aardappel? In ieder geval een kruimige aardappel. Maar liefhebbers gaan nog een stapje verder. Tegenwoordig kun je kiezen tussen kruimig of vastkokend. Welk ras aardappel we in huis hebben weten we vaak niet. Gek, want als we het over appels hebben vinden we het heel veel uitmaken of we een elstar of een granny smith pakken. Waarom bij een aardappel dan niet?
Voor deze aardappelsalade met verse Hollandse garnaaltjes kun je heel goed Frieslanders nemen. Probeer ook eens de Menopper. Dit is een vrij nieuw ras en echt heel lekker voor deze aardappelsalade. Hier lees je er meer over.
Hollandse garnaaltjes pellen
Oh, en als je dan toch aardappels gaat schillen, maak er dan een hele gezellige middag van. Want de Hollandse garnalen kun je ook zelf pellen. Niet zeuren over oude Hollandse garnalen die in andere landen gepeld worden als je zelf te lui bent om te pellen hè. Ongepelde Hollandse garnalen zijn goedkoper en het is echt een gezellig klusje om met een paar personen garnalen te pellen aan de tuintafel. Foto’s? Graag! Stuur op sociale media via @lekkertafelen.
Mooie ingrediënten maken een mooi gerecht!
Recepten met Hollandse garnalen
Kleine garnaaltjes met een heerlijke, romige, zoete smaak. Lekker Tafelen heeft de lekkerste recepten met Hollandse garnalen verzameld!
Aardappelsalades; Zelfgemaakt het allerlekkerst
De allerlekkerste aardappelsalades zijn huisgemaakt. Kies je aardappel, kies je verse ingrediënten en kies je dressing of vinaigrette.
Aardappelsalade met Hollandse garnalen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram aardappelen (kruimig)
- 1 snufje zout
- 150 gram Hollandse garnalen
- 40 gram mayonaise
- 40 gram crème fraîche
- sap van 1/2 citroen
- rasp van 1/2 citroen
- 1 eetlepel bieslook
Bereidingswijze van dit recept
Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes, probeer in verband met gelijke garing zoveel mogelijk gelijke grote van de blokjes aan te houden. Kook de aardappelblokjes in een beetje water met een eetlepel zout in 10 à 15 minuten gaar.
Giet ze af en spoel ze even af onder de lauwe kraan. Pers het citroentje uit en rasp wat van de schil. Meng de mayonaise met de crème fraîche, de citroenrasp en het citroensap. Snijd bieslook fijn en voeg ook de bieslook toe aan de mayonaise. Breng verder op smaak met wat zout en peper.
Schep de bieslookmayonaise voorzichtig door de aardappelblokjes, schep de garnalen er bovenop en serveer direct.
Tafel lekker !!