Biefstuksalade met oesterzwammen – Biefstuk in een salade, dat klinkt je misschien wat vreemd in de oren, maar het is echt lekker. De biefstuksalade met oesterzwammen bewijst dat. Je eet hem als maaltijdsalade, maar je kunt de salade ook prima als bijgerecht serveren in wat kleinere porties. Zet dat lekkere stukje vlees dus eens op een andere manier op tafel!
Biefstuk, het meest malse stukje van het rund
Biefstuk is het vlees dat afkomstig is van de bovenbil, de dikke lende of het spierstuk van het rund. Het is er in drie soorten, de ‘gewone’ biefstuk, de kogelbiefstuk en de ossenhaas, of biefstuk van de haas. Het verschil zit hem in hoe mals de biefstuk is. Door dat die delen van het rund minder in beweging zijn geweest, zit er weinig bindweefsel in en is het vlees malser dan andere delen van het rund. Mocht je je afvragen waarom die biefstukken soms behoorlijk aan de prijs zijn? Realiseer je dan, dat slecht 4% van die hele koe biefstuk is. Welke biefstuk je gebruikt voor de biefstuksalade met oesterzwammen maakt niet uit. Kies wat jij lekker vindt, en wat binnen jouw budget past.
Oesterzwammen, heel lekker en heel gezond!
Champignons zijn de meest verkochte paddenstoelen, maar ook oesterzwammen zijn een populaire en veelgebruikte paddenstoel in de keuken, vanwege hun delicate en unieke smaak. Dat maakt biefstuksalade met oesterzwammen een fijne combinatie. Oesterzwammen zijn rijk aan proteïnen, mineralen en vitaminen, waaronder selenium, zink en vitamine B. Ze zijn ook een goede bron van antioxidanten en andere gezonde stoffen. Oesterzwammen worden vaak gebruikt in salades, soepen en sauzen, en zijn ook een populaire vervanging voor vlees in vegetarische gerechten. Conclusie, oesterzwammen zijn niet alleen heerlijk, maar ook nog eens gezond!
Biefstuksalade met oesterzwammen maken? Een paar tips:
In het recept is een krop trio kluitsla gebruikt als basis voor de biefstuksalade met oesterzwammen. Als je hier niet aan kunt komen, dan kun je dat uiteraard vervangen door een ander soort sla, bijvoorbeeld botersla.
Je kunt de oesterzwammen ook vervangen door andere paddenstoelen.
Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!
Eet jij wel eens paddenstoelen? Waarschijnlijk vaak champignons? Kijk eens iets verder en kies eens voor oesterzwammen. Gezond en erg lekker!
Rundvlees; soorten + heel veel heerlijke recepten
Hier vind je alles over rundvlees. Soorten rundvlees als biefstuk, picanha, ossenhaas en rosbief worden hier uitgelegd, inclusief recepten.
Biefstuksalade met oesterzwammen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 krop drie kleuren kluitsla
- 300 gram biefstuk, in stukjes
- 100 gram oesterzwammen, gesneden
- 1/2 rode ui, in heel dunne halve ringen
- een klontje boter
- een snufje gedroogde tijm
- 2,5 eetlepel truffelmayonaise
- 5 theelepels room
- 1 theelepel azijn
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een biefstuksalade met oesterzwammen:
Haal de biefstuk een half uur van tevoren uit de koelkast om op temperatuur te komen.
Klop een dressing voor de biefstuksalade met oesterzwammen van de truffelmayonaise, de room, en de azijn.
Was de sla en schik de blaadjes in een lage schaal. Meng de ui en de tomaatjes erdoor.
Verhit in een koekenpan een klontje boter en bak hierin de oesterzwammen bruin en gaar. Schep ze even uit de pan. Bak in het achtergebleven vet de biefstuk rondom bruin. Bak het vlees niet te lang, anders worden de stukjes te gaar.
Bak aan het eind van de baktijd de oesterzwammen nog even mee, breng het geheel op smaak met peper, zout en een snufje gedroogde tijm.
Schep de biefstuk en de oesterzwammen op de salade. Serveer met wat van de truffeldressing erover en geef de rest er apart bij.
Serveer de biefstuksalade met oesterzwammen direct. Lekker als maaltijdsalade, maar ook als bijgerecht bij bijvoorbeeld aardappelpuree.
Tafel lekker !!