Bladsla met mosterdkaas en druiven – Een bijgerecht waar iedereen nog eens van opschept.
Waarom bladsla van een krop, in plaats van sla uit een zakje?
Ook jij eet waarschijnlijk regelmatig een salade als bijgerecht bij een warme maaltijd. En diezelfde salade is dan ook lekker bij de lunch, met een snee brood erbij. Wat doe je dan? Trek je een zak slamelange open? Dat is wel makkelijk. Het nadeel is wel dat het restje van die slamelange niet goed blijft. Binnen no-time verkast die slamelange van de koelkast naar de vuilnisbak. En dat is zonde! Er zijn ieder geval twee redenen om dat anders te doen. Koop een krop bladsla. Ja, die liggen tegenwoordig een beetje in een hoekje verstopt. Veel mensen vinden ze ouderwets. Om dan maar even terug te komen op de twee voordelen van die krop bladsla:
- Een krop bladsla kun je echt langer bewaren. Je haalt er vanaf wat je nodig hebt en de rest gaat terug de koelkast in.
- Het blad van zo’n krop sla heeft veel meer smaak.
Bonustip: Als je eenmaal weer gaat werken met een krop sla, kun je ook gaan combineren. Koop een andere krop sla of gebruik spinazieblaadjes, radijsloof, rucola, blaadjes witlof, et cetera. Zo maak je je eigen slamelange. Ook jij wordt ongetwijfeld blij van die verse ingrediënten in de koelkast, zo heb je altijd wat te kiezen.
Kaas uit eigen land, dat maakt jouw salade uniek
Kaas en bladsla is een geweldig lekker combinatie. Nu kun je heel snel naar de afdeling buitenlandse kazen rennen, maar je kunt ook eens kijken wat er mogelijk is met kaas uit eigen land. Je zult verrast worden door de enorme keuze aan Nederlandse kaas. Nog beter? Ga voor echte boerenkaas. Een jonge, boerenmosterdkaas bijvoorbeeld, is heerlijk in een bladsalade. Het is zacht en romig, met een beetje pit van de mosterd. Met een dressing van honing en mosterd kun je de mosterdkaas nog beter tot zijn recht laten komen. Vergeet dus even de feta, mozzarella of gorgonzola en kies voor pure, smaakvolle en lokale producten. Aan tafel zal iedereen nieuwsgierig zijn naar welke kaas er in de salade zit.
Bladsla met mosterdkaas en druiven is een feestje!
Die ouderwetse prikkers met kaas en druiven zijn niet voor niets altijd populair op de borrelplank. Het is een gouden combi, die het op feestjes altijd goed doet. Maar waarom wachten op een feestje? Doe die mosterdkaas en druiven door de bladsla en je hele maaltijd wordt een feestje met zo’n lekkere salade.
Serveer de dressing ernaast zo blijft de salade langer fris
Maak niet meer salade dan je nodig hebt
Dit is een recept voor een hele krop bladsla. Dat kan soms teveel zijn en als er eenmaal dressing op de sla zit, kun je die niet meer bewaren. Weggooien is echt zonde van die verse ingrediënten. Bedenk daarom hoeveel salade er nodig is en maak die hoeveelheid bladsla schoon. De hoeveelheid mosterdkaas en druiven kun je makkelijk naar smaak aanpassen en de honingmosterddressing is makkelijk een week in de koelkast te bewaren en die kun je bij nog veel meer salades gebruiken.
Kaas
Kaas recepten, de handigste tips en de leukste verhalen over kaas vind je op Lekker Tafelen. Ontdek hoe kaas je leven mooier maakt!
Bladsla met mosterdkaas en druiven
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 krop bladsla
- 150 gram mosterdkaas
- 200 gram druiven
- 1 stengel bleekselderij
- 1 eetlepel grove mosterd
- 1 1/2 eetlepel honing
- 1 eetlepel witte balsamicoazijn
- 4 eetlepels zonnebloemolie
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je bladsla met mosterdkaas en druiven:
Was de sla in ruim water en snijd eventueel met een scherp mes de nerf eruit. Snijd het blad in grove stukken en laat de bladeren goed uitlekken.
Snijd de kaas in kleine stukjes en de druiven doormidden. De bleekselderij mag in dunne boogjes.
Doe voor de dressing de honing, mosterd, zout en peper in een schone jampot en voeg er de azijn en de olie aan toe. Draai de deksel er goed op, schud flink en klaar is je dressing.
Meng de bladsla luchtig met de mosterdkaas, druiven en de bleekselderij. Je kunt er voor kiezen om de dressing er al geheel, of gedeeltelijk, over de salade te verdelen en mee om te scheppen. Je kunt de honingmosterddressing er ook naast serveren, zodat iedereen naar wens de dressing over de salade kan schenken.
Tafel lekker !!