Bonensalade met venkel – Als het over salades gaat, gaat het al snel over een bladsalade, een pastasalade of een rijstsalade. Soms ook over wat alternatieve soorten, maar bijna altijd geïnspireerd door wat je in de supermarkt kunt kopen. De bonensalade komt een stuk minder vaak voorbij in dat lijstje. En toch is het vooral in de zomermaanden echt lekker om een verse bonensalade te maken. Je vindt hier dan ook het recept voor een fantastische bonensalade met venkel, abrikozen en geitenkaas.
Zelf een salade maken betekent enthousiasme aan tafel
Gezellig met z’n allen naar de markt en dan heerlijk snuffelen tussen al die verse ingrediënten. Dat is al een plezier op zich. Je gaat dan meestal met meer naar huis dan je gepland had. En juist daar koop je de ingrediënten voor een zelfgemaakte salade. Dat woord “zelfgemaakte” wordt helaas steeds bijzonderder. En toch is het allemaal niet zoveel werk om zelf een salade in elkaar te knutselen. Het resultaat? Enthousiasme aan tafel. Vrienden die vragen naar je recept, enthousiaste blikken van degene die jouw bonensalade voorgeschoteld krijgen en niet te vergeten de trots waarmee jij het op tafel zet. Het is jouw creativiteit. Probeer eens de bonensalade met venkel. Vol verse ingrediënten, vol heerlijke smaken en aan die bonensalade kun je ook gerust je eigen draai geven.
Met een bonensalade met venkel serveer je het seizoen
Zo’n bonensalade moet je niet in december op tafel zetten. Nee, in de maanden juli, augustus en september is dit een echte seizoenssalade. Je serveert in feite gewoon de oogst op een bord. De sperziebonen zijn er dan volop, en dan heb je natuurlijk sperziebonen uit de volle grond, en sperziebonen uit Nederland. Dan zijn er de verse abrikozen die je in juli en augustus ook volop kunt kopen. Stiekem zijn die er soms ook uit Nederland, dus maak er een lokale salade van. Venkel? Jazeker, dat is ook een zomergroente. En de anijsachtige smaak van de verse venkel geeft de bonensalade absoluut een boost.
Ook de vinaigrette ga je lekker zelf maken
Een bonensalade met venkel is geen salade zonder een lekkere vinaigrette. En ja, je las het al, ook die ga je lekker zelf maken. Een vinaigrette maken kun je niet eens een recept noemen. Je klopt alleen wat ingrediënten door elkaar. Toch weten heel veel mensen de verhoudingen niet. Ze vinden het dan lastig om een lekkere vinaigrette te maken. Volg gewoon het onderstaande recept en het kan niet fout gaan.
De bonensalade met venkel is een feestje. Geef er vooral je eigen draai aan
Blij worden van verse ingrediënten. Je gaat daar zelf een bonensalade met venkel van maken die je straks met trots serveert. Als dat geen feest is. Serveer het als een maaltijdsalade met wat grof, boerenbrood. Schenk er een lekker fris glas witte wijn bij in en je hebt een heerlijk, vegetarisch diner. In een kleinere portie serveer je de salade ook als een lekkere lunch.
Nog wat extra tips voordat je de salade gaat maken:
Kook de bonen van tevoren en bewaar ze tot gebruik in de koelkast, dan kun je op het moment dat je wilt gaan eten, de salade heel snel op tafel hebben staan.
Een variatie op de bonensalade met venkel maak je heel makkelijk door de abrikozen te vervangen door ander fruit. Perziken of nectarines zullen het er zeker prima in doen.
Ook de geitenkaas kun je vervangen door bijvoorbeeld feta of een andere, wat zoutige kaas.
Bonensalade; lekkere en makkelijke recepten
Bonensalade, daarmee zet je makkelijk een kleurrijk gerecht vol heerlijke, verse sperziebonen, en andere ingrediënten op tafel!
Venkel; een groente met een bijzondere smaak!
Ze behoren tot de stengelgroenten, deze wit met lichtgroene knollen, oftewel venkel. Heb jij deze heerlijke, frisse groente al eens geproefd?
Verse abrikozen: fluweelzacht en prachtig van kleur
Het seizoen voor verse abrikozen duurt maar twee maanden. Snel naar de markt dus om ze te kopen en om er deze heerlijke recepten mee te maken.
Bonensalade met venkel
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 300 gram sperziebonen
- 2 kleine venkelknollen
- 1 rode ui
- 3 verse abrikozen
- 125 gram zachte geitenkaas
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels vers geperst citroensap
- een paar takjes tijm
- 4 theelepels ahornsiroop (of een beetje suiker of honing)
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je bonensalade met venkel:
Haal de bonen af, was ze, en halveer ze. Kook ze beetgaar in een pan kokend water met wat zout. Spoel ze koud onder de kraan en laat ze goed uitlekken.
Was de venkelknollen, snijd ze in de lengte door en snijd of schaaf er heel dunne plakjes van.
Pel de ui en snijd er heel dunne plakjes van.
Was de abrikozen. Halveer ze en haal de pitten er uit. Snijd ze vervolgens in plakjes.
Meng in een slakom de bonen, de venkel, de ui met de abrikozen.
Klop een vinaigrette van de olijfolie, het citroensap, de ahornsiroop en wat zout en peper.
Maak de bonensalade met venkel aan met de vinaigrette.
Snijd de geitenkaas in plakjes en verdeel ze over de salade. Bestrooi met wat tijmblaadjes.
Serveer de bonensalade als lunch, of diner. Lekker met wat grof boerenbrood erbij.
Tafel lekker !!