Caesar salade – Een klassieke Caesar salade van romaanse sla, croutons, gekookte eitjes en natuurlijk Parmezaanse kaas, opvallend is de dressing met knoflook en ansjovis.
Caesar salade waar komt de naam vandaan?
Een groot misverstand is dat deze salade vernoemd zou zijn naar Julius Caesar. Het is een salade die in 1924 uit nood ontstaan is. De kok die deze heerlijke salade bedacht heet toevallig ook Caesar. Daarom dus de naam.
De eerste salade bestond uit de volgende ingrediënten die we nu ook nog steeds gebruiken: bindsla, croutons, knoflook, Parmezaanse kaas, een gekookt ei, worcestersaus, olijfolie en citroensap. Pas later kwam daar de ansjovis bij.
De kaas is de baas
Deze Caesar salade is een volwaardige maaltijd en wordt vaak als lunch of zomers diner geserveerd. De salade is vrij krachtig van smaak door de dressing en de sterke smaak van de Parmezaanse kaas. Vervang de Parmezaanse kaas dan ook niet door een andere kaas want dan krijgt de salade een totaal andere smaakbeleving. Koop de parmezaan aan een stuk en schaaf deze zelf. Koop alsjeblieft niet die poeder in bussen of zakjes, deze hebben volgens mij niets met Parmezaanse kaas te maken. Een stuk Parmezaanse kaas is niet goedkoop, maar de smaak is zeer krachtig dus je hebt er niet veel van nodig.
Vaak zie je Caesar salade geserveerd met kip. Dit is lekker maar niet origineel.
Sla; de lekkerste slasoorten aan een krop
Aan de slag met kroppen sla. Niet met zakken of bakken sla. Gewoon ouderwetse kroppen sla. Ontdek de smakelijke soorten inclusief recepten.
Check het recept of lees de infoCaesar salade
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2-3 kroppen kleine romaanse sla of 1 grote
- 5 eieren
- 3 ansjovisfilets
- 1 theelepel mosterd
- 4 teentjes knoflook
- 2 eetlepels citroensap
- 1 tl worcestersaus
- zout, naar smaak
- peper, naar smaak
- +/- 50 ml olijfolie
- 4-6 sneetjes brood, naar keuze
- 2 eetlepels boter
- stukje Parmezaanse kaas
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een Caesar salade:
Verwarm de boter met daarin 2 teentjes knoflook in plakjes. Zorg ervoor dat de boter niet verkleurt, laat even staan om de smaak van de knoflook in te laten trekken.
Snij ondertussen het brood voor in de Caesar salade in blokjes en kook 4 eieren als ze op kamertemperatuur zijn 4 minuten uit de koelkast 6 minuten. Laat ze schrikken door ze met koud water af te spoelen.
Haal de knoflook uit de boter en meng er de broodblokjes en een beetje zout en peper door. Bak de broodblokjes in een pan goudbruin of neem hiervoor de oven 15 minuten of de airfryer 8 minuten.
Was de romaanse sla en snij deze in grove stukken.
Maak de Caesar salade dressing door 1 ei, de mosterd, ansjovisfilets, 2 uitgeperste teentjes knoflook, citroensap, worcestersaus en 50 ml olie in een hoge smalle beker te doen. Zet de staafmixer erin zet aan en trek deze langzaam omhoog. Je hebt n een slappe mayonaise/dressing. Deze kun je desgewenst iets dikker maken door er meer olie aan toe te voegen. Proef de dressing en breng eventueel verder op smaak met peper, zout, citroensap.
Pel de eieren voorzichtig
Verdeel de romaanse sla over een groot bord of schaal, verdeel er een beetje dressing over. De rest van de dressing serveer je er apart bij. Strooi nu royaal met de croutons en serveer de rest er apart bij in een schaaltje. Snij de eieren voorzichtig door in verband met lopende dooier. Leg de eieren op de salade. Schaaf er een beetje Parmezaanse kaas over en je Caesar salade is klaar om geserveerd te worden.
Tafel lekker !!