Couscous salade met kip en mango – een lichte salade met een dressing van limoen, honing en chili. Zo lekker, je blijft er van eten.
Lekker licht
Bij het maken van salades val je al snel terug op je standaard recepten. Niets mis mee, maar soms moet je eens iets totaal anders maken. Dat lukt met deze couscous salade met kip en mango. Het geheim zit hem in de dressing heerlijk fris, zuur en pikant. Ook is de salade totaal niet zwaar want er wordt geen mayonaise of olie aan toegevoegd. Alleen met de kip garen wordt een heel klein beetje olijfolie gebruikt.
Couscous en parelcouscous wat is het verschil?
Couscous is grof gemalen durumtarwe afkomstig uit Marokko en andere landen in Noord-Afrika. Het hiermee gemaakte griesmeel wordt in een trommel omgevormd tot kleine bolletjes die net zoals de houdbare pasta’s worden gedroogd. De couscous hoeft niet meer te koken bij de bereiding, maar wordt gestoomd. Couscous is in vele verschillende maten verkrijgbaar. De grofste de parelcouscous of de Israëlische couscous moet echter wel worden gekookt omdat de bolletjes zoveel groter zijn. De smaak is voller en zachter dan de smaak van de gewone couscous die een geheel eigen structuur heeft.
Warm en koud
Parelcouscous is warm makkelijk toepasbaar eigenlijk net als de diverse andere soorten pasta’s. Maar Parelcouscous is ook uitermate geschikt om salades mee te maken.
De bolletjes geven de salade een mooie structuur en kunnen makkelijk worden verdeeld. Zo kun je in verhouding lekker veel groentes toevoegen.
Niet te grof
De grootte van de pasta of couscous geeft eigenlijk een beetje aan hoe groot je de rest van de salade moet snijden. Want heb je grof gesneden groenten dan valt de couscous weg. Niet alleen voor het oog maar ook voor de smaak. Alles moet in verhouding zijn voor de juiste smaakbeleving.
Hoofdgerechten met kipfilet; zet smaak op tafel!
Wat is er nou makkelijker dan even een kipfiletje bakken bij je maaltijd? Maar dat kan anders. We delen de beste hoofdgerechten met kipfilet!
Couscous salade met kip en mango
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 400 gram kipfilet
- 200 gram parel couscous
- 1 mango
- 2 rode puntpaprika's
- 1 kleine rode ui
- 1 komkommer
- 1 limoen
- 1 eetlepel cajun kruiden
- 1/2 theelepel chiliflakes
- 2 theelepels honing
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 avocado
- 2 lente uitjes
- handje verse peterselie
Bereidingswijze van dit recept
Couscous salade met kip en mango maak je zo:
Kruid de kip met de cajunkruiden en bak deze in een klein beetje olijfolie gaar. Laat afkoelen tot lauwwarm. Kook de parelcouscous volgens de gebruiksaanwijzing met een klein beetje zout gaar. Spoel direct koud wanneer deze gaar is.
Schil de mango en snij er plakken van. Snij de mooie stukken in blokjes en de minder mooie stukken hak je fijn, dit is ongeveer 1/4. Doe de blokjes in een grote kom en de fijngehakte in een kleinere kom.
Rasp de limoen boven de fijngehakte mango en pers deze erboven uit. Voeg de chilivlokjes, de honing en een beetje zout toe en roer even door. Zet opzij.
Snij de paprika in kleine blokjes en de rode ui zo fijn mogelijk. Snij de komkommer in 4 en haal de zaadlijsten eruit. Snij ook de komkommer in blokjes. Snij de lente-ui in fijne ringetjes. Doe de groente bij de mango.
Snij de kip in stukken en voeg deze samen met de parelcouscous bij de groentes.
Voeg er de dressing aan toe en meng alles goed door. Proef en breng verder op smaak wanneer nodig. Snij de avocado in 4 en haal de schil eraf. Snij in mooie plakken. Snij een beetje peterselie grof en meng deze er op het laatst door de couscoussalade met kip en mango.
Serveer in een kom of schaal en leg de plakken avocado erop. Deze salade kun je prima een dag vooraf maken. Voeg dan de peterselie en de avocado de dag dat u de couscoussalade met kip en mango gaat serveren pas toe. Dit is omdat deze snel verkleuren en de salade er dan minder smakelijk uitziet.
Tafel lekker !!