Couscoussalade met verse doperwten – Couscous is een ingrediënt dat veel wordt gebruikt in de Noord-Afrikaanse en Midden-Oosterse keuken. Maar je kunt er veel meer mee. Denk eens aan een couscoussalade met verse doperwten en puntpaprika. Daarmee geef je een heel andere draai aan couscous, maar ook aan de doperwten, die meestal warm gegeten worden. Je zult zien als je de salade proeft dat ze koud ook heerlijk zijn. De feta geeft een hartige touch aan het geheel en de munt maakt de salade lekker fris. Dit ga je vaker op tafel zetten!
Couscoussalade met verse doperwten; een zomers feestje op je bord!
Het is zo ontzettend makkelijk, die zak diepvriesdoperwten, dat blik of dat potje, maar als je de eerste verse doperwten ziet, dan weet je dat het zomer is. Verwen jezelf en je tafelgenoten eens en neem er wat mee. Je moet ze zelf doppen, en dat kost wat tijd, maar daarna heb je ook wat. Je hebt even een momentje voor jezelf, je kunt een beetje dagdromen over de komende vakantie. Of je trommelt je kinderen op om je te helpen met doppen. Hartstikke gezellig en zo leren ze gelijk hoe peulvruchten groeien. Verse doperwten zijn zo lekker, die zou je minstens een keer per jaar moeten eten. De couscoussalade met verse doperwten is daar een prima aanleiding toe.
Doperwten zijn een veelzijdige groente
Doperwten waren vroeger iets voor de zondag en op feestdagen stonden ze in veel gezinnen standaard op het menu. Ze werden dan geserveerd bij een stukje vlees of vis, en aardappelpuree of gebakken aardappels. Maar doperwten zijn veel meer dan dat. Een simpel schaaltje doperwten krijgt net even wat extra’s als je er wat verse kruiden, zoals munt, peterselie of salie, aan toevoegt. In een salade, zoals de couscoussalade met verse doperwten uit het recept hieronder, doen ze het ook prima.
Couscoussalade met verse doperwten
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo verse doperwten
- 200 gram couscous
- 100 gram feta
- 400 ml bouillon
- 1 puntpaprika
- 2 sjalotten
- 2 teentjes knoflook
- bosje peterselie
- 4-5 takjes munt, alleen de blaadjes, in reepjes gesneden
- vers gemalen peper
- olijfolie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de couscoussalade:
Dop de erwten en spoel ze af. Kook ze in kokend water beetgaar, mooi knapperig.
Snipper de sjalotten en snijd de knoflook in dunne plakjes.
Snijd de puntpaprika in dunne reepjes.
Hak de peterselie fijn.
Snijd de munt in heel dunne reepjes.
Snijd de feta in kleine blokjes.
Doe ondertussen de couscous in een grote schaal, voeg de bouillon erbij en dek de schaal af. Roer na een minuut of 5 de couscous los met een vork.
Laat de ui en de knoflook in wat olijfolie glazig worden. Laat afkoelen.
Schep alle ingrediënten voorzichtig door elkaar en breng op smaak met vers gemalen peper.
Druppel nog wat olijfolie over de couscoussalade en mocht je toevallig nog een blaadje munt over hebben, garneer de salade daar dan mee.
Tafel lekker !!
Lekker!
Ga ik iets mee doen.
Dank voor het receptje. ?