Griekse rucolasalade – Wie houdt er niet van heerlijk Grieks eten? En bij zo’n lekkere Griekse maaltijd hoort natuurlijk ook een frisse salade. Iedereen kent de boerensalade met komkommer, tomaat, ui, groene paprika en feta wel. Dus voor de afwisseling eens een andere salade. Griekse rucolasalade met gegrilde halloumi is dan een lekker alternatief. De salade is lekker bij vleesgerechten en visgerechten. Maar is ook prima als lunchgerecht.
Rucola, een pittig slablaadje
Rucola, ook bekend als rocketsla, is een veelgebruikte bladgroente in de Mediterrane keukens als de Griekse en Italiaanse keuken. De sla heeft een kenmerkende pittige en nootachtige smaak. Het is een bestanddeel in salades, zoals de Griekse rucolasalade. In Italië zie je het als toevoeging aan pasta’s, pizza’s en antipasti. Rucola is een goede bron van antioxidanten en er zitten veel andere gezonde stoffen in, die bijdragen aan een gezond immuunsysteem. Rucola groeit snel en is gemakkelijk te telen, wat betekent dat het het hele jaar door verkrijgbaar is. Kortom, rucola is een smaakvol en gezond ingrediënt, dat zeker de moeite waard is om eens vaker op tafel te zetten.
Halloumi, heerlijk in de Griekse rucolasalade
Misschien heb je nog nooit van het ingrediënt halloumi gehoord. Tijd om daar eens verandering in te brengen met de Griekse rucolasalade. Halloumi is een kaas die afkomstig is uit Cyprus. Halloumi staat bekend om zijn unieke smaak en textuur. De kaas ‘piept’ een beetje als je het eet. Klinkt bizar, maar probeer het maar eens. Halloumi wordt gemaakt van schapen- en geitenmelk en heeft een aparte, zoutige smaak. Halloumi smelt niet als het gebakken of gegrild wordt. De kaas is dus heel geschikt voor gerechten waarin de kaas niet moet ‘uitlopen’. Gebruik halloumi eens als vervanging voor vlees in vegetarische gerechten of gewoon als snack. De kaas is gegrild of gebakken op zijn lekkerst, dus zo is de halloumi gebruikt voor de Griekse rucolasalade. Kortom, halloumi is een veelzijdige en smakelijke kaas die zeker de moeite waard is om te proberen.
Heerlijke recepten met rucola
Rucola is meer dan alleen sla, diverse recepten met rucola bewijzen dat sla je gerecht net dat beetje extra geeft.
Halloumi; heerlijke recepten met een kaas met een hoog smeltpunt
Halloumi is kaas gemaakt van schapen-, geiten- en koemelk. Het heeft een rubberachtige/elastische structuur en is zoutachtig van smaak.
Griekse rucolasalade
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 85 gram rucolasla
- een klein bosje dille, wat grover gesneden
- een handvol cherrytomaatjes, gehalveerd
- 3 snackkomkommers, in plakjes
- 5 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels citroensap
- zout en peper
- 1 pak halloumi (225 gram), in plakken van ongeveer 4 mm
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Griekse rucolasalade:
Doe de rucola in een slaschaal. Meng de tomaatjes, de plakjes komkommer en de dille door de sla.
Klop een vinaigrette van de olijfolie, het citroensap en wat zout en peper. Meng de vinaigrette door de salade.
Verhit een grillpan en gril de plakken halloumi aan beide zijden tot ze mooie grillstrepen hebben.
Leg de gegrilde halloumi op de Griekse rucolasalade en serveer direct.
Tafel lekker !!
Wil heel graag de recepten ontvangen
Je kunt je hier gratis inschrijven voor de nieuwsbrief Ekkel Yvonne