Groene salade met vinaigrette van balsamico en vijgen – Een echt lekkere salade maak je eenvoudig zelf. Door een salade zelf te maken kun je met dezelfde ingrediënten steeds weer een andere salade maken. Zo kun je bij wijze van spreken de hele week kropsla eten, maar steeds een op een andere manier. Als je eenmaal weet hoe makkelijk en snel je een dressing maakt, en een lekkere combinatie weet te maken, krijgt die sla de kans niet om te verleppen. De groene salade met vinaigrette van balsamico en vijgen is een van die salades die je snel maakt en geweldig lekker is.
Kies voor verse groene sla in de salade
Voor de groene salade met een vinaigrette van balsamico en vijgen gebruik je veldsla en krulsla. De veldsla is een zachte sla die een beetje lijkt op spinazie. De krulsla is een vrij harde sla, je kent hem ook als frisee sla. Hij wordt vaak verkocht op kluit en zit in de groene en rode variant in het sla-trio die je op heel veel plaatsen kunt kopen.
Maak zelf de lekkerste vinaigrette
Een dressing maak je met olie en zijn. Welke olie of azijn je hiervoor gebruikt, maakt veel uit. Zorg ervoor dat een van die twee een echte smaakmaker is. In de groene salade met vinaigrette van balsamico en vijgen gebruik je een rode balsamicoazijn. Er zijn heel veel verschillende soorten balsamicoazijn, een ervan is de balsamicoazijn met vijgen. Dit is een azijn waaraan het sap van vijgen is toegevoegd. De azijn geeft de groene salade direct al heel veel smaak waardoor je de olie neutraal kunt houden. Kun je niet aan vijgenazijn komen? Snijd dan een gedroogde vijg in kleine stukjes en doe die in een blender samen met een rode balsamicoazijn en de olie.
Maak er een beleving van met extra kraak en smaak
Het is lekker om in een salade verschillende smaken en texturen te proeven. In de groene salade met vinaigrette van balsamico en vijgen is de balsamicoazijn de smaakmaker. Daar passen perfect nog extra stukjes gedroogde vijgen bij om de smaak te benadrukken. Door er knapperige stukjes noot en zachte witte kaas aan toe te voegen krijg je een geweldig lekkere salade waarvan je blijft dooreten.
Sla; de lekkerste slasoorten aan een krop
Aan de slag met kroppen sla. Niet met zakken of bakken sla. Gewoon ouderwetse kroppen sla. Ontdek de smakelijke soorten inclusief recepten.
Groene salade met vinaigrette van balsamico en vijgen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 100 gram veldsla
- 100 gram krulsla
- 2 lente-uitjes
- 75 gram blokjes witte kaas
- 2 gedroogde vijgen
- 150 ml zonnebloemolie
- 50 ml balsamico crema (met vijgen)
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je groene salade met vinaigrette van balsamico en vijgen:
Was de sla en haal de worteltjes van de veldsla. Snijd de krulsla in grove stukken.
Snijd de lente-ui in ringetjes en de gedroogde vijgen in stukjes.
Rooster de walnoten kort in een droge koekenpan voor extra smaak. Snijd ze in stukken.
Maak de dressing. Doe hiervoor de olie en de balsamicoazijn met vijgen in een hoge kom. Voeg een beetje zout en peper naar smaak toe. Mix de dressing met een staafmixer tot een gladde saus en zet opzij.
Doe de sla en de lente-ui in een grote schaal en meng dit met een beetje van de dressing. Verdeel er de stukjes gedroogde vijgen, de witte kaas en de walnoten over. Schenk er nog een klein beetje van de heerlijke dressing over en zet de resterende dressing op tafel voor de liefhebbers.
Serveer de groene salade met vinaigrette van balsamico en gedroogde vijgen direct.
Tafel lekker !!