Groene salade met doperwten – De zomermaanden zijn zo’n beetje de lekkerste maanden van het jaar. Er is zoveel groente en fruit beschikbaar in die tijd van het jaar dat je nauwelijks kunt kiezen welk recept je nu weer eens zal maken. Maar in diezelfde zomer zijn er ook een aantal producten die er maar heel kort zijn. Van die producten moet je dus juist dan dubbel genieten. Verse doperwten zijn daar een prachtig voorbeeld van. Er zijn het hele jaar door alleen maar doperwten uit een potje, of doperwten uit de diepvries, maar in de zomermaanden zijn ze er vers! Een goede reden om dit recept voor een simpele groene salade weer eens te maken. Makkelijk en supersnel op tafel.
Verse doperwten; een delicatesse onder de groenten!
Verse doperwten zijn heerlijk! Je kunt wel stellen dat heel veel mensen nog nooit echte, verse doperwten gegeten hebben, en dat is eeuwig zonde. Want eigenlijk is dit een delicatesse onder de groenten. Neem eens een kilootje mee van de markt, plof ’s middags lekker in je tuinstoel en ga in het zonnetje doperwtjes doppen om ’s avonds jouw favoriete recept met doperwten te maken. Of natuurlijk een lekkere simpele groene salade. Daar kan geen yoga sessie tegenop. Gewoon even jij en je doperwtjes.
Vervolgens kun je die verse doperwten serveren bij verse bospeen. Je kent de klassieke combinatie van doperwtjes en worteltjes toch wel? Nu maak je dat recept VERS! Maar er is veel meer mogelijk. Als je eenmaal de smaak van die verse doperwten kent, kun je daar echt wel wat mee. In verschillende gerechten maken die doperwten het af. O, en je moet ze natuurlijk niet in een stoofpot gooien. Dat is zonde, dan komt de smaak van de verse doperwten echt niet tot zijn recht. Maar in een groene salade kan natuurlijk wel.
Een groene salade met doperwten
Een lekker recept? Maak maar eens een verse, groene salade met venkel, botersla en doperwten. Een heel simpele combinatie, maar je hebt echt wel een feestje op je bord. Pure zomerse smaken, pure eenvoud, maar toch uitbundige smaken en een bordje dat je met liefde presenteert. Je kunt dat natuurlijk naast een stuk vlees presenteren, maar je kunt ook echt de zomer op tafel zetten. Serveer de groene salade met doperwten eens bij onze hartige kaastaart met verse abrikozen. Je weet niet wat je proeft! En die abrikozen zijn er ook maar kort, dus die combinatie van abrikozen en verse doperwten mag je met recht een zomerse combinatie noemen.
Kropsla; ook bekend als botersla
Zeg eens eerlijk, hoe vaak koop jij een krop gewone kropsla of botersla? Je weet wel, zo'n mooie, verse, lichtgroene krop sla. Doe jij dat?
Venkel; een groente met een bijzondere smaak!
Ze behoren tot de stengelgroenten, deze wit met lichtgroene knollen, oftewel venkel. Heb jij deze heerlijke, frisse groente al eens geproefd?
Groene salade met doperwten
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 krop botersla
- 1/2 venkelknol
- 250 gram verse doperwten in de dop
- 2 -3 takjes munt
- 3 lente-uitjes
- het sap van een halve citroen
- 4 eetlepels goede olijfolie
- 1 eetlepel vloeibare honing
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je groene salade met doperwten:
Was de verse kropsla, scheur de grote bladeren in stukken en doe ze in een grote slaschaal.
Dop de verse doperwten, breng een pannetje water aan de kook, doe de erwten in het kokende water en haal ze er na een minuut weer uit. Spoel ze direct met koud water zodat ze niet verder garen. Doe ze bij de sla in de schaal.
Snijd de venkel in dunne reepjes, en de lente-ui in ringetjes, doe ze bij de sla.
Snijd de munt wat fijner en meng de groente door elkaar.
Pers de citroen uit en meng het citroensap met de honing, peper, zout en de olijfolie en klop dit goed door.
Verdeel de dressing door de groene salade vlak voordat je die op tafel zet.
Tafel lekker !!