Groene salade met doperwten – De zomermaanden zijn zo’n beetje de lekkerste maanden van het jaar. Er is zoveel groente en fruit beschikbaar in deze tijd van het jaar, dat je nauwelijks kunt kiezen. Maar in diezelfde zomer zijn er ook een aantal producten die er maar heel kort zijn. Je moet er dus juist dan dubbel van genieten. Verse doperwten zijn daar een prachtig voorbeeld van. We kennen het hele jaar door alleen maar doperwten uit een potje, of doperwten uit de diepvries, maar in de zomermaanden zijn ze er vers.
Verse doperwten
Verse doperwten zijn echt heerlijk! We durven wel te stellen dat heel veel mensen nog nooit echte, verse doperwten gegeten hebben, en dat is eeuwig zonde. Wat ons betreft, is dit een delicatesse onder de groenten. Neem eens een kilootje mee van de markt, plof ’s middags lekker in je tuinstoel en ga in het zonnetje doperwtjes doppen. Daar kan geen yoga sessie tegenop. Gewoon even jij en je doperwtjes.
Vervolgens kun je die verse doperwten serveren bij verse bospeen. Je kent de klassieke combinatie van doperwtjes en worteltjes toch wel? Nu maak je die VERS! Maar er is veel meer mogelijk. Als je eenmaal de smaak van die verse doperwten kent, kun je daar echt wel wat mee. In verschillende gerechten maken die doperwten het af. O, en je moet ze natuurlijk niet in een stoofpot gooien. Dat is zonde, dan komt de smaak van de verse doperwten echt niet tot z’n recht. Maar in een salade kan natuurlijk wel.
Maak maar eens een verse, groene salade met venkel, botersla en doperwten. Dan heb je echt wel een feestje op je bord. Pure zomerse smaken, pure eenvoud, maar toch uitbundige smaken en een bordje dat je met liefde presenteert. Je kunt dat natuurlijk naast een stuk vlees presenteren, maar je kunt ook echt de zomer op tafel zetten. Serveer de groene salade met doperwten eens bij onze hartige kaastaart met verse abrikozen. Je weet niet wat je proeft! En die abrikozen zijn er ook maar kort, dus die combinatie van abrikozen en verse doperwten mag je echt een zomerse combinatie noemen.
Venkel; een groente met een bijzondere smaak!
Ze behoren tot de stengelgroenten, deze wit met lichtgroene knollen, oftewel venkel. Heb jij deze heerlijke, frisse groente al eens geproefd?
Kropsla; ook bekend als botersla
Zeg eens eerlijk, hoe vaak koop jij een krop gewone kropsla of botersla? Je weet wel, zo'n mooie, verse, lichtgroene krop sla. Doe jij dat?
Groene salade met doperwten
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 krop botersla
- 1/2 venkelknol
- 250 gram verse doperwten in de dop
- 2 -3 takjes munt
- 3 lente-uitjes
- het sap van een halve citroen
- 4 eetlepels goede olijfolie
- 1 eetlepel vloeibare honing
- peper en zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je groene salade met doperwten:
Was de verse kropsla, scheur de grote bladeren in stukken en doe ze in een grote slaschaal. Dop de verse doperwten, breng een pannetje water aan de kook, doe de erwten in het kokende water en haal ze er na een minuut weer uit. Spoel ze direct met koud water zodat ze niet verder garen. Doe ze bij de sla in de schaal. Snijd de venkel in dunne reepjes, en de lente-ui in ringetjes, doe ze bij de sla. Snijd de munt wat fijner en meng de groente door elkaar. Pers de citroen uit en meng het citroensap met de honing, peper, zout en de olijfolie en klop dit goed door. Verdeel de dressing door de groene salade vlak voordat je die op tafel zet.
Tafel lekker !!