• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, juli 5, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Salade

Herfstsalade met peer, witlof en port salut

door Connie Derks
in Salade
0
0
Herfstsalade met peer witlof en port salut

Herfstsalade met peer, witlof en port salut – deze salade met peer en witlof is onder andere door de warme smaak van de port salut en de gedroogde vijgen een perfecte salade voor de herfst en winter.

Salades: ook in de herfst erg lekker!

Bij een salade of maaltijdsalade denk je al gauw aan zomer. Maar ook de herfst en winter hebben prachtige groenten en fruit om een heerlijke salade mee te maken. Door toevoeging van een lekkere kaas kun je deze zelfs als maaltijdsalade serveren. Een zelfgemaakte honing-mosterd dressing maakt de salade helemaal af.

Niet alleen maar groene sla

Kropsla, ijsbergsla, little gem of friseesla zijn een goede basis voor een salade. Om meer lagen van smaak in een salade te krijgen is het lekker om meerdere soorten sla te gebruiken. Voor deze herfstsalade maken we onder andere gebruik van witlof, deze is knapperig en heel licht bitter wat perfect past bij de peer, kaas en de gedroogde vijgen. Samen hebben deze een heel afwisselend smaakpalet wat de salade een beetje spannender maakt. Want zeg nu zelf een zakje salade opentrekken boven een kom daar is toch niets spannends aan? Ja, het kan makkelijk zijn, maar met een klein beetje inspanning tover je zelf ook de lekkerste salades op tafel.

salades met peer

Salades met peer

Het is niet het eerste waar je aan denkt bij peer maar wist je dat je met gemak de heerlijkste salades met peer op tafel zet?

Verschillende smaken en structuren maken een salade spannend

Peer en kaas een mooi duo

In salades met peer wordt vaak gebruikgemaakt van blauwe kaas. Erg lekker voor de liefhebber, maar veel mensen zijn geen fan van blauwe kaas. Dat het niet per se blauwe kaas moet zijn bewijzen we met deze salade. Hier maken we gebruik van port salut, een kaas met een zachte smaak die bij vrijwel iedereen in de smaak valt.

Durf te variëren maar zorg dat alles in balans is.

Verse vijgen zijn zalig in een salade, maar deze zijn vrij kort verkrijgbaar. Gedroogde vijgen zijn daarom een uitkomst. Neem dan niet die keiharde droge vijgen, maar de kleinere die nog wat zacht en vochtig zijn. Door er mooie plakjes van te snijden kun je de vrij aanwezige smaak mooi verdelen door de salade.  De gepofte pompoenpitten zorgen samen met de peer voor het knapperige in de salade.

Herfstsalade met peer, witlof en port salut

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 15 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 2 kropjes little gem
  • 2 stronkjes witlof
  • 2 eetrijpe handperen
  • 150 gram port salut
  • 8 kleine gedroogde vijgen
  • 1 bosuitje
  • een stukje komkommer
  • een handje pompoenpitten
  • een takje grove peterselie
  • 2 eetlepels mosterd
  • 2 eetlepels honing
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • peper en zout
  • 6 eetlepels olijfolie

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je herfstsalade met peer, witlof en port salut:

Maak als eerste de dressing door de mosterd met de honing, azijn en olie te mengen. Breng op smaak met peper en zout naar wens. Verhit een koekenpan en bak hier de pompoenpitjes in tot ze beginnen te poffen. Schud direct uit de pan op een bord om af te koelen. Snijd de kaas in dunne reepjes. Snijd het witlof en de little gem in grove reepjes. Snijd de peer in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd dunne plakjes van de peer. Ook de komkommer en de vijgen mogen in dunne plakjes. Snijd de bos-ui in dunne ringetjes Meng de sla met het witlof en verdeel over 4 borden of een grote kom of schaal. Steek er de stukken peer en komkommer tussen. Verdeel de kaas erover en bestrooi met de pompoenpitjes en de bos-ui. Leg nu mooi verdeeld de schijfjes vijg op de salade. De dressing doen we op het laatste moment over de salade, zo blijft de salade lekker knapperig. Serveer de herfstsalade met peer, witlof en port salut met een lekkere snee volkorenbrood en een lik roomboter.

Tafel lekker !!

Tags: GroenteGroente - Bladgroenten - Witlof
DeelPin11Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Salade van lollo rosso en lollo bionda
Salade

Salade van lollo rosso en lollo bionda

Raapsteeltjes salade met graskaas
Salade

Raapsteeltjes salade met graskaas

eiersalade
Ontbijt en lunch

Eiersalade met bieslook (bereid met verse scharreleieren)

Koolrabisalade met venkel en komkommer
Salade

Koolrabisalade met venkel en komkommer

Kartoffelsalat
Salade

Echte Kartoffelsalat: aardappelsalade volgens ouderwets recept

andijviesalade met abrikozen
Salade

Andijviesalade met abrikozen, graskaas en abrikozendressing

Tex-Mex bonensalade met gerookte kip
Salade

Tex-Mex bonensalade met gerookte kip

Gemengde bonensalade met gebakken tonijn
Salade

Gemengde bonensalade met gebakken tonijn

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Huisgemaakte spreads voor op brood
Specials

Huisgemaakte spreads voor op brood; verrassend lekker

Homemade sandwich spread in meerdere varianten. Deze huisgemaakte spreads maken we op basis van yoghurt, kwark met roomkaas of mayonaise.

Check het recept of lees de info
Steenfruit

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Broodje Hamburger

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

Recept in de picture

Kibbeling zelf maken
Tussendoortje

Kibbeling zelf maken; Gebakken vis naar jouw eigen smaak

Gebakken vis eten? Kibbeling zelf maken is echt leuk en lekker. Van verse vis (kabeljauw) en een heerlijk beslag met je eigen kruidenmelange.

Check het recept of lees de info
zomers taartje kwark rode bessen

Zomers taartje met kwark en rode bessen

Beef back rib van de BBQ

Beef back ribs van de BBQ; oftewel runderspareribs!

Handige kooktips

platvis fileren
Kookschool

Platvis fileren doe je zo (met foto instructies)

Ben je een echte visliefhebber, maar vind je platvis fileren een lastige klus? Met deze stap voor stap uitleg gaat het ook jou vast lukken.

Check het recept of lees de info
marineren in karnemelk

Marineren in karnemelk

Kernhem

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • marina op Abrikozenvlaai; de echte Limburgse
  • Elise de Haan op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • gerrit schout op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen