Herfstsalade met peer, witlof en port salut – deze salade met peer en witlof is onder andere door de warme smaak van de port salut en de gedroogde vijgen een perfecte salade voor de herfst en winter.
Salades: ook in de herfst erg lekker!
Bij een salade of maaltijdsalade denk je al gauw aan zomer. Maar ook de herfst en winter hebben prachtige groenten en fruit om een heerlijke salade mee te maken. Door toevoeging van een lekkere kaas kun je die zelfs als maaltijdsalade serveren. Een zelfgemaakte honingmosterd dressing maakt de salade helemaal af.
Niet alleen maar groene sla
Kropsla, ijsbergsla, little gem of friseesla zijn een goede basis voor een salade. Om meer lagen van smaak in een salade te krijgen is het lekker om meerdere soorten sla te gebruiken. Voor deze herfstsalade maken we onder andere gebruik van witlof, deze is knapperig en heel licht bitter wat perfect past bij de peer, kaas en de gedroogde vijgen. Samen hebben deze een heel afwisselend smaakpalet wat de salade een beetje spannender maakt. Want zeg nu zelf een zakje salade opentrekken boven een kom, daar is toch niets spannends aan? Ja, het kan makkelijk zijn, maar met een klein beetje inspanning tover je zelf ook de lekkerste salades op tafel.
Verschillende smaken en structuren maken een salade spannend
Peer en kaas een mooi duo
In salades met peer wordt vaak gebruikgemaakt van blauwe kaas. Erg lekker voor de liefhebber, maar veel mensen zijn geen fan van blauwe kaas. Dat het niet per se blauwe kaas moet zijn bewijzen we met deze salade. Hier maken we gebruik van port salut, een kaas met een zachte smaak die bij bijna iedereen in de smaak valt.
Durf te variëren maar zorg dat alles in balans is.
Verse vijgen zijn zalig in een salade, maar deze zijn vrij kort verkrijgbaar. Gedroogde vijgen zijn daarom een uitkomst. Neem dan niet die keiharde droge vijgen, maar de kleinere die nog wat zacht en vochtig zijn. Door er mooie plakjes van te snijden kun je de vrij aanwezige smaak mooi verdelen door de salade. De gepofte pompoenpitten zorgen samen met de peer voor het knapperige in de salade.
Salades met peer
Het is niet het eerste waar je aan denkt bij peer, maar wist je dat je met gemak de heerlijkste salades met peer op tafel zet?
Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!
Witlof is een bladgroente waarvan het hoogseizoen in de wintermaanden valt. Je kunt hier in de wintermaanden de lekkerste recepten mee maken.
Herfstsalade met peer, witlof en port salut
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 kropjes little gem
- 2 stronkjes witlof
- 2 eetrijpe handperen
- 150 gram port salut
- 8 kleine gedroogde vijgen
- 1 bosuitje
- een stukje komkommer
- een handje pompoenpitten
- een takje grove peterselie
- 2 eetlepels mosterd
- 2 eetlepels honing
- 1 eetlepel witte wijnazijn
- zout en peper
- 6 eetlepels olijfolie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je herfstsalade met peer, witlof en port salut:
Maak als eerste de dressing door de mosterd met de honing, azijn en olie te mengen. Breng op smaak met zout en peper naar wens. Verhit een koekenpan en bak hier de pompoenpitjes in tot ze beginnen te poffen. Schud direct uit de pan op een bord om af te koelen.
Snijd de kaas in dunne reepjes. Snijd het witlof en de little gem in grove reepjes. Snijd de peer in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd dunne plakjes van de peer. Ook de komkommer en de vijgen mogen in dunne plakjes. Snijd de bosui in dunne ringetjes.
Meng de sla met het witlof en verdeel over 4 borden of een grote kom of schaal. Steek er de stukken peer en komkommer tussen. Verdeel de kaas erover en bestrooi met de pompoenpitjes en de bosui. Leg nu mooi verdeeld de schijfjes vijg op de salade.
De dressing doe je op het laatste moment over de salade, zo blijft de salade lekker knapperig. Serveer de herfstsalade met peer, witlof en port salut met een lekkere snee volkorenbrood en een lik roomboter.
Tafel lekker !!