Huzarensalade – Als jij gaat barbecueën of je organiseert een buffet of een oud en nieuw party, dan heb je er ook vast wel eens een huzarensalade als ‘side-dish’ bijgegeven. Vaak wordt dan als basis een grote bak of emmer kant-en-klare huzarensalade gekocht en wordt die salade mooi opgemaakt op een grote schaal geserveerd. Eigenlijk is dat jammer, want met een klein beetje moeite maak je zelf de klassieker onder de salades. Die maak je dan met verse ingrediënten, zonder conserveringsmiddelen en smaakstoffen. Reken maar dat dat echt veel lekkerder is dan die uit de koelvitrine van de supermarkt! En je gasten zullen dat zeker beamen!
Huzarensalade
De herkomst van de naam huzarensalade is niet echt duidelijk. Het verhaal gaat dat de huzaren, dit zijn Hongaarse ruiters die dienden in de Oostenrijkse keizerlijke legers en die vochten tegen de Turken, werden omringd door de vijand, en daarom geen vuur konden maken om te koken. Om toch te kunnen eten namen ze voedsel mee dat al eerder was bereid. Door verschillende soorten te mengen ontstond er een koude schotel, die al snel de naam ‘huzarensalade’ kreeg. Er ontstond een bijna vergelijkbare salade die de naam Russische salade draagt.
Het verschil met de huzarensalade is dat Russische salade altijd eieren bevat.
Wat gaat er allemaal in?
Een huzarensalade is een salade met als basis aardappel en vlees. Meestal wordt er rundvlees gebruikt. Dat wordt dan aangevuld met groenten als doperwten, wortel en soms ook paprika of rode biet. Verder gaat er appel in de salade, maar ook zilveruitjes en augurk. Verder wordt de salade vaak aangemaakt met een dressing op basis van mayonaise. Maar zoals met veel klassieke recepten, er zijn duizenden recepten in omloop, en ze zijn allemaal verschillend. Uiteraard kan ook jij je eigen versie creëren door de huzarensalade aan te passen aan jouw eigen smaak. In ons recept gebruiken we gaar rundvlees. Heb je dat niet bij de hand, of geen zin om het speciaal te maken? Je kunt het vervangen door blokjes ham, salami, gerookt kipfilet et cetera.
Snijden is het meeste werk!
Het zelf maken van een huzarensalade is niet moeilijk en er komen alleen ingrediënten aan te pas die je makkelijk overal kunt vinden. Eigenlijk is het snijden van de ingrediënten nog het meeste werk. Wat betreft dat snijden, je kunt een huzarensalade op verschillende manieren maken. Een salade waar bij de aardappels bijna fijngemaakt worden en waar dan de andere ingrediënten die ook heel fijngemaakt worden door heen gemengd worden. Er ontstaat dan een soort compacte, smeerbare salade. Zeg maar zoals veel kant-en-klare salades eruit zien. Omdat wij graag zien wat we eten, en een salade er veel smakelijker en aantrekkelijker uitziet als de ingrediënten nog herkenbaar zijn, hebben we er voor gekozen om een wat grover gesneden huzarensalade te maken. Je kunt dit uiteraard aanpassen naar je eigen wensen.
Salades met appel
Appels zijn erg veelzijdig en lekker fris van smaak, deze salades met appel zijn heel verschillend in smaak en allemaal even lekker.
Aardappels
Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.
Zelfgemaakte huzarensalade
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo vastkokende aardappels
- 150 gram wortel
- 200 gram verse doperwten(eventueel diepvries)
- 300 gram gaar rundvlees
- 2 appels, Jonagold, Elstar o.i.d.
- 1 eetlepel vers geperst citroensap
- 100 gram augurk, zoetzuur
- 100 gram kleine zilveruitjes, zoetzuur
- 2 eetlepels gehakte peterselie
- 6 eetlepels mayonaise
- 4 eetlepels vocht van de zilveruitjes
- zout en peper
- mosterd
- slabladeren, hard gekookte eieren, tomaat, komkommer, zilveruitjes en augurkjes etc om te garneren
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een huzarensalade:
Schil de aardappels en snijd ze in heel kleine blokjes van een halve centimeter. Zet een pan water op en voeg als het water kookt de blokjes aardappel toe. Breng het water weer aan de kook en laat een minuut doorkoken. Zet dan het vuur uit en laat de aardappelblokjes even staan. Controleer of ze gaar zijn door te proeven. Als ze gaar zijn stort je ze in een vergiet en spoel je ze af zonder de koude kraan om het garingsproces te stoppen. Laat goed uitlekken.
Kook de wortel en de doperwten gaar. Spoel koud onder de kraan en laat goed uitlekken.
Snijd de augurk in kleine blokjes.
Schil de appel en snijd in kleine blokjes. Meng met het citroensap om verkleuring te voorkomen.
Snijd het vlees in heel kleine blokjes.
Meng de gesneden ingrediënten met de zilveruitjes en de gehakte peterselie.
Maak een dressing van de mayonaise, het vocht van de zilveruitjes, zout en peper en klein beetje mosterd naar smaak. Schep de dressing door de salade.
Bekleed een lage of platte schaal met slabladeren. Schep de salade daar op. Garneer de salade met hardgekookt ei, tomaatjes, plakjes komkommer etc.
De huzarensalade is lekker bij een barbecue, een koud buffet etc. Of gewoon als maaltijdsalade. Serveer met wat toast of stokbrood.
Tafel lekker !!
Lekker ouderwets recept.. Voor het gemak: je hoeft zelf geen rundvlees (draadjesvlees..) te koken of te braden en dan te verwerken. Zeker zo smakelijk en tien keer simpeler: koop een blik Corned Beef (verkrijgbaar bij grote supermarkten). In stukjes snijden en mengen maar.
Smakelijk!
Natuurlijk is dat tien keer simpeler, Jan. Maar bij Lekker Tafelen werken we graag met verse ingrediënten. Je kunt er persoonlijk altijd voor kiezen om die door ingrediënten uit blik te vervangen. In het geval van de Corned Beef kies je dan voor een gekruid rundvleesproduct. Daarmee voeg je eigenlijk een smaakmaker toe waarmee je de smaak van het gerecht uit het recept verandert. Als je zelfgemaakt draadjesvlees gebruikt, en dat kan ook prima een restje zijn, dan weet je precies wat voor vlees je er in stopt. Dat weet je bij een blik Corned Beef niet. Maar het blijft natuurlijk altijd een persoonlijke keuze…
Kun je de huzarensalade ook 1 of 2 dagen tevoren maken? Natuurlijk goed gekoeld bewaard.
Ik vraag me af of het dan misschien wat papperig of waterig gaat worden. De salades in de winkel zijn vaak lang te bewaren, maar staan bol van de toevoegingen die ik liever niet wil.
Een dag van tevoren moet wel kunnen, Willeke. Ik zou de salade wel pas opmaken op de dag dat je deze gaat eten. Wat je zou kunnen doen is alles snijden en de dressing apart bewaren, en die toevoegen als je de salade gaat opmaken.
Er staan heel wat lekker recepten die ik wel eens uit ga proberen.
Leuk Agnes, dat is waar we het voor doen 😉