Echte Kartoffelsalat – Aan die kartoffelsalat komt geen mayonaise, room of yoghurt te pas. Hij is wel heel vol van smaak. Dat komt doordat het spekvet de basis van de saus vormt. Kartoffelsalat serveer je bij een mooie schnitzel, maar kan ook prima bij de barbecue. Wil je gasten imponeren met smaak een eenvoud? Serveer dan de salade van aardappelen.
Bij een mooi stuk vlees
Ondanks dat we met zijn allen weten dat er minder vlees moet worden gegeten, bepalen we onze maaltijd toch vaak aan de hand van een vleessoort. Je wilt bijvoorbeeld schnitzel eten, en daar verzin je dan iets bij. Wij vinden eigenlijk dat dat andersom moet zijn. Je kiest op basis van groenten en je verzint daar iets bij. Maar als je kiest vanuit vlees kun je een aardappelsalade daar in veel gevallen naast zetten. Denk aan een lekkere schnitzel met een kartoffelsalat. Helemaal op z’n Duits. Deze kartoffelsalat (de naam doet het je natuurlijk al vermoeden) was enige tijd geleden nog een standaardrecept in de Oostenrijkse en Duitse keuken. Het is pure eenvoud en het past net zo goed naast een schnitzel als naast een forel, om maar in de Duitse sfeer te blijven.
In Nederland gebruik je zo’n kartoffelsalat dus naast een schnitzel, maar ook naast een cordon bleu of een biefstuk. Eet je vis? Eeen aardappelsalade kan erbij. Ga je barbecueën? Denk dan aan die aardappelsalade
Kartoffelsalat; pure eenvoud
Aardappelen en spek vormen de basis voor de salade. Vervolgens gaat daar een kruidige dressing met een zurige ondertoon overheen. Ja, er gaat ook een schepje suiker in de dressing. Je hebt de ingrediënten voor de kartoffelsalat misschien al wel in je voorraadkast staan. Niet? Ga dan langs bij een goede aardappelleverancier. Neem vooral een lekkere, vastkokende of vrij vastkokende aardappel. Het ras Bildstar is heel geschikt.
Aardappelsalades; zelfgemaakt het allerlekkerst
De allerlekkerste aardappelsalades zijn huisgemaakt. Kies je aardappel, kies je verse ingrediënten en kies je dressing of vinaigrette.
Echte kartoffelsalat
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 600 gr. (redelijk) vastkokende aardappelen
- 150 – 200 gr. gerookt spek
- 2 el. ciderazijn
- 1 el. suiker
- 1 dl. water
- 1/4 bouillonblokje
- 1 grote ui of een paar sjalotjes
- een handje bieslook of peterselie
- peper en zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je kartoffelsalat:
Schil de aardappelen, snijd ze in stukken of plakken en kook ze in gezouten water gaar.
Ondertussen snijd je het spek in kleine stukje en bak je het spek knapperig in een koekenpan. Verwijder de spekjes en bewaar het spekvet in de pan. Zet de pan weer op een hoog vuur en voeg de azijn, het water, het bouillonblokje en de suiker toe. Breng aan de kook en laat 2 minuten inkoken.
Snipper de ui of sjalotjes fijn en hak de kruiden ook fijn.
Giet de gare aardappels af, doe de aardappelen terug in de pan en schep alle ingrediënten erdoor. Laat nog ongeveer 20 minuten de smaken intrekken met een deksel op de pan. Serveer de kartoffelsalat lauwwarm.
Tafel lekker !!
Eindelijk, kartoffelsalat zoals mijn oma ze maakte. Ik word er emotioneel van…