Kippenpoten in een pittige marinade – Met heel weinig werk een geweldig lekker resultaat.
Kippenpoten uit de oven
Kip in de oven klaarmaken is het makkelijkst en vaak ook het lekkerst. Nadat het vlees gekruid of gemarineerd is, leg je het in een braadschaal of op een bakplaat. Die schuif je, afhankelijk van de grootte van de stukken, een klein uurtje in een oven en klaar ben je. Het vel beschermt de kip tegen uitdrogen. Je hoeft het vlees niet te draaien, het brandt niet aan, het kan dus niet makkelijker en het resultaat is heerlijk. Wil je ze iets donkerder? Dan zet je ze nog eventjes onder de grill om bij te kleuren. Wordt het te donker naar je smaak? Dek de schaal dan af met aluminiumfolie.
Vooral bij kip is het erg belangrijk dat die gaar is. Houd als kerntemperatuur 72 graden aan, in het midden van het dikste gedeelte, dan zit je zeker goed. Heb je geen thermometer? Snijd het vlees dan in op het dikste gedeelte, zodat je kunt kijken. Je ziet het ook aan het vocht dat uit de kip komt, dat moet mooi helder zijn.
Vlees marineren is smaak toevoegen
Je hebt allemaal wel eens een kippenpoot gegeten die er erg lekker uit zag, maar die vervolgens toch iets minder smaakvol bleek te zijn. Alleen kruiden is met kippenpoten vaak niet genoeg. Dit komt doordat de kruiden over de kip op het vel worden gestrooid en dan direct worden gebakken. Door het vlees enkele uren te laten marineren krijgen de smaken de tijd om in het vlees te trekken, wat een veel smaakvoller resultaat oplevert. De kippenpoten worden in die pittige marinade gegaard. Zo krijg je een echt smaakvol vleesgerecht. En de marinade? Die is heerlijk als saus.
Kippenpoten in een kruidige ketjap marinade
Marinades kun je op heel veel manieren maken. De marinade in dit recept is op basis van ketjap, gember en hete saus. Wij kozen voor Sriracha, maar als je sambal of sweet chilisaus hebt, kan dat ook prima. Ze hebben allemaal een pittig karakter, de een wat meer dan de ander, pas de hoeveelheid dus naar wens aan.
Kippenpoten; betaalbaar en heel veelzijdig vlees
Kies vaker voor kippenpoten. Dat is goedkoper, lekker en ook nog eens heel makkelijk. Hier vind je recepten, inspiratie en handige tips.
Kippenpoten in een pittige marinade
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 kippenpoten
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 4 eetlepels ketjap manis
- 1 eetlepel vissaus
- 3 eetlepel srirachasaus
- 3 cm gember, geraspt
- 2 teentjes knoflook, geperst
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Kippenpoten in een pittige marinade maak je zo:
Rasp de gember en pers de knoflook en meng dit met de rest van de ingrediënten. Voeg zout en peper naar smaak toe, maar bedenk hierbij dat de marinade al vrij veel zout en pit bevat.
Haal het vel van de kippenpoten op verschillende plaatsen los, zodat je ook marinade tussen het vel en het vlees kunt doen.
Leg de kippenpoten met de marinade in een braadslee en dek die af. Laat het vlees minimaal 1 uur, maar liever langer, intrekken. Zet het vlees wel in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Verdeel met een lepel nog eenmaal een beetje marinade over de kippenpoten.
Zet de braadslede met het vlees ongeveer een uur in de oven tot het vlees gaar is. Haal de kippenpoten uit de marinade en leg ze in een schaal. Schep het vet van de marinade en verdeel de jus over de kippenpoten.
Tafel lekker !!
Wat leuk Albert dat zelfs in Minnesota gebruik gemaakt wordt van onze recepten. En wat gezellig zo’n spelletjes avond.
Prachtig!
Heb deze middag stamppot worteltjes gemaakt aan de North Shore in Minnesota waar we wonen. We hebben spelletjes avond met onze vier buurt huizen, we brengen allemaal wat te eten mee om te delen en dit is mijn bijdrage. Hoop dat mijn buren het lekker vinden. (Ik had dit in geen jaren gemaakt, maar je site hielp!)
Groeten,
Albert