• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, februari 5, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Salade

Krabsalade; met echte krab!

Want zelfgemaakte salade is veel lekkerder!

door Elise de Haan
in Salade
0
0
Verse krabsalade

Verse krabsalade – Salades voor op een broodje of op een toastje, ze zijn te koop in alle soorten en smaken. Maar weet je dat je dergelijke salades ook heel makkelijk zelf kunt maken? Vaak is het maar een paar minuten werk en het resultaat is geweldig. Want een vers gemaakte salade smaakt toch echt beter dan eentje uit een doosje. Zeker salades met vis, en schaal- en schelpdieren zijn vers erg lekker. Heb je wel eens verse krabsalade gegeten? Dat is echt iets anders dan een kant-en-klare krabsalade. In krabsalade uit de supermarkt zit over het algemeen geen krab. Bijna altijd worden ze gemaakt van surimi, en surimi heeft helemaal niets met krab te maken. Eigenlijk zou een ‘krabsalade’ van surimi dus geen krabsalade moeten heten, maar ‘surimisalade’. Maak zelf maar eens een krabsalade. Een echte, met verse krab. Je proeft het verschil meteen. En daarna wil je geen surimi meer!

Krab

Een krab is een schaaldier waarvan het vlees uit de poten, de scharen en het lijf gegeten kan worden, nadat de krab gekookt is. In Nederland wordt vooral Noordzeekrab vers aangeboden, maar soms ook wel koningskrab of kingkrab. De Noordzeekrab wordt vooral levend verhandeld, de koningskrab wordt ook wel diepgevroren verkocht. De scharen en poten worden ook wel los verkocht, soms gekookt, soms moet je ze zelf nog even koken. Daarnaast kun je bij de vishandel ook wel krabvlees kopen, dat klaar is om direct verder te verwerken tot bijvoorbeeld een krabsalade.

Wat is dan surimi?

Zoals hierboven al werd beschreven, surimi is geen krab. Het wordt dan wel imitatiekrab genoemd, maar het wordt gemaakt van de filets van witvis als koolvis en kabeljauw. Deze filet wordt vermalen, op smaak gebracht met zout, suiker en smaakstoffen die moeten suggereren dat het op krab lijkt. De gemalen filet wordt vervolgens gekookt tot een soort rubberachtige substantie. Er worden staafjes van gemaakt, die aan de buitenkant rood gekleurd worden met kleurstof. Deze staafjes worden dan ‘krabsticks’ genoemd. Het is dus geen krab. En dat verklaart dan ook meteen het prijsverschil tussen echte krabsalade en de goedkope imitatie.

Verse krabsalade – tips

Maak de krabsalade pas op de dag dat je hem gaat eten. Verse krab is niet heel erg lang houdbaar, dus bewaar eventuele restjes dan ook niet te lang.

Mocht je het krabvlees dat je gaat gebruiken uit de scharen en poten halen, zorg dan voor het juiste gereedschap om deze open te breken. Een krabtang is handig, een niet te grote hamer (schoongewassen!!) werkt ook. Let er op dat je niet te hard op de krabdelen slaat, want de schaal kan makkelijk versplinteren, en je wilt geen harde stukjes in de krabsalade. Vergeet ook niet de baleintjes (soort tussenschotjes) te verwijderen.

 

Verse krabsalade

Porties: 2-4 personen
Bereidingstijd: 10 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 200 gram krabvlees
  • 1 eetlepel zeer fijn gesneden sjalot
  • 1,5 eetlepel Griekse yoghurt
  • 1,5 eetlepel mayonaise
  • 1 gekookt ei
  • 1/2 theelepel citroensap
  • 1 eetlepel verse dille, gehakt
  • peper en zout

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je krabsalade:

Snijd het gekookte ei fijn.

Meng in een kom de Griekse yoghurt met de mayonaise, en het citroensap. Schep het ei, het krabvlees en de dille er door. Breng op smaak met peper en zout.

Doe de krabsalade over in een mooi schaaltje.

Serveer met vers stokbrood of toast bij de borrel. Of eet de krabsalade als lunch, op een vers, wit bolletje.

Tafel lekker !!

Tags: Vis - Schaal- en Schelpdieren - SchaaldierenVis - Schaal- en Schelpdieren - Schaaldieren - KrabVis - Verse vis
DeelPin6Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

groene salade met ananasdressing
Salade

Groene salade met ananasdressing

Wittekoolsalade met Leidse kaas
Salade

Wittekoolsalade met Leidse kaas

Gerookte forelsalade
Hapjes

Gerookte forelsalade; eenvoudig en lekker bij de borrel

Orzo salade met rode biet en geitenkaas
Salade

Orzo salade met rode biet en geitenkaas

Opgemaakte huzarensalade
Bijgerecht

Huzarensalade; zelfgemaakt véél lekkerder!

salade peer en geitenkaas
Salade

Salade met peer en geitenkaas

Eiersalade met mosterd en crispy bacon
Salade

Eiersalade met mosterd en crispy bacon

haring salade
Salade

Rode bietjes-haring salade

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

Eieren, vastkokende aardappels, een paar uien en extra vierge olijfolie. Meer heb je niet nodig voor een lekkere tortilla.

Check het recept of lees de info
citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Recept in de picture

chocolademousse taart
Taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Chocolade in drievoud want deze chocolademousse taart bevat pure chocolademousse en witte chocolademousse met stukjes chocoladekoekjes.

Check het recept of lees de info
Geroosterde knoflook

Geroosterde knoflook

Geroosterde knolgroenten

Geroosterde knolgroenten; vitamientjes in de winter

Handige kooktips

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

Een spiegelei of liever doorbakken? Met deze tips maak jij heerlijke gebakken eieren helemaal naar jou smaak.

Check het recept of lees de info
mayonaise

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Kjeld losekoot op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Cecile Geurts-Huijbers op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos Melief op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • E.Kuiper op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen