Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Kropsalade met citroen en mosterd

De ‘ouderwetse botersla’ mag van ons weer terug op het menu. Kropsalade met citroen en mosterd maak je snel, eenvoudig en is ook nog eens heel smaakvol.

Kropsalade met citroen en mosterd – Kropsla, ook wel botersla of Hollandse sla genoemd, is een bladsla die een beetje verdrongen is door de ijsbergsla. Erg jammer want de kropsla verdient echt regelmatig een plaatsje op iedere tafel. Om iedereen op weg te helpen heb ik hier een leuke variatie voor de kropsla.

Maak je slasaus en croutons zelf

Kropsla, de ouderwetse sla van moeders. Bij ons kwam deze meestal op tafel met wat slasaus, een gekookt eitje en komkommerschijfjes. Maar bij Lekker Tafelen maken we de slasaus zelf. Zelf slasaus maken lijkt moeilijker dan het is, maar het is eigenlijk helemaal niet zo lastig of veel werk. Maak ook je croutons zelf, gewoon van wat restjes brood. Het grote voordeel is: het is veel lekkerder en je weet wat je eet!


Kropsalade met citroen en mosterd

Voor een lekkere grote kom sla:

  • 3 sneetjes brood naar keuze
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • zout naar smaak
  • flinke krop bladsla
  • stukje parmezaan
  • 180 gram zonnebloemolie
  • sap van 1 citroen
  • 1 theelepeltje mosterd
  • 1 ei
  • zout / peper

De croutons

Snijd de kostjes van het brood en snijd van het brood zonder kostjes niet al te kleine blokjes. Verwarm 3 eetlepels olijfolie en warm daar een minuutje één, in plakjes gesneden, teentje knoflook in, zodat de smaak van de knoflook in de olie trekt. Haal de knoflook uit de olie en bak er rustig de blokjes brood in tot deze krokant zijn. Schud regelmatig om. Strooi er wat zout over en laat afkoelen.

De dressing

Doe het ei, een teentje knoflook in stukjes gesneden, de mosterd, de helft van het citroensap, een flinke snuf zout en wat peper in een hoge smalle kom. Zet hier de staafmixer in en giet er de olie rustig bij terwijl de mixer zijn werk doet. Breng op smaak met eventueel meer citroensap, zout en peper. De saus moet dik vloeibaar zijn.

De kropsalade met citroen en mosterd maak je zo:

Was de sla en droog deze. Haal de nerven eruit en scheur de blaadjes in stukken. Doe de helft van de sla in een schaal en lepel er wat van de slasaus over. Strooi er een paar croutons over en schaaf met de kaasschaaf grove vlokken van de Parmezaanse kaas. Leg er de rest van de sla op en verdeel er weer wat dressing over, verdeel er de rest van de croutons over en schaaf er nog wat mooie kaaskrullen overheen.

Geef de rest van de saus er apart bij. De saus is een paar dagen in de koelkast houdbaar maar niet langer. Je hebt ongeveer de helft nodig voor deze salade. Minder maken is erg lastig, maar deze saus is ook erg lekker in een salade met komkommer, tomaat en ei.

Tafel lekker!

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.