- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Krieltjessalade met zeekraal en gerookte forel

Krieltjessalade met zeekraal en gerookte forel – Zeekraal is een echte seizoensgroente. Het seizoen begint namelijk in mei en eindigt eind augustus, soms begin september. Let goed op dat je zeekraal van goede kwaliteit koopt: ze moeten een mooie, donkergroene kleur hebben, stevig en droog aanvoelen en fris ziltig ruiken. Dan heb je verse zeekraal van goede kwaliteit te pakken.

Gezond

Zeekraal doet het heel goed bij gerookte, vette vis. Dat is niet alleen erg lekker, maar bovendien ook een zeer gezonde combinatie. Vis bevat namelijk omega 3-vetzuren en deze zijn belangrijk voor onze hart- en bloedvaten. En als je weet dat ons lichaam zelf niet voldoende van deze vetzuren kan aanmaken, is het verstandig om minimaal 1 keer per week (vette) vis te eten. Zeekraal bevat naast een boel vitamines (A, B en C) veel vezels en bovendien ook jodium. Allemaal zaken die goed zijn voor het lichaam. En in een lauwwarme salade met krieltjes ook nog eens ontzettend lekker.

Wil je meer weten over het oogsten van zeekraal? Wij gingen mee tijdens de oogst. Lees het hier[1].


Krieltjessalade met zeekraal en gerookte forel

Voor 2 personen

Meng in een kommetje het citroensap met 4 eetlepels olijfolie, peper en zout tot een dressing. Was de krieltjes goed onder stromend water. Snijd ze in plakjes van 1 cm en kook in ruim water met een beetje zout in 5 minuten beetgaar. Bak ondertussen in een koekenpan met 1 eetlepel olijfolie de zeekraal op middelhoog vuur gedurende 4 minuten. Bak de knoflook nog een minuut mee. Giet de krieltjes af en laat even uitstomen. Leg ze in een grote schaal en meng voorzichtig de dressing erdoor. Laat afkoelen tot ze lauwwarm zijn. Pluk de forelfilet in hapklare stukjes. Schep de zeekraal met knoflook en de forelfilet door de krieltjes.

Tafel lekker!

Links in dit artikel:
  1. Lees het hier: https://lekkertafelen.nl/kookschool/zeekraal-en-lamsoren-zilte-groenten/