Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Linzen salade met geitenkaas

Peulvruchten zijn helemaal in. Niet erg, want het is een gezonde basis in je maaltijd. Probeer deze eenvoudige linzen salade maar eens.

0 1.070

Linzen salade met geitenkaas – Een super gezonde maaltijdsalade, vol vezels en eiwitten. En ook makkelijk om mee te nemen als lunch naar je werk.

Ongekend maakt onbemind. Veel mensen zeggen als ze linzen zien: “die lust ik niet”. Maar vaak hebben ze ze nog nooit geproefd. Linzen zijn er gedroogd en uit pot of blik. De gedroogde versie is net wat lekkerder. Het is iets meer werk maar ook dat valt best mee, eigenlijk kost het alleen net iets meer tijd.

Linzen vallen onder de peulvruchten en worden al eeuwen verbouwd. Ze hebben een warme omgevingstemperatuur nodig om te groeien. In Nederland gebeurt dit meestal in de glastuinbouw of onder tunnels, nog vaker worden ze geïmporteerd. In landen zoals India zijn linzen ongekend populair. In Nederland heeft het nog een wat stoffig imago maar daar komt stilletjes aan verandering in, linzen worden steeds hipper. Dit is niet voor niets want deze peulvruchten zijn rijk aan ijzer, vezels en eiwitten en ze smaken heerlijk in een salade, stoofpot of soep. Je hebt ze in verschillende kwaliteiten en kleuren.


Linzen salade met geitenkaas

  • 200 gram linzen ongekookt
  • 2 sjalotjes
  • 2 kleine struikjes romaanse sla
  • verse geitenkaas +/- 200 gram
  • 100 gram zongedroogde tomaten op olie
  • eetlepel gehakte koriander of peterselie
  • 2 eetlepels pijnboompitjes
  • ½ komkommer
  • 1 eetlepel rode balsamico azijn

Was de linzen goed en haal er eventuele ongerechtigheden uit. Zet de op met een halve liter water en wat zout en kook de linzen beetgaar in 15-20 minuten. Rooster de pijnboompitjes kort in een droge koekenpan en schud ze in een kommetje. Snij de tomaatjes eventueel kleiner. Snij de sjalotten in halve ringetjes en bak ze kort aan in een beetje olijfolie. Draai het vuur uit. Doe de gekookte linzen en de zongedroogde tomaatjes samen met een eetlepel balsamico azijn bij de gebakken uitjes in de pan en roer even door. Laat dit afkoelen.
Verdeel op een bord of in een schaal in reepjes gesneden romaanse sla. Snij de komkommer in blokjes en meng het samen met de fijngesneden koriander met het linzen-mengsel, breng op smaak met zout en peper. Verdeel dit over de sla. Verkruimel de kaas over de salade en strooi er de pijnboompitten over. Serveer direct.

Tip : Wil je dit als lunch mee naar je werk nemen, meng dan de komkommer niet met de linzen. Je kan het beste het linzen-mengsel onder in het bakje doen en de rest erbovenop. Dit is omdat de komkommer en ook de sla vocht los laten en anders hun knapperigheid verliezen.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer