Luikse salade met haring – een fantastische salade van aardappelen, groenten en …. haring.
Als je weet dat de ingrediënten lokaal geteeld zijn, is het lekkerder
Dit is een recept voor Luikse salade met haring. Luikse salade, ook wel “Salade Liégeoise” genoemd, is een traditioneel Belgisch gerecht dat oorspronkelijk afkomstig is uit de Belgische stad Luik. De hoofdingrediënten van de Luikse salade zijn sperziebonen (prinsessenboontjes) vastkokende aardappelen en gebakken, gezouten spekblokjes. En … er hoort een middelzacht gekookt eitje bij.
Oorspronkelijk wordt de salade gemaakt met het aardappelras Corne de Gatte, een oud Haspengouws aardappelras. De sperziebonen werden geteeld in de uiterwaarden van de Maas. Met dit recept maak je een Luikse salade met haring. Verder gebruik je diezelfde authentieke ingrediënten.
De Luikse salade is dus een prachtig voorbeeld van koken met lokale ingrediënten. Met die kennis is koken leuker en heb je aan tafel iets te vertellen over de herkomst van de salade.
Haring in plaats van spek
In plaats van een authentieke Luikse salade met gebakken, gezouten spekblokjes, maak je met dit recept je eigen variant. Een Luikse salade met haring. Heerlijk zomers en fris.
Nederlanders zijn geen viseters. Ondanks dat Nederland aan de zee ligt eten we gemiddeld zo’n 20 kilo per persoon. In België wordt 25 kilo per persoon verorbert, maar in Portugal haalt de Portugees gemiddeld 60 kilo vis per persoon per jaar. Want vis is niet alleen gezond, maar ook zo lekker! Met dit recept voor Luikse salade met haring heb je weer een nieuwe mogelijkheid met vis. Alweer een visje meer naar binnen gewerkt. We zijn goed bezig!
Hartige salade met haring, als hoofdgerecht
De Luikse bonensalade is een compleet AGV’tje. Aardappelen, Groenten en Vis. De hartige salade serveer je dus niet als bijgerecht maar als hoofdgerecht. Je kunt de Luikse salade met haring overigens wel als bijgerecht bij een barbecue serveren.
Bonensalade; lekkere en makkelijke recepten
Bonensalade, daarmee zet je makkelijk een kleurrijk gerecht vol heerlijke, verse sperziebonen, en andere ingrediënten op tafel!
Haring, Maatjes of Hollandse Nieuwe; we gaan haringhappen!
Haring, Maatjes, Hollandse Nieuwe. Veel mensen happen graag in een Hollandse haring. Hier vind je info, tips en lekkere recepten met haring.
Luikse salade; maar dan met haring
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 800 gram sperziebonen
- 800 gram vastkokende aardappelen
- 4 haringen
- 4 eieren
- 1 flinke sjalot
- 1 eetlepel mosterd
- 2 eetlepels witte wijnazijn
- 200 ml slaolie
- Peper uit de molen
- 1 theelepel keukenzout
- Zout, voor het afkruiden
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Luikse salade; maar dan met haring:
Maak de sperziebonen schoon. Ontdoe ze van eventuele “draadjes”. Dat doe je door de kopjes van de bonen af te breken en ze neerwaarts , langs de draad (waar je de naad van de peul ziet) van de boon te trekken. De draden zijn vezelig en niet lekker.
Was de aardappelen, schil ze niet! Kook de aardappelen gaar in 20-25 minuten in ruim kokend water.
Breng ruim water aan de kook, voeg een theelepel zout toe. Als het water kookt, voeg je de sperziebonen toe en kook je ze in 5 tot 10 minuten beetgaar. Proef tussendoor om de perfecte beetgare sperzieboon in de Luikse salade te krijgen. Als de sperziebonen gaar zijn, giet je ze onmiddellijk af in een vergiet. Laat ze daarna schrikken onder ijskoud stromend water, zo behouden ze hun beet en mooie groene kleur.
Breng water aan de kook voor de eieren. Kook de eieren 8 minuten. Schrik de eieren onder koud stromend water. Pel de eieren onder koud stromend water. De eierschaal laat makkelijker los en je vermijdt dat er stukjes schaal aan het ei blijven kleven. Stukjes eierschaal in de salade willen we niet.
Terwijl de groenten en de eieren koken pel en snipper je de sjalot. Hou deze apart.
Maak intussen ook de vinaigrette: doe 1 eetlepel mosterd samen met twee eetlepels wittewijnazijn in een kommetje. Meng goed. Voeg al roerend met een garde de olie toe om een gebonden vinaigrette te krijgen. Breng op smaak met zout en peper uit de molen.
Giet de aardappelen af als ze gaar zijn. Snij de aardappelen, mét schil, in hapklare stukjes.
Snij de haringmaatjes in hapklare stukken.
Snij de eieren in hapklare stukken.
Stel nu de Luikse salade samen door de sperziebonen te mengen met de aardappelen, de eieren, de gesnipperde sjalot, de vinaigrette en de haring. Breng op smaak met zout en peper uit de molen. Serveer direct.
Tafel lekker!!
Ziet er allemaal bijzonder verassend en smakelijk uit
Dankjewel, Idav! Probeer het maar eens uit, als je dat nog niet deed.