• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
donderdag, november 30, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Salade

Luikse salade; maar dan met haring

door Frederike
in Salade
1
2
Luikse salade; maar dan met haring

Luikse salade met haring – een fantastische salade van aardappelen, groenten en …. haring.

Als je weet dat de ingrediënten lokaal geteeld zijn, is het lekkerder

Luikse salade, ook wel “Salade Liégeoise” genoemd, is een traditioneel Belgisch gerecht dat oorspronkelijk afkomstig is uit de Belgische stad Luik. De hoofdingrediënten van de Luikse salade zijn sperziebonen (prinsessenboontjes) vastkokende aardappelen en gebakken, gezouten spekblokjes. En … er hoort een middelzacht gekookt eitje bij.

Oorspronkelijk wordt de salade gemaakt met het aardappelras Corne de Gatte, een oud Haspengouws aardappelras. De sperziebonen werden geteeld in de uiterwaarden van de Maas.

De Luikse salade is dus een prachtig voorbeeld van koken met lokale ingrediënten. Met die kennis is koken leuker en heb je aan tafel iets te vertellen over de herkomst van de salade.

Haring in plaats van spek

Hoewel een authentieke Luikse salade met gebakken, gezouten spekblokjes gemaakt wordt, maken wij er een variant op met haring. Heerlijk zomers en fris.

Nederlanders zijn geen viseters. Ondanks dat Nederland aan de zee ligt eten we gemiddeld zo’n 20 kilo per persoon. In België wordt 25 kilo per persoon verorbert, maar in Portugal haalt de Portugees gemiddeld 60 kilo vis per persoon per jaar. Want vis is niet alleen gezond, maar ook zo lekker! Met dit recept voor Luikse salade met haring heb je weer een nieuwe mogelijkheid met vis. Alweer een visje meer naar binnen gewerkt. We zijn goed bezig!

Hartige salade met haring, als hoofdgerecht

De Luikse salade is een compleet AGV’tje. Aardappelen, Groenten en Vis. De hartige salade serveer je dus niet als bijgerecht maar als hoofdgerecht. Je kunt het overigens wel als bijgerecht bij een barbecue serveren.

Bonensalade

Bonensalade; lekkere en makkelijke recepten

Bonensalade, daarmee zet je makkelijk een kleurrijk gerecht vol heerlijke, verse sperziebonen, en andere ingrediënten op tafel!

Luikse salade; maar dan met haring

Porties: 4
Bereidingstijd: 45 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 800 gram sperziebonen
  • 800 gram vastkokende aardappelen
  • 4 haringen
  • 4 eieren
  • 1 flinke sjalot
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 200 ml slaolie
  • Peper uit de molen
  • 1 theelepel keukenzout
  • Zout, voor het afkruiden

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je Luikse salade; maar dan met haring:

Maak de sperziebonen schoon. Ontdoe ze van eventuele “draadjes”. Dat doe je door de kopjes van de bonen af te breken en ze neerwaarts , langs de draad (waar je de naad van de peul ziet) van de boon te trekken. De draden zijn vezelig en niet lekker.

Was de aardappelen, schil ze niet! Kook de aardappelen gaar in 20-25 minuten in ruim kokend water.

Breng ruim water aan de kook, voeg een theelepel zout toe. Als het water kookt, voeg je de sperziebonen toe en kook je ze in 5 tot 10 minuten beetgaar. Proef tussendoor om de perfecte beetgare sperzieboon in de Luikse salade te krijgen. Als de sperziebonen gaar zijn, giet je ze onmiddellijk af in een vergiet. Laat ze daarna schrikken onder ijskoud stromend water, zo behouden ze hun beet en mooie groene kleur.

Breng water aan de kook voor de eieren. Kook de eieren 8 minuten. Schrik de eieren onder koud stromend water. Pel de eieren onder koud stromend water. De eierschaal laat makkelijker los en je vermijdt dat er stukjes schaal aan het ei blijven kleven. Stukjes eierschaal in de salade willen we niet.

Terwijl de groenten en de eieren koken pel en snipper je de sjalot. Hou deze apart.

Maak intussen ook de vinaigrette: doe 1 eetlepel mosterd samen met twee eetlepels wittewijnazijn in een kommetje. Meng goed. Voeg al roerend met een garde de olie toe om een gebonden vinaigrette te krijgen. Breng op smaak met zout en peper uit de molen.

Giet de aardappelen af als ze gaar zijn. Snij de aardappelen, mét schil, in hapklare stukjes.

Snij de haringmaatjes in hapklare stukken.

Snij de eieren in hapklare stukken.

Stel nu de Luikse salade samen door de sperziebonen te mengen met de aardappelen, de eieren, de gesnipperde sjalot, de vinaigrette en de haring. Breng op smaak met zout en peper uit de molen. Serveer direct.

Tafel lekker!!

DeelPin12TweetVerstuurVerstuur

Gerelateerde Artikelen & Recepten

haring salade
Salade

Rode bietjes-haring salade

gevuld eitje salade
Salade

Gevuld eitje salade; zelfgemaakt zo veel lekkerder

Reuzenbonen salade
Salade

Reuzenbonen salade

Salade van rauwe spruitjes
Bijgerecht

Salade van rauwe spruitjes

Salade van zuurkool, rodekool en prei
Salade

Salade van zuurkool, rode kool en prei

Selderijsalade met walnoten
Salade

Selderijsalade met walnoten

Witlofsalade met mandarijn en ananas
Salade

Witlofsalade met mandarijn en ananas

Rettich zoetzuur
Bijgerecht

Rettich zoetzuur voor salades of bij vlees

Reacties 2

  1. Idav says:
    1 maand geleden

    Ziet er allemaal bijzonder verassend en smakelijk uit

    Beantwoorden
    • Frederike says:
      1 maand geleden

      Dankjewel, Idav! Probeer het maar eens uit, als je dat nog niet deed.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Bloemkool bakken of roerbakken
Specials

Bloemkool bakken in de pan of in de wok

Bloemkool bakken in plaats van bloemkool koken. Ontdek de mogelijkheden en je zult in de toekomst veel vaker bloemkool bakken. Puur smaak!

Check het recept of lees de info
Stoofperen

Stoofperen; De heerlijke smaak van herfst en winter

Recepten met garnalen

Recepten met garnalen; een feestje op je bord!

Oesters

Oesters; een feestelijk hapje!

Recept in de picture

Court-bouillon
Recepten

Court-bouillon; die maak je toch zelf?!

De bouillon die je gebruikt voor het pocheren van vis, zeevruchten et cetera heet court-bouillon. En die maak je heel makkelijk, gewoon zelf!

Check het recept of lees de info
Zuurkool met salami en paprika

Zuurkool met salami en paprika

Pannenkoekjes van rettich en zoete aardappel

Pannenkoekjes van rettich en zoete aardappel

Handige kooktips

Decoreren met zoetzure groenten
Kookschool

Decoreren met zoetzure groenten

Maak de leukste en lekkerste decoraties met bijna geen moeite. Decoreren met zoetzure groenten geeft je gerecht net dat beetje extra.

Check het recept of lees de info
Soorten gedroogde erwten

Soorten gedroogde erwten; het overzicht

paneermeel

Paneermeel zelf maken; heel makkelijk!

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Worstenbrood om te delen
  • Connie Derks op Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst
  • Schelpdier op Oesters eten; Drie verschillende bereidingswijzen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Marco op Worstenbrood om te delen
  • Liesbeth op Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst
  • Willy Holmes-Spoelder op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Ossenstaartsoep
  • Eric Hoyer op Ossenstaartsoep
  • Connie Derks op Kibbeling zelf maken; Gebakken vis naar jouw eigen smaak

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen