Maaltijdsalade op z’n Italiaans – Met pasta maak je makkelijk een goed vullende salade. De variatiemogelijkheden zijn ontelbaar en zo’n salade staat snel op tafel. Wat wil je nog meer? Inspiratie nodig? Hieronder vind je een recept voor een voedzame maaltijdsalade op zijn Italiaans.
Een salade vol Italiaanse ingrediënten
De basis van een maaltijdsalade op z’n Italiaans is uiteraard de pasta. Maar daar voeg je uiteraard nog veel meer lekkere ingrediënten met een Italiaans tintje aan toe. Denk aan rucola, lekkere rijpe tomaatjes, mozzarella en natuurlijk verse basilicum. Bij die salade hoort een lekkere dressing. Die dressing maak je met basis van Griekse yoghurt en olijfolie, wat azijn voor een zuurtje, en natuurlijk de lekkerste kruiden en specerijen.
Pasta voor de salade kiezen
Kies voor het klaarmaken van een maaltijdsalade op z’n Italiaans een korte pasta. Let er wel op dat die niet te grof is, maar ook niet te fijn. In het recept is gekozen voor conchiglie. Dat zijn een kleiner soort pastaschelpjes. Ze zijn goed te gebruiken in een salade omdat ze door hun vorm de dressing goed opnemen. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een ander soort pasta in ongeveer hetzelfde formaat.
Een maaltijdsalade op z’n Italiaans is ook makkelijk voor grote gezelschappen
Een maaltijdsalade op z’n Italiaans is een handig gerecht om aan een groot gezelschap te serveren of om als bijgerecht bij een barbecue te dienen. Je kunt de salade voorbereiden en net voor je hem serveert afmaken. Kook in dat geval de pasta, spoel hem koud en laat hem uitlekken. Voeg de dressing toe aan de pasta om te voorkomen dat die gaat plakken. De tomaatjes en de ui kun je vast snijden. Voeg voor het serveren de rucola, de tomaatjes, de ui, de basilicumblaadjes en de mozzarella toe. Serveer de salade dan direct.
Wil je wat extra smaak aan de salade toevoegen? Rasp er dan eens wat Parmezaanse kaas of Pecorino overheen voor je de salade serveert.
Mozzarella en Burrata voor de pizza, de pasta en de salade
Op de pizza, in de salade, ook jij eet ongetwijfeld wel eens mozzarella. Maar wat weet je eigenlijk van dit bekende Italiaanse kaasje?
Maaltijdsalade op z'n Italiaans
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 350gram mini conchiglie
- 200 gram snack- of cherrytomaatjes
- 1 grote bol mozzarella
- een klein bosje basilicum
- een flinke handvol rucola
- 1 kleine rode ui
- 6 eetlepels Griekse yoghurt
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels azijn
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 0,5 theelepel gerookt paprikapoeder
- 1 teentje knoflook
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een maaltijdsalade op z’n Italiaans:
Snipper de ui.
Halveer de tomaatjes.
Pluk de basilicumblaadjes van de stelen.
Hak de knoflook fijn.
Meng de Griekse yoghurt, de olijfolie, de azijn met de tijm, de oregano, het gerookte paprikapoeder en de knoflook tot een dressing.
Kook de pasta beetgaar volgens de aanwijzingen op het pak. Giet af in een vergiet en spoel de pasta koud onder de kraan. Laat goed uitlekken.
Doe de pasta over in een grote saladeschaal en meng de dressing erdoor.
Schep de tomaatjes, de ui, de basilicumblaadjes en de rucola door de pasta.
Trek de mozzarella met je vingers in stukjes en meng ze door de salade. Schaaf of rasp er eventueel nog wat Parmezaan of Pecorino overheen.
Serveer de maaltijdsalade op z’n Italiaans direct.
Tafel lekker !!