Mediterrane quinoa salade – een lekkere en gezonde salade boordevol smaak
Mediterrane quinoa salade
Een heerlijke en frisse salade die je inzet als volwaardige vegetarische maaltijd, maar die het ook prima doet als bijgerecht bij de warme maaltijd, bij een tuinfeest of bij de barbecue. Het is een salade die vrij snel gemaakt is en net iets anders is dan de doorsnee salade, maar wel toegankelijk voor iedereen. Het is dus zeker de moeite waard om deze salade te maken als je een barbecue of tuinfeest hebt.
Quinoa wat is het
Quinoa is een pseudo graan en bevat geen gluten. Het is een gezond alternatief voor bijvoorbeeld aardappelen, rijst of pasta en wint steeds meer terrein in de Nederlandse keukens. De zaden bevatten veel eiwitten en vezels en zijn heel voedzaam, maar bevatten weinig calorieën. Quinoa wordt meestal gekookt en heeft een lichte nootachtige smaak. Er zijn meerdere kleuren/soorten quinoa. Hier gebruiken we de blanke variant, maar je kunt ook gerust een andere kleur kiezen. Voor het recept maakt dat niets uit.
Erg lekker en ook nog eens gezond
Deze mediterrane quinoa salade bevat lekker veel eiwitten en vezels door het gebruik van de quinoa en de kikkererwten. De groenten zorgen behalve voor de kleur en smaak ook voor veel vezels, dus met deze salade is het echt een makkie om aan je dagelijkse hoeveelheid groentes te komen.
Mediterrane quinoa salade
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 200 gram quinoa
- 150 gram komkommer
- 100 gram gedroogde tomaten
- 1/2 rode ui
- 125 gram gekookte kikkererwten
- 100 gram olijven
- 1/2 citroen
- 1 rode paprika
- 200 gram feta
- 1 tl gedroogde oregano
- 2 eetlepels olie van de tomaten
- 2 theelepels honing
- peper/zout
- 1 tak verse basilicum
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een mediterrane quinoa salade:
Kook de quinoa gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking Giet af en laat afkoelen tot lauwwarm. Rasp de schil van een halve citroen boven de lauwe quinoa en pers de citroen uit. Doe er de honing, de oregano en de olie bij samen met een beetje peper en zout naar smaak. Roer goed door elkaar en zet opzij.
Snijd de ui zeer fijn en snijd de komkommer door en haal er de zaadlijsten uit. Snijd de komkommer, paprika en de gedroogde tomaat in blokjes. Snijd de olijven in ringetjes en meng alles luchtig door de inmiddels afgekoelde quinoa. Voeg de kikkererwten toe en verbrokkel er ruim de helft van de feta door, meng deze er luchtig doorheen zodat het een beetje grof blijft. Proef de salade en breng eventueel verder op smaak met peper en zout en olijfolie.
Schep de mediterrane quinoa salade in een grote kom en verdeel er de rest van de feta over. Scheur de blaadjes van het basilicum in stukken en strooi deze over de salade. Serveer de salade koud of op kamertemperatuur.
Tafel lekker !!