Oesterzwammensalade – Met wat rucola, gebakken oesterzwammen, sperziebonen, een paar plakjes geitenkaas en wat hamblokjes maak je in een handomdraai een heerlijke maaltijdsalade. Deze oesterzwammensalade is heerlijk om mee te lunchen, maar ook erg lekker om als avondmaaltijd te eten. Een lekker glas witte wijn erbij en het feestje is compleet.
Oesterzwammen, lekker én duurzaam
Champignons zijn zonder twijfel de meest gegeten paddenstoelen in Nederland. Direct daarna in het lijstje komen de oesterzwammen. Je kent ze ongetwijfeld wel, de mooie, schelpvormige paddenstoelen, met een wat grijsbeige kleur. Ze smaken niet naar oesters, en hebben er ook niets mee te maken, maar hun naam hebben ze te danken aan het feit dat hun vorm en kleur wel een beetje op een oesterschelp lijkt. Naast erg lekker en heel gezond is deze paddenstoel een heel veelzijdige groente. Ze laten zich prima verwerken tot allerlei verschillende gerechten, zoals deze oesterzwammensalade en natuurlijk maken ze meestal ook deel uit van de ‘gemengde paddenstoelen’ en ‘bospaddenstoelen’ die je in elke supermarkt kunt kopen. Oesterzwammen zijn een duurzame keuze. Ze zijn als enige paddenstoel ook een volwaardige vleesvervanger. Dus, zet eens vaker oesterzwammen op tafel. Goed voor jou, en goed voor de wereld!
Oesterzwammensalade – tips
Eet je liever geen vlees? Laat de hamblokjes dan weg uit het recept. De oesterzwammen vormen een volwaardige vleesvervanger, dus je hoeft de ham niet door iets anders te vervangen.
Je kunt in de oesterzwammensalade de rucola vervangen door een andere slasoort. Denk eens aan veldsla. Dit heeft een heerlijk nootachtige smaak, die heel goed bij de oesterzwammen past. Een mengsel van verschillende slasoorten is ook een prima alternatief in dit recept. Of gebruik gewoon een krop ‘gewone’ sla, ook wel botersla genoemd.
De plakjes zachte geitenkaas kun je eventueel vervangen door blokjes feta, of als je van pittig houdt, door een zachte blauwaderkaas als gorgonzola.
Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!
Eet jij wel eens paddenstoelen? Waarschijnlijk vaak champignons? Kijk eens iets verder en kies eens voor oesterzwammen. Gezond en erg lekker!
Oesterzwammensalade
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 300 gram oesterzwammen, grote exemplaren in stukken gesneden
- 250 gram sperziebonen, afgehaald en gehalveerd
- 85 gram rucola
- 1 kleine rode ui, in dunne halve ringen
- 125 gram ham, in blokjes
- 200 gram zachte geitenkaas, in plakjes
- 2 theelepels gerookt paprikapoeder
- 1 theelepel gedroogde oregano
- peper en zout
- olie om te bakken
- 8 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels balsamicoazijn
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de oesterzwammensalade:
Kook de sperziebonen beetgaar in water met wat zout. Laat het deksel van de pan. Giet af in een vergiet en spoel koud onder de kraan. Laat de bonen goed uitlekken.
Verhit een scheut olie in een koekenpan. Bak hierin de oesterzwammen bruin. Voeg het gerookt paprikapoeder en de oregano toe. Bak dat nog even mee. Zet het vuur uit en breng de paddenstoelen op smaak met peper en zout.
Klop een vinaigrette van de olijfolie, de balsamico en wat peper en zout.
Nu gaan we de oesterzwammensalade opmaken. Verdeel de rucola over de borden. Leg daar de sperziebonen op en bestrooi met de uien. Verdeel daar de lauwwarme gebakken oesterzwammen overheen. Leg op elk bord wat plakjes geitenkaas. Bestrooi de salade met de hamblokjes.
Serveer de salade direct. Lekker met een glas droge witte wijn.
Tafel lekker !!