Orzo salade met rode biet en geitenkaas – Een kleurrijke salade met verrassende smaken. Orzo is nog niet heel erg bekend. Deze pasta lijkt een beetje op rijst. Deze “mini” pasta is heel geschikt om in salades te verwerken. Koop de orzo bij een Turkse winkel maar de beter gesorteerde supermarkt heeft het mogelijk ook.
Misschien vroeg je je bij het zien van de foto al af hoe de orzo zo roze komt. De orzo wordt in dit recept gekookt in het sap van de bietjes. Daarna wordt de pasta een hele nacht gemarineerd in een heerlijk frisse marinade met stukjes biet. Je hoeft de verschillende onderdelen dan op het moment van serveren alleen nog samen te voegen. De sinaasappel moet je er echt nog niet bij doen. Deze verkleurt dan en dat ziet er erg onaantrekkelijk uit.
Bietjes koken
De bietjes schil je het beste na het koken omdat deze anders gaan bloeden. Hoe lang de bietjes moeten koken hangt af van verschillende factoren. Zijn het zomer of winter bieten, de zomerbieten zijn in 20 tot 30 minuten gaar, de winterbieten daarentegen koken wel 1 ½ tot 2 uur. En natuurlijk heeft de grootte van de bieten ook met de kooktijd te maken. Een biet is gaar als je er met een mes vrij makkelijk een snee in kan maken. Kook ze echter niet te gaar.
Voorgerecht, lunch of op een buffet
In porties serveren of gezellig in een grote schaal op een buffet? Het kan allebei. Neem bij een grote schaal in plaats van de gegratineerde geitenkaas dan van die leuke kleine bolletjes, deze verdelen zich beter zodat iedereen geitenkaas heeft.
Rode bieten; kleur op je bord!
Een groente die kleur op je bord brengt? Dan moet je rode bieten hebben, of gele, gestreepte of witte natuurlijk. Leef je uit met bietjes!
Orzo salade met rode biet en geitenkaas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 200 gram orzo
- 400 gram gekookte rode biet
- 1 kleine rode ui
- 2 eetlepels rode balsamico azijn
- rasp en sap van 1 sinaasappel
- peper, zout
- honing
- bakje geitenkaas naturel
- handje cashewnoten
- lente-ui
- gemengde sla naar wens
- 1 sinaasappel
Bereidingswijze van dit recept
Orzo salade met rode biet en geitenkaas maak je zo:
Snij de rode biet in kleine blokjes en doe deze in een pannetje met ongeveer een halve liter water. Haal de bietjes uit het water en doe ze in een zeef. Breng het nu roze water met een beetje zout aan de kook en kook de Orzo volgens de gebruiksaanwijzing. Giet af en spoel koud. Doe de bietjes samen met de Orzo in een afsluitbare kom. Snij een rode ui zeer fijn en doe deze bij de bietjes. Voeg er ook de balsamico en de rasp en sap van 1 sinaasappel en een theelepeltje honing aan toe. Roer goed door en breng op smaak met peper en zout. Zet een nachtje in de koelkast. De Orzo zal nu alle marinade opnemen en zo een heerlijke smaak krijgen en bovendien ook nog eens prachtig roze worden.
Snij de schil van een sinaasappel en snij het vruchtvlees tussen de vliesjes uit. Snij de partjes eenmaal middendoor. Snij de lente-ui in dunne ringetjes. Schep de salade even door en proef, voeg er eventueel een beetje honing, balsamico, peper of zout aan toe. Doe de gemengde sla in een kom en schep om met een beetje olijfolie en een drupje balsamico. Schep de sla nu in schaaltjes op borden. Verdeel de lente-ui en de sinaasappel door de bietjes en verdeel deze over de sla. Verdeel de cashewnoten erover en druppel er voorzichtig een paar druppels honing over. Leg de geitenkaasjes op een bord en doe ook hier een klein beetje honing op. Als je een brûlée brander hebt, brandt dan kort de geitenkaasjes tot ze beginnen te verkleuren. Dit is lekker, maar niet noodzakelijk. Verdeel de kaas over de schaaltjes en verdeel er nog wat grof zeezout en verse zwarte peper over. Serveer de salade koud of lauw.
Tafel lekker !!