Frisse paksoi salade met een oosters tintje – Paksoi is een uitheemse groente die tegenwoordig, met succes, ook in ons land wordt geteeld. In april en mei is de aanvoer van deze groente in ons land het grootst en bij de groenteman dan ook volop verkrijgbaar. Paksoi heeft veel weg van de Chinese kool, maar paksoi is wat pittiger en steviger van smaak. Paksoi kan zowel gekookt als gestoofd worden, maar smaakt zeker in een frisse salade ook heerlijk.
Met de oplopend temperaturen vind ik salades heerlijk, ze voorzien je van veel gezonde bouwstoffen, zonder dat je gelijk “zwaar” hoeft te tafelen, gewoon gezond en lekker fris dus.
Het oosterse tintje dat ik deze paksoi salade meegeef, komt van de seroendeng die er als laatste overheen gestrooid wordt. Seroendeng is een droge mix van kokos, pinda’s , ui en kruiden. Ik nam voor de seroendeng geen pinda’s maar cashewnoten. Waarom ?? Omdat koken af en toe ook improviseren is en ik cashewnoten toevallig in huis had.
Ik begin dan ook met het maken van de seroendeng zodat deze de tijd krijgt om te drogen.
Paksoi; makkelijke recepten met een heerlijke bladgroente
Koken met paksoi, dat is lekker, veelzijdig en makkelijk. Inspiratie en de lekkerste recepten? Die vind je op Lekker Tafelen!
Frisse paksoi salade met een oosters tintje
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 200 gram geraspte kokos
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 40 gram ongezouten cashewnoten
- 1 el bruine suiker
- 1 el citroensap
- 1 tl ketoembar (koriander)
- 1 tl djinten
- Snuf zout
- Olie
- 150 paksoi
- 1/2 mango
- 2 eieren
- 1 el mayonaise
- 1 tl kerrie
- 1/2 el citroensap
- 2 tl ketjap
Bereidingswijze van dit recept
Hak 40 gram cashewnoten grof. Pel 1 ui en snijd hem in grove stukken. Pureer de ui samen met 1 teen knoflook fijn tot een puree. Verhit wat olie in een pan en fruit hierin de ui/knoflook pasta. Voeg nu 1 tl. ketoembar en 1 tl djinten, een snuf zout en 200 gram geraspte kokos toe en rooster het geheel op een laag vuur. Schep het geheel voortdurend om zodat de kokos niet aanbrandt. Na 10 minuten voeg je de cashewnoten, 1 eetlepel citroensap en de bruine suiker toe. Schep nog even om en spreid het dan uit op een schaal of bakplaat om het te laten drogen. Doe de seroendeng zodra hij is afgekoeld in een schone pot, op deze manier is het wel weken houdbaar.
Schil de mango en snijd deze in kleine stukjes. Was de paksoi, laat even goed uitlekken en snijd deze vervolgens in dunne reepjes. Meng in een kommetje de mayonaise, de kerrie, 1/2 eetlepel citroensap en de ketjap tot een sausje.
Kluts de eieren in een kommetje en bak hier een omelet van.
Doe de paksoi op een schaal of bord, verdeel hierover de mangoblokjes. Snijd de omelet in reepjes en leg deze erbovenop. Schenk het kerriesausje over de paksoi salade en strooi als laatste de seroendeng er over heen.
Tafel lekker !
Heb je de hele paksoi gebruikt of alleen het groene?
Alleen het groen Jiska. Het witte deel dat overblijft is overigens heerlijk in een (kippen)bouillon met stukjes kip en wat noedels ?
Haha thnx, misschien een andere tip voor het witte? Ik eet geen vlees ook niet als bouillon ? 🙂