Pastasalade met gegrilde groenten en feta – Dit is wat je wil eten op een warme dag. Een pastasalade is op zo’n moment een bijzonder goed idee, want op warm eten zit je dan mogelijk helemaal niet te wachten. Die groenten? Die gril je natuurlijk zelf. Want verse groenten zijn zeker lekkerder dan die uit een potje. Pastasalade met gegrilde groenten en feta is een heerlijke maaltijd op een warme dag, maar de salade zal het ook prima doen op een buffet, of als bijgerecht bij een barbecue.
Niet uit een pot, maar zelf even verse groenten grillen
Je kunt heel makkelijk zelf de groenten grillen in een hete grillpan. Snijd de courgettes en aubergines in dunne plakken, de paprika in grote stukken. Smeer ze in met wat olijfolie en gril ze tot ze mooie grillstrepen hebben. Laat de groente afkoelen, snijd ze in stukjes en bewaar ze in een afgesloten doosje in de koelkast tot je ze gaat gebruiken. Gril eens wat extra, dan alleen voor de pastasalade. Als je over hebt van de pastasalade met gegrilde groenten en feta, kun je dat restje gebruiken om een pizza of bruschetta te beleggen.
Witte kaas is geen feta!
Je gaat een heerlijke pastasalade met gegrilde groenten maken waar feta in gaat. Dan koop je natuurlijk wel feta. Echte feta. En dat is geen witte kaas. Door de Europese regelgeving mag alleen kaas die is geproduceerd in Griekenland en gemaakt is van minimaal 70% schapenmelk en maximaal 30% geitenmelk feta heten. Feta is echt veel lekkerder dan witte kaas of saladekaas en zal je gerecht zeker meer eer aan doen.
Pastasalade met gegrilde groenten en feta kun je makkelijk van tevoren maken
Maak de pastasalade ruim van tevoren klaar en zet hem nog een poosje in de koelkast. Dan is hij lekker koel als je hem gaat eten.
Je kunt de pastasalade maximaal twee dagen afgedekt in de koelkast bewaren.
Groenten
Eet volop verse groenten! Hier vind je de lekkerste recepten met groenten en ook wat handige kooktips. Zet verse groenten weer centraal!
Pastasalade met gegrilde groenten en feta
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram wat grovere, korte pasta (farfalle, penne etc)
- 6 eetlepels olijfolie
- 70 gram tomatenpuree
- 2 eetlepels azijn
- 2 theelepels ahornsiroop of honing
- 1 theelepel Worcestershire sauce
- 1 eetlepel gedroogde oregano, of 2 eetlepels verse
- 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder
- 1/2 theelepel cayennepeper
- 1 courgette, in dunne plakken
- 1 aubergine, in dunne plakken
- 2 rode puntpaprika's, in stukken,
- 1 ui, in grove ringen
- een flinke handvol verse peterselie, gehakt
- 200 gram feta, in blokjes
- zout en peper
- olijfolie om de groente te grillen
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je pastasalade met gegrilde groenten en feta:
Gril de paprika, de courgette, de aubergine en de ui zoals in de tekst staat beschreven. Laat afkoelen.
Maak een dressing van de tomatenpuree, 6 eetlepels olijfolie, de azijn, de ahornsiroop, de Worcestershiresauce, de cayennepeper, de gerookte paprika en de oregano.
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Spoel af onder de koude kraan tot de pasta koud is. Laat even goed uitlekken. Doe de pasta over in een grote schaal en roer de dressing er direct doorheen. Dit voorkomt dat de pasta aan elkaar gaat kleven. Breng de pasta op smaak met zout en peper.
Schep de gegrilde groenten en de peterselie door de pasta en voeg de feta toe.
Zet de pasta met gegrilde groenten en feta nog even in de koelkast om wat verder af te koelen voor je hem gaat serveren.
Tafel lekker !!