Pastinaaksalade, iets anders met pastinaak – Pastinaken worden veel in stamppotten, ovenschotels of soepen verwerkt. Een salade van pastinaak komt veel minder voor. Serveer je een mooi stuk vlees of vis? Serveer er dan deze pastinaaksalade bij. Je kunt deze salade ook gerust als maaltijdsalade serveren.
Roosteren
Rauwe pastinaak kun je nauwelijks in een salade verwerken. Door de pastinaak eerst te roosteren kan dat wel. Combineer vervolgens met andere groenten. Savooiekool of groene kool is heel geschikt om te combineren met de pastinaak. Naast een mooie smaakcombinatie geeft de groene kool ook kleur aan je pastinaaksalade.
Smaak
Voor wat pit voeg je blauwe kaas toe aan de salade. Voor de bite wat geroosterde hazelnoten. En een supersimpele vinaigrette maakt je pastinaaksalade helemaal af!
Pastinaak, inmiddels geen vergeten groente meer!
Pastinaak is een inmiddels weer populaire groente en een absolute topper in de keuken. Ontdek de mogelijkheden + recepten hier.
Check het recept of lees de infoPastinaaksalade
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 600 gram pastinaak
- olijfolie, om te roosteren
- 100 gram (pittige) blauwe kaas, verbrokkeld
- 50 gram hazelnoten
- 150 gram savooiekool
- 4 eetlepels olijfolie
- 1,5 eetlepel appelazijn
- peper en zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je pastinaaksalade:
Verwarm de oven voor op 225 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Schil de pastinaken en snijd ze in de lengte in vrij dunne plakken. Je wilt geen te dikke, ongare plakken in je pastinaaksalade. Grote exemplaren kun je eerst in de lengte halveren. Leg de gesneden pastinaak op de bakplaat en besprenkel met wat olijfolie. Meng de olie er zo doorheen dat alle pastinaken een dun laagje krijgen.
Zet de bakplaat in het midden van de oven. Rooster voor de pastinaaksalade de pastinaken eerst 10 minuten, en schep ze dan om. Rooster nog 10 minuten. Let er op dat ze niet verbranden. Controleer of de pastinaak gaar is, haal de bakplaat uit de oven en laat afkoelen.
Maak de savooiekool schoon, verwijder de dikke nerven en snijd in grove repen. Leg in een zeef en overgiet de kool met kokend water. Laat heel even staan en spoel dan koud onder de kraan. Laat goed uitlekken.
Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan. Laat afkoelen en hak ze grof. Klop een vinaigrette voor de pastinaaksalade van 4 eetlepels olijfolie, 1 1/2 eetlepel appelazijn, peper en zout. Meng in een schaal de pastinaak met de savooiekool en de vinaigrette. Schep voorzichtig de kaas er door en bestrooi de salade met de hazelnoten.
Je kunt de salade deels van tevoren klaarmaken door alle stappen uit te voeren, behalve het samenstellen. Voor je gaat eten maak je de salade dan af door de ingrediënten te mengen. De salade is heerlijk bij een (winter)barbecue. Je kunt de pastinaaksalade ook prima serveren als een maaltijdsalade!
Tafel lekker !!